Post entry

C-Rad - Imponerande 2010, uppköpsbud kan komma, Elekta?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att C-Rad nu etablerar ytterligare samarbete på USA-marknaden kommer snabbt att visa sig på kommande resultatrapporter. USA står för 50% av världsmarknaden inom strålterapin och det ger C-Rad stora inkomster nu när orderingång och försäljning är bättre än någon gång tidigare.

En annan marknad som jag skrev om tidigare är Kina, som totalt har 1500 acceleratorer av totalt 7000 utplacerade i världen. En redan nu mycket stor marknad alltså. Medicinteknik och särskilt inom onkologi kommer att växa mycket starkt framöver och bla så räknar Elekta med att Kina snart kommer attstå för 25% av hela Elektas omsättning.
Detta kommer på ett markant sätt synas i C-Rad´s försäljning mycket snart, då jag har mycket god grund att tro att det är ok att sälja Sentinel i Kina redan nu. Detta för att Kina nu underlättar genom att sänka krav och processer för att få dessa produkter godkända. Man satsar oerhörda belopp nu för att upprusta hälsovården i Kina.

Räknar också snart med att TomoTherapy kommer att skriva avtal om Sentinel, då bolaget har ännu mer nytta än övriga acceleratortillverkare av detta system för att trimma upp sina behandlingssystem som är lite "trögare" än konkurrenternas.

För C-Rad räknar jag med en flygande start på försäljningen av Sentinel i Kina därför att samarbetspartnern Elekta redan nu har en mycket framstående position på denna marknad. Jag skulle inte bli förvånad om vi mycket snart får besked om ordrar, som mycket väl kan vara av större dignitet tack vare den satsningen som nu Kina genomför inom denna bransch.

Kina satsar totalt 123 miljarder USD för att modernisera hälsovården!

Jag sitter också varje dag nu med en stor förhoppning om att GEMini är pågång på allvar efter flera tester med potentiella storkunder. Jag har mycket god grund att tro att GEMini snart får sitt första avtal eller genombrott på något sätt. Varför? Jo: IBA är mycket nöjda med kapaciteten på GEMini och den enda biten som nu måste återstå är en prisfråga, kan inte vara något annat kvar nu i förhandlingarna!

Dessutom kan det vara så att något strålterpiföretag som ämnar använda GEMini som bilddetektor hinner före att signa ett avtal. Oavsett vem som hinner först så kommer ett besked om genombrott för GEMini direkt att bli raketbränsle för kursen då flera inom branschen ser GEMini som en "kommande kioskvältare".
Jag har tidigare skrivit om de kontakter som jag har inom branschen och att de räknar med att C-Rad blir en stor leverantör till strålterapibranschen och att det skulle vara ett paradigmskifte om man lyckas sälja in GEMini. Det är en helt ny teknik jämfört med den gamla kiseltekniken och GEMini innebär ett stort teknikskifte inom branschen.
Flera av mina kontakter räknar också med att C-Rad kommer att slukas av någon av de största aktörerna på marknaden då det skulle anses mycket värt för dessa accelleratortillverkare att själva få kontroll över 2 så pass överlägsna och kompetenta produkter som Sentinel och GEMini.

Vi vet ju att C-Rad redan nu har avtal med Varian, Elekta och IBA. Varian är störst med 50% av världsmarknaden, sedan följer Elekta och Siemens som är ungefär lika stora. IBA är störst i världen inom Dosimetry, det område där man vill använda sig av GEMini.

Jag vet att 2/3 av de största företagen i världen inom strålterapi är intresserat av GEMini. Av dessa tre, Varian, Elekta, Siemens så kör Varian ett eget system. Då återstår alltså Elekta och Siemens.
Av dessa 2 så har redan ett avtal med C-Rad som går ut på att Elekta marknadsför och säljer positioneringssystemet Sentinel.

Min slutsats att det blir Elekta, som nu har intresse för både Sentinel och GEMini, som är den absolut hetaste kandidaten att lägga ett uppköpsbud på C-Rad.

Om det nu är så som jag tror, att GEMini står inför ett genombrott i form av avtal med ngn aktör, så tror jag att Elekta kommer med ett uppköpsförsök. C-Rad måste offentliggöra ett ev bud, men därmed inte sagt att storägare skulle tacka ja. Det kommer nu att krävas en stor budpremie för att få köpa C-Rad.

C-Rad har själva angett marknadspotentialen för Sentinel till 200 MSEK/år och för GEMini till 1 miljard SEK/år. Läget för C-Rad under q4 kommer förmodligen innebära att bolaget gör sitt första kvartal någonsin med svarta siffror på sista raden, sedan kommer det att gå fort att öka på försäljning och vinster med 60-70% marginaler!

Sedan skall vi komma ihåg den stora kommande marknaden med serviceavtal för dessa produkter. Det kommer ytterligare att markant öka intäkterna framöver.

En anledning till att jag tror att Elekta snart kan komma med ett bud på C-Rad är följande artikel som kom för en dryg vecka sedan:

http://www.e24.se/business/halsovard/elekta-redo-for-nya-forvarv_ 2483501.e24

Vad skulle ett ev uppköpsförsök att hamna på? Jag räknar med att ett allvarligt försök kommer att göras och då någonstans runt 75 SEK/aktie, att jämföra med dagens kurs på drygt 20 SEK.

Om det accepteras eller ej är frågan, men att lägga ett bud i denna storlek skulle ge ett BV på C-Rad på ca 800 MSEK, vilket skulle vara en munsbit för Elekta.

Jag ser att marknaden inte förstår vad C-Rad nu är håller på att bygga upp. Hur många företag kan ståta med samarbetsavtal med världsledande företag som Varian, Elekta och IBA. Vi kommer också kunna lägga till fler till dessa då produkterna är mycket attraktiva på marknaden.

Jag räknar med ytterligare kursökninga de sista dagarna av 2010 och tror att vi utan nyheter kommer uppemot 25-30 SEK inom kort och att vi vid div PM passerar 30 SEK. Skulle vi få ett positivt besked om GEMini så räknar jag med 40-50 SEK, sås tor betydelse har GEMini för C-Rad. Och jag tror som sagt att vi snart står inför ett genombrott för GEMini.

Sen är det ju det där med uppköp också, definitivt spännande tid nu för C-Rad och jag råder verkligen till att behålla och köp meraktier för er som kan. Det kommer att löna sig riktigt bra inom kort!

Håll även koll på CLS, bra nivå att öka på och kommer att gå starkt under 2011!

Mvh

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?