Post entry

West International: en bortglömd lågvärderad framtidsaktie

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med en kassa på 12 MSEK och ett börsvärde på 20 MSEK finns det bara en rekommendation att ge denna aktie. Dessutom visas vinst på nedersta raden samt ett positivt kassaflöde.

Verksamheten West International AB är sedan 1988 etablerad som en av de ledande distributörerna av teknisk utrustning till bank och detaljhandeln med tyngdpunkt på kassa- och informationsterminaler, kortläsare, skrivare och scanners. West International har en bred produktportfölj bestående av såväl egenutvecklade produkter samt av utvalda produkter från några av världens ledande leverantörer. West levererar komponenter och delsystem med stort teknikinnehåll, hög kvalitet och med hög tillförlitlighet. Produkterna kan indelas i fyra olika produktgrupper:

Paystation Terminals En intelligent betalterminal, som är en egenproducerad produkt med en unik scanningmotor teknologi. Den kan användas till autobetalning av räkningar, registrering av uttagsavier, checkar, kuponger mm. Placeringen skall vara i miljöer där folk går som mest, d v s butiker, gallerier, bensinmackar etc. Under senare tid har West tecknat ett flertal samarbetsavtal med både kunder och systemintegratörer. West erhöll även sina första volymordrar på denna produkt under 07/08.

Avvecklingen av Svensk Kassaservice har inneburit en ny marknad för West då de är det enda företag som lever upp till Post- och Telestyrelsens funktionalitetskrav i form av Paystation Terminals. Terminalerna skall installeras på 15 orter i Sverige där Svensk Kassaservice håller på att avvecklas.

Paystation Terminals stod för 1% av omsättningen under 07/08.

Transaction Terminals West har erfarenhet av hårdvara för betalningslösningar i såväl bank som i detaljhandeln. West har utnyttjat detta och utvecklat flera modeller av s k kiosk lösningar med sikte på marknaden för fristående betalautomater i olika former. Bolaget ser en expansion inom detta område eftersom dessa typer av terminaler idag kan levereras baserade på kostnadseffektiva standardkomponenter men ändå ha ett högt upplevt kundvärde tack vare design och anpassning till respektive användningsområde. Under verksamhetsåret har försäljningen inom detta produktområde främst bestått av givomater, kollektomater samt terminaler för nedladdning av ljudböcker. Transaction Terminals stod för 9% av omsättningen under 07/08.

Bank Terminals

West International AB har en mångårig relation med flera av världens ledande tillverkare av komponenter till bankomater och andra betalningsautomater. En viktig leverantör och samarbetspartner till Bolaget är Shinko Co Ltd., Japan. De tillverkar bankboksskrivare, scanners och printers. West utvecklar flera produkter tillsammans med Shinko för leverans till många länder i världen. Skrivaren används i bankens eller postens kassa samt även i bankomater. Under 07/08 har produktgruppen ökat kraftigt bland annat som ett resultat av ett antal större orders till ABSA-Bank i Sydafrika. I det fjärde kvartalet erhöll även West en större svensk order tillsammans med Fujitsu Services AB, mångårig partner och systemintegratör. Det var den första stora svenska ordern för denna typ av produkt vilket talar för fler nya affärsmöjligheter i Norden och Europa. Bank Terminals stod för 46% av omsättningen under 07/08.

Cash Terminals

West har i många år varit en av de ledande leverantörerna av sk POS (Point Of Sale) utrustning i Skandinavien. Wests nuvarande produktsortiment är en serie kassasystem och andra tillhörande POS produkter med bankklassning. I utvecklingen har Wests erfarenhet från bankvärlden inkluderats och produkterna skall klara bankvärldens de-facto standarder. I praktiken innebär det att produkterna är utvecklade för att fungera 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan med en planerad livslängd på minst 7 år. Den primära kunden för produktgruppen är butik, restaurang och hotell marknaden. Dessa marknader har idag inte denna bankklassning men högre ställda krav på minskade avbrott, e t c ökar efterfrågan på denna typ av produkt. Cash Terminals fortsatte att vara ett av Wests viktigaste affärsområden med ett större antal unika kunder än övriga produktområden. Under 07/08 stod Cash Terminals för 44% av omsättningen.

Aktien noterades i oktober 2007 på First North.

Framtidsutsikter

Bolaget förväntar sig en framtida tillväxt inom samtliga produktområden.

Marknaden för Paystation Terminals kommer att öka som ett resultat av den fortsatta avvecklingen av Svensk Kassaservice samt ett fortsatt och ökande intresse från detaljhandeln. Bolaget har ett samarbete med Kassagirot, som är en del av Kuponginlösen AB. Kassagirot finns redan i ett hundratal butiker och deras ambition, enligt ett officiellt uttalande, är att nå 2 000 butiker innan utgången av 2008.

Inom området Bank Terminals bör efterfrågan fortsätta att vara stabil då en ny standard har utvecklats av MasterCard och Visa i syfte att minska kortbedrägerier och på sikt även addera olika tjänster i korten. EU har formaliserat standarden inom ramen för SEPA (Single European Payment Area). För banker världen över innebär det här en nödvändig förnyelse av maskinparken. För Wests del innebär det ökade affärsmöjligheter.

Produktområdet Cash Terminals förväntas få draghjälp av de nya fiskala bestämmelserna rörande kontrollenheter för kassaregister. Detta innebär startskottet för ett flertal uppgraderingar och nyinstallationer inom detaljhandeln, hotell och restaurangsektorn.

