Post entry

Vaskat fram två nya portföljbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har vaskat fram två nya portföljbolag.

Jag var tvungen att ordna fram med likvider till köpen och sålde därför två utmärkta bolag.

Först minskade jag rejält i Handelsbanken. Ja, det är ett fantastiskt företag, men kursen har nu dubblerats på tre år. Jag tror det finns bättre investeringar på medellång sikt där ute.

Sen har jag också sålt allt i Hufvudstaden. Jag köpte därför att kursen hamnade ca 10% under substansvärde. Men nu har substansvärdet skrivits upp lite och kursen gått upp ca 15% sedan inköpet så jag ser ingen större uppsida i nuläget där heller. Också ett fantastiskt bolag på alla sätt.

Det första bolaget jag köpt är norska Bonheur. Det är ett konglomerat av bolag kring shipping, oljeservice och förnybar energi. Det är bloggaren lundaluppen som gjort alla tynga lyft där med diverse analyser, tack lundaluppen. Det har alla egenskaper för att vara ett impopulärt bolag och det gillar jag. För det första är det för litet för att vara intressant för stora fonder. Sen är det ett elände med snårighet och diversifiering som gör att man får huvudvärk av att försöka räkna på alla parametrar, dvs inte speciellt aktieägarvänligt. Belöningen för detta är dock en utmärkt direktavkastning och en kraftig substansrabatt. Lundaluppens research indikerar att substansrabatten kan vara över 50%. Jag köper enbart pga substansrabatten och direktavkastningen, jag har ingen aning om verksamheterna precis som jag inte hade en aning om Kinneviks alla förehavanden med Zalando när det handlades till 40% substansrabatt. Klokt eller dårakigt, det får framtiden utvisa! Jag undrar om Buffett skulle skulle örfila mig om jag var hans adept.

Det andra bolaget som jag plockat in är finska byggbolaget YIT. Den finska ekonomin går inget vidare. YIT har dock trots det lyckats försvara sina marginaler förvånansvärt bra och handlas på förväntat resultat till P/E 10 för 2014. Dessutom ger man 5% direktavkastning på det. Dock finns ett smolk och det är att det finns ganska mycket lån i bolaget, därför ska det handlas med rabatt på P/E till t.ex. Skanska. Att man har verksamhet i Ryssland är både en hot och möjlighet, men mest möjlighet på sikt tror jag. Jag tror hur som att det finns en möjlig uppsida på kanske 20% när den finska ekonomin förbättras och eventuella andra frågetecken som präglar situationen just nu rätas ut. Tills dess är det bara att klippa kupong. Jag ser köpet i YIT som ett komplement till min större post i Skanska.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?