Post entry

Bublar - Ett steg längre än Pokémon Go

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bublar noterades nyligen på börsen och är verksamma inom högintressanta Augmented Reality (AR). Analytiker har förutspått att AR tillsammans med Virtual Reality (VR) kommer att utgöra den så kallade fjärde teknikvågen. En teknik Apples VD Tim Cook tror kommer bli lika betydelsefull som smarta telefoner utgjorde under tredje teknikvågen.

Många branschkännare tror att AR är på gränsen att slå riktigt stort och då inte bara inom spelbranschen utan även inom områden som utbildning, turism och handel. Bublars vision är att bli en av de främsta utvecklarna i världen av banbrytande mobilspel och appar som integrerar AR med plats och annan ny teknik i användarupplevelsen. Bublars appar ska verka för att sudda ut gränserna mellan den virtuella världen och den fysiska verkligheten. Apple och Google har nyligen släppt utvecklingsverktyg för app-utvecklare, vilket skapar möjligheter att utveckla långt mer sofistikerade AR-appar än tidigare. Samtidigt har mobilernas kameror blivit allt mer avancerade senaste åren och lämpar sig därför ypperligt för nästa generations mobilspel.

I somras köptes det franska startup-bolaget Zenly upp av Snapchat för en summa på hela 213 MUSD (ca 1.8 miljarder SEK) De stödde aldrig kameraläge och AR, utan hade en ren platsbaserad realtidsplattform.

VD Magnus Granqvist tror till och med att Bublar nått längre med vissa element. Bublar värderas i dagsläget till låga 96,5 MSEK.

Bublar utvecklar en egen plattform och släppte i veckan sitt första spel (Placie) som kombinerar platsbaserad teknik med augmented reality, vilket innebär att man genom mobiltelefonens kamera (eller särskilda AR-glasögon) betraktar en fysisk miljö som förstärks med hjälp av texter figuerar eller animationer. Plattformen ska kunna hantera miljontals användare och stora volymer av data i realtid länkade till GPS-koordinater över hela världen. Alla användare kan i realtid se vad alla andra publicerar på platser runt om i världen.

I spelet Pokémon Go kunde man inte interagera med andra användare. Det kan Bublars plattform erbjuda och tar tekniken ett steg längre i utvecklingen.

Bublars plattform vars fokus ligger på att hantera stora mängder data särskiljer sig från flera existerande plattformar idag, vilket förväntas göra Bublar till en attraktiv samarbetspartner för andra bolag och varumärken.

Traditionellt kommunicerar klienter med en server via en central punkt vilket innebär att data kan ta en omväg för att nå en annan dator. Bublars plattform är däremot uppbyggd med direktkommunikation mellan alla noder i nätverket, vilket möjliggör snabbare fördelning av kapacitet vid stora volymer av användare.

Marknaden

Google förväntar sig hundratals miljoner android-apparater med kapacitet till AR-användning nästa år, vilket bringar massiv tillväxtpotential. Marknaden för AR förväntas öka kraftigt de kommande åren och väntas uppgå till 90 miljarder USD år 2020.

Bublar har som operationella mål att lansera ett samarbete med ett globalt varumärke redan under 2017. Vilket globalt varumärke det än kommer att bli så är det minst sagt intressant att äga aktier i Bublar.

"Vi har inledande diskussioner." VD Magnus Granqvist.

Intressanta personer har investerat i Bublar

När man granskar vilka personer som investerat i Bublar finner man några minst sagt intressanta personer.

En av dem som valt att backa bolaget är affärsängeln Johan Gertell, som dessutom är chef för digitala kanaler på mopiloperatören Tre. Hans mest lyckade satsning som investerare hittills är i det svenska teknologibolaget 13th Lab. Den framgångsrika startupen såldes i slutet av 2014 till de världsledande VR-utvecklarna Oculus Rift, som i sin tur ägs av Facebook, för 195 MSEK.

Nicholas Högberg som tidigare var VD för Tre har även han valt att investera i Bublar. Högberg har även varit försäljningschef på Kanal 5 och har en civilekonomutbildning från Stockholms universitet.

Bublar har rekryterat utvecklare och producenter från stora spelstudios som King (Candy Crush), Dice och Avalanche, så kunskapen finns helt klart inom bolaget.

Måndagen den 27 november kommer Bublar medverka vid stora aktiedagen i Göteborg, vilket kommer leda till större kännedom om bolaget.

Aktien och teknisk analys

Bublar noterades till emissionskurs 3.67 SEK. Igår stängde aktien på 3.80 SEK. Aktien har goda förutsättningar till en positiv utveckling. Bublar övertecknades vid notering och ca 65 procent av aktierna före erbjudandet på 23,5 MSEK är under lock-up avtal 12 månader från noteringsdagen 6 November.

Efter aktiekursens tidigare triangelformation börjar vi nu se en stigning i kursen. Nästa våg bör bryta tidigare motståndsnivå (4.75 SEK) och stigningar mot 7 SEK är högst sannolikt.

Min rekommendation är köp i Bublar.

Är själv aktieägare, handel med aktier medför en risk och beslut sker på eget ansvar.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/09/22/bors-bublar-ska-finna-framgang-i-pokemons-fotspar-vd.html

https://www.cnbc.com/2017/08/01/tim-cook-augmented-reality-will-make-iphone-even-more-essential.html  

https://www.cnbc.com/2017/11/07/google-augmented-reality-will-be-on-hundreds-of-millions-of-android-devices.html

https://digital.di.se/artikel/darfor-valjer-tim-cook-ar-framfor-vr

http://articles.finwire.com/FWM0019B92-hundratals-miljoner-android-enheter-vantas-ha-augmented-reality-nasta-ar---google

http://articles.finwire.com/FWM0019B85-apple-kan-slappa-ar-produkt-om-tva-ar---bn

https://www.cnbc.com/2017/11/07/google-augmented-reality-will-be-on-hundreds-of-millions-of-android-devices.html

https://digital.di.se/artikel/spray-veteran-gar-in-i-svenskt-ar-spel-ett-steg-langre-an-pokemon-go#

https://techcrunch.com/2017/06/21/snapchat-buys-zenly/

https://www.youtube.com/watch?v=BhBpqXtsl9s

https://bublar.com/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?