Post entry

Boliden - verkliga värdet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Boliden 30 kr

Uppgången på 19 procent är en fortsättning på den stigande tekniska trend som Boliden befinner sig i. Sedan den 3:e februari är kursklättringen 87,3 procent.

Indikationer på ytterligareett kinesiskt stimulanspaket fick råvarupriserna att utvecklas i positiv riktning.

Koppar och zinkpriset betyder mest för Bolidens del. På råvarumarknaden noterades koppar med leverans om tre månader, upp 1,6 procent till 3.594 dollar per ton. Zink med samma leveranstid steg 3,9 procent till 1.178 dollar per ton.

Den främsta orsaken till den kraftiga uppgången sammanhänger med att blankare slutligen bestämt sig för att köpa tillbaka sina lånade aktier. I ett sådant läge är de beredda att betala det aktien kostar, för att förhindra ytterligare förlust.

Dessvärre är informationen om hur många utlånade aktier som finns ofullständig. Den bygger på att några mäklarfirmor rapporterar vad som lånats ut på längre tid. Dagsblankning och framförallt den omfattande blankning som sker av amerikaner som handlar på stockholmsbörsen, omfattas inte av statistiken.

Bolidens verkliga värde sammanhäger med dollarkursen och priset på zink och koppar. Det är fördelaktigast om alla stiger. En förändring av dollarkursen på 10 procent påverkar Bolidens resultat med en halv miljard kronor.

Under 2008 gjordes en vinst på 3,42 kronor per aktie. Det skulle innebära att Boliden nu betalas till ett P/E-tal på 8,8.

Förmodligen är det rimligare att värdera Boliden utifrån sitt sexårs vinststnitt, på 7,82 kronor. Då blir P/E-talet 3,8. Boliden tillhör därmed Stockholmbörsens lägst värderade aktier.

Potentialen är stor om metallpriserna stiger. Samma faktor påverkar sektorkollegan Lundin Mining. Även de steg 19 procent under gårdagen. Insiderhandeln ger vägledning. Lundin Minings ordförande Lukas Lundin köpte 957.000 aktier i bolaget den 27 februari. Bolagets vd Phil Wright köpte sammanlagt 103.000 aktier i Lundin Mining den 27 februari och 2 mars.

Lundin Mining kostar 6,25 kr. Gårdagens uppgång var den första efter en längre tid av konsolidering.

---

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?