Post entry

Dubbling på 2 dagar! Ersatt med starkt case.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Detta är min första blogg på Redeye. Den var från början tänkt att handla om Arc Aroma Pure. Dels för att jag genom åren sett just cleantech-branschen som glödhet med stor framtida potential och dels för att Arc Aroma Pure har en intressant och kommersiellt attraktiv affärsidé och teknologi.

Jag hade förberett inför en blogg/analys om bolaget för att lansera efter introduktionen på Aktietorget, hade ingen brådska med att lansera den då jag tänkte ligga lång i Arc Aroma Pure.

Jag har sedan flera år en lista med bolag under bevakning med prioritering avseende potential och strategiskt viktiga kriterier jag anser viktiga för respektive bolag. Jag följer bolag på listan noggrant och noterar framsteg liksom bakslag och uppdaterar listan kontinuerligt. Bolag som gör viktiga framsteg hamnar högt upp på listan och ligger då närmast en investering.

Det som nu inträffat är något som förmodligen inte händer ofta. Arc Aroma Pure rusade snabbt upp över 12:-/aktie, nyemissionskurs var 4,80:-. Samtidigt föll kursen dramatiskt i ett av de bolag som var med på min bevakningslista. Just det aktuella bolaget hade jag flyttat upp som nummer 1 på min lista under tiden jag anmält en stor investering i Arc Aroma Pure´s nyemission.

Följande hände under en kort period:

Arc Aroma Pure. Nyemission.

Jag anmälde en stor teckning i nyemissionen tidigt under teckningsperioden. Datumet var 22/2. Jag hoppades få det mesta av min anmälda andel. Den 8/3 fick jag besked om tilldelning. Jag fick 90% av det jag begärt och var mycket nöjd med det. Jag var av den uppfattningen att bolaget var helt fel värderat, priset på 4,80:- var alldeles för billigt. Jag hade själv en kort riktkurs på runt 10:-/aktie.

Bolag under bevakning upp på 1:a plats.

Samtidigt som tiden för nyemissionen i Arc Aroma Pure så följde jag bolagen på min bevakningslista. Ett bolag som alltid legat högt upp på listan var det svenska bolaget C-Rad. C-Rad är verksamt inom strålterapi mot cancer. Bolaget har etablerat imponerande många samarbeten med världsledande företag inom branschen, bla de 2 stora dominanterna Elekta och Varian, De här båda bolagen står för ca 85% av världsmarknaden.

Det som gjorde att just C-Rad seglade upp som nummer 1 på min bevakningslista var följande 2 nyheter:

Den 18/2 kom detta pm:

https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=542241&lang=en

I detta pm meddelas att ett interface nu utvecklas för Sentinel till General Electric inom CT-området. Sentinel ska användas inom 4 DCT, ett nytt område som är på väg att bli mycket stort inom strålterapin. Just samarbetet och avtalet med General Electric är ytterst betydelsefullt av framförallt 2 anledningar:

1. General Electric är dominerande inom CT på världsmarknaden med en andel uppgående till ca 40%. 4 DCT etablerar sig just nu som ett snabbväxande område där också Elekta ska presentera en lösning på ESTRO kommande vecka. Även Elekta gör detta tillsammans med C-Rad och Sentinel.

2. General Electric är totalt dominant på USA-marknaden. 4 DCT innefattar också Catalyst i behandlingsrummet, det kommer att ge C-Rad stora möjligheter i USA förutom den satsning som redan inletts där.

Den 25/2 kom detta pm:

https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=543240&lang=en

I detta pm meddelas att C-Rad och Cablon ingår avtal för GEMini. Avtalet är 2-delat och består dels av att bolagen tar fram en gemensam lösning för lansering inom dosimetri och dels i att Cablon skall sälja GEMini ED som bilddetektorplatta. En stor potential för C-Rad och GEMini för utplacerade strålterpisystem när gamla bilddetektorer behöver bytas ut.

Betydelsen av de 2 pm:en är stor för C-Rad. Sentinel inom 4 DCT är ett område som kommer att omsätta stora summor. Enbart avtalet med General Electric har en potential på uppskattningsvis ca 150 system årligen, med en försäljning på cde bruttomarginaler som råder inom denna a 100 mkr. På ett enda avtal, som under q2 borde ge dom första beställningarna.