Inom det sista produktområdet, Transaktion Terminals, har en rad projekt påbörjats och där vi förväntar oss en ökning under 08/09. Marknadsutvecklingen går mot högre grad av automatisering inom detaljhandeln. Här märks produkter som givomater, kollektomater, ljudboksterminaler men även en ökad efterfrågan på interaktiva avigationsterminaler till köpcentra och större butiker.

Analys West har brutet räkenskapsår, juli-juni. Q1 rapporten som avser juli-september 2008 visade på en omsättningsökning på 61% till 18 MSEK i perioden. Till stor del beror det på att utrullningen av Paystations har påbörjats till de 15 orter där Svensk Kassaservice avvecklats.

En produktmix med högre andel egna produkter förväntas vidare öka lönsamheten. Samtidigt ökar Wests innehåll i form av egenutvecklad mjukvara mm. Detta förväntas generera en högre marginal i framtiden.

Enligt Wests egna finansiella mål skall omsättningstillväxten uppgå till 30-40% årligen med en rörelsemarginal på 10%.

Att endast titta företagets vinst före avskrivningar, d vs EBITDA, ger en god uppfattning om företagets förmåga att generera vinst på sin försäljning, d vs rensa bort alla jämförelsestörandestörande poster under EBITDA nivå. Ingen hänsyn tas heller till balansräkningen, i detta fall är det dock lockande att inkludera kassan i beräkningen. Vid ett avkastningskrav på 15% erhålls följande motiverade kurser:

År Oms EBITDA Mot. Kurs

07/08 68 3,0 2,8 SEK

08/09 88 6,3 5,4 SEK

Ovan resultat kan vid första anblick se ganska orealistiskt ut men enligt de kommunicerade finansiella målen är dom inte det. Det motsvarar en rörelsemarginal på 4,3% samt 7%.Första kvartalet, som nämndes ovan, var omsättningen drygt 18 MSEK och EBITDA låg på 1,2 MSEK, således tror jag att marginalerna kommer att förbättras successivt under 08/09, beroende på att andelen service arbete kommer att öka som en följd av den omfattande installationen av Paystations runt om i Sverige.

Resultatet för 07/08 år har justerats för bokslutstransaktioner samt jämförelsestörande poster.

Att uppnå, de med marknaden kommunicerade finansiella målen med enbart organisk tillväxt ser jag inte som speciellt troligt, externa förvärv kommer krävas. Detta tas hänsyn till i följande resultat- samt kassaflödesestimering.

År Netto res CF 08/09 4,0 MSEK 1,0 MSEK

09/10 6,3 MSEK 1,5 MSEK

10/11 9,4 MSEK 3,5 MSEK (externt förvärv)

11/12 14 MSEK 4,0 MSEK

12/13 19 MSEK 5,0 MSEK

Som ovan används ett avkastningskrav på 15% vidare antas att tillväxten i kassaflödet efter år 12/13 uppgår till 5%.

Detta ger ett motiverat värde på 4,50 SEK.

Vinst per aktie uppgick till 0,22 SEK för 07/08 och 0,50 SEK för 08/09 givet min prognos. Det egna kapitalet uppgår till 2,75 SEK per aktie, omsättningen per aktie uppgick till 8,85 SEK för 07/08. För 08/09 uppgår omsättningen till 11,15 SEK per aktie, vidare uppgår kassan per 30 september 2008 till 11,7 MSEK, eller 1,48 SEK per aktie. Aktien handlas för 2,40 SEK i skrivande stund och antal aktier uppgår till 7,9 miljoner, vilket ger ett börsvärde på 19 MSEK.

Med ett JEK på 2,75 SEK för 07/08 samt en prognostiserad vinst för 08/09 på 0,5 SEK och 0,8 SEK för 09/10, ger motsvarande residualvinster på 0,1 SEK samt 0,35 SEK. Antar vi vidare en tillväxt i dessa på 3% över tiden och, som förut, ett avkastningskrav på 15% så uppgår det motiverade värdet på West till ca 5,10 SEK. Skulle antagandet om tillväxten i residualvinsten minska till noll, så motiverar det fortfarande ett värde på drygt 4,50 SEK.

Soliditeten uppgår till 58% per 30 september 2008, balansräkningen är stabil, inga större lån finns. Möjligheter finns att i framtiden förvärva nya bolag via lån och eventuellt via kassan, att hålla tillväxttakten på 30-40% utan förvärv anser jag, som konstateras ovan, vara svårt.

Några av Wests noterade konkurrenter är b la IBM, Wincor Nixdorf, NCR och De la Rue. Vid en något haltande jämförelse av West mot dessa så har West ett p/e, vid kurs 2,40 SEK, på 5 baserat på nästa års vinst. Genomsnittet för konkurrenterna är 11, baserat på årets vinst. Givet detta enkla antagande finns en uppsida på drygt 100%. Detta stöds vidare av p/s talet, som är 0,27 för räkenskapsåret 07/08. För 08/09, givet estimeringarna ovan, så uppgår det till 0,22 jämfört med konkurrenterna som ligger på i snitt 0,45.

Ovan analyser stärker mig i min tro att potentialen i West aktien är mycket hög. Till grund för mina antaganden ovan ligger relativt blygsamma tillväxt och resultatmål. Om West lyckas leva upp till sina egna mål ökar riktkursen till betydligt mer. Modellerna indikerar vidare en potential på drygt 100% från nuvarande nivåer, med riktkurser mellan 4,50 SEK och 5,40 SEK. Dock skall man komma ihåg att risken i aktien är förhållandevis hög, spreaden är tidvis stor och likviditeten är inte heller den bästa, detta till trots anser jag det vara en mycket bra investering.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?