Post entry

WeSC: tidig satsning i USA ger utdelning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

WeSC valde i ett tidigt skede att satsa på en etablering i USA och medan bolag som Björn Borg rusade på börsen drogs WeSC med tunga förluster. Bolaget har nu börjat skörda frukten av denna satsning och det kommande året ser mycket lovande ut.

WeSC eller ”We are the Superlative Conspiracy” som bolaget egentligen heter har ett ursprung i street kulturen och grundades under 2000 av den nuvarande vdn Greger Hagelin och fyra kompisar. Målet har hela tiden varit att utveckla WESC till det ledande varumärket inom streetfashion.

Bolaget utvecklades initial mycket starkt och efter sitt fjärde verksamhetsår, 2003/04, hade man kommit upp i en omsättning på drygt 60 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 11 procent. Därefter valde bolaget att ge sig in på den amerikanska marknaden på allvar, vilket snabbt vände vinst till förlust.

Detta är nu historik och det går alltid att spekulera i om det varit det mest kostnadseffektiva sättet att ta sig in på den amerikanska marknaden, men kostnaderna för denna satsning är tagen och nu har bolaget börjat skörda frukten av sin satsning.

Senaste året ett bevis på att bolaget levererar Bolaget verksamhetsår avslutades i våras och kan i korthet summeras med väl godkänt:

- Omsättning: 296,7Mkr (214,4), +38,4%

- Resultatet efter skatt: 34,3 Mkr (3,8), +803%

- Resultat per aktie: 4,65kr (0,64), +627%

Redan i början av 2007 började bolaget kommunicera sin prognos om en omsättning på 300 miljoner kronor och en rörelsemarginal över 10 procent, vilket man får säga stämmer ganska bra med siffrorna ovan. Prognosen gällde dock inte verksamhetsåret 2008/09 utan var tänkt för nästa verksamhetsår.

Utdelning visar på stabilitet och indikerar en stark rapport WESC kommunicerade nyligen att bolaget kommer att göra en utdelning på 5 kronor per aktie genom ett inlösenförfarande. Bolaget har tidigare kommunicerat en stark orderingång för hösten samt att man sålt av gamla kollektioner som bolaget haft i lager.

Slutsatsen av detta är att likviditeten i bolaget är mycket god och att den framtida tillväxten kommer att klaras av utan något större kapitalbehov. Bolaget har tidigare publicerat positiva nyheter inför sina kvartalsrapporter som varit mycket starka och denna information kan knappast tolkas på något annat sätt.

Potential i aktien Värderingen på rullande 12 månader ligger efter justering för utdelningen på strax under 15. Tillväxten ser dock ut att vara fortsatt stark och ligger enligt bolagets siffror på drygt 40 procent för första kvartalet och ett mål på 20 procent per år de kommande tre åren.

WESC har så som sina branschkollegor en bra hävstång i sin affärsmodell och ökad försäljning slår snabbt igenom på sista raden. Bolagets egna mål ligger på en rörelsemarginal på 12 procent, vilket känns blygsamt till vad vi sett hos bolag så som Odd Molly och Björn Borg.

Att kostnaderna för USA satsningen är taget talar positivt för bolaget och samtidigt som omsättning och rörelsemarginal ökar kommer en uppvärdering av aktien säkerligen ske i steg. Rekommendationen blir köp på 6-12 månaders sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?