C-Rad hade jag under hösten flyttat upp till topp 5 på min bevakningslista. Att jag inte flyttat upp C-Rad högre på listan finns det 2 orsaker till. Den ena är att jag ville se att försäljningen och resultatet går åt rätt håll. Det andra är att jag vill se hur GEMini utvecklas. Avtalet med Cablon är mer än jag behöver för att det för mig ska stå klart att GEMini börjar ge C-Rad intäkter. Avtalet med Cablon bekräftar att GEMini nu är tillräckligt bra, intäkter är nu nära.

Den 26/2 kom det helt avgörande beskedet för att C-Rad skulle bli nummer 1 på min lista. Då kom rapporten för q4 som visade på ökande omsättning, bättre resultat och ett positivt kassaflöde. Helt klart C-Rads bästa rapport någonsin. Den visar nu att C-Rad är på helt rätt väg, att omsättning och kassaflöde börjar se så stark ut är ett styrkebesked. Efter detta har stora avtal skrivits som gör hela caset ännu mer intressant. Det gäller avtalen med General Electric för Sentinel och avtalet med Elekta för Catalyst. Båda innebär försäljning på kommande stora volymer, med trolig start under q2.

Den 26/2 kom också beskedet om finansiering av köpet av Cyrpa genom en nyemission. Det fick kursen att rasa från 25:- ner till 15:-. Reaktionen var helt överdriven, det handlade om en nyemission för att köpa ett företag som ska bidra med ett positivt resultat för 2013! Förvärvet öppnar andra möjligheter såsom gemensamma produkter, synregieffekter, nya marknader, och framförallt ett bredare sortiment för C-Rad. En mycket viktig aspekt då det gör att C-Rad kan få en stor egen direktförsäljning. Man behöver inte sälja via återförsäljare som ger mindre vinst.

I detta läget ville jag inget hellre än att investera stort i C-Rad. Det var inte många som fattade hur stora de senaste avtalen och rapporten var för C-Rad. Stora framgångar är att vänta tack vare de aktuella avtalen. Problemet för mig var att jag hade övertecknat i Arc Aroma Pure och det var en vecka bort för tilldelningsbeskedet. Jag hade också ett större belopp på väg in i min depå som inte kommit in vid det aktuella tillfället. Jag fick helt enkelt avvakta och se vad som skulle hända i både Arc Aroma Pure och C-Rad.

Tilldelningen blev som jag sagt nästan full. Samtidigt var C-Rads kurs fortsatt nedpressad. Handeln i Arc Aroma Pure inleddes den 3/4. Jag hade då fått in ett större belopp i depån och valde att öka upp mitt innehav så mycket jag kunde i Arc Aroma Pure på kurser mellan 6,50-7,50:-. Samtidigt handlades C-Rad runt 18:-. Sen gick det otroligt snabbt i Arc Aroma Pure, kursen steg på ett par dar till en bit över 12:-. Jag tyckte att det gick mycket snabbare än vad jag räknat med och jag valde att sälja av hela mitt innehav på kurser mellan 10,30-12:-. Arc Aroma Pure har ändå relativt långt kvar tills försäljningen kan ta fart. Mer och större studier krävs. Arc Aroma Pure har en oerhörd potential, men i det uppstådda läget så är närliggande potential i C-Rad bland de bästa casen jag sett i de bolag jag haft under bevakning de senaste 10 åren.

En snabb uppgång på 100 % i Arc Aroma Pure. C-Rad var vid tillfället solklar etta på min lista och en given investering önskvärd. Jag ser inget annat case med bättre risk/reward än C-Rad och har sedan försäljningen i Arc Aroma Pure köpt in C-Rad mellan 18-19:-.

Jag ser nu innehavet i C-Rad som långsiktigt med en i särklass kortsiktig hög potential. Avtalen med General Electric och Elekta har stora värden när det handlar om standardprodukter till de här 2 världsledande bolagen. Det rör löpande leveranser av stora volymer under överskådlig framtid. De båda bolagen har valt C-Rads system för sina respektive områden. Tillsammans med avtalet med Cablon för GEMini är detta 3 enormt viktiga parametrar för C-Rad under lång tid. Idag finns ingen värdering alls i stort sett för GEMini inräknad i kursen. För egen del står det nu utom allt rimligt tvivel att GEMini kommer att bli en succé, man skriver inte avtal för produkter som inte uppnått önskvärda mål. Cablon bekräftar när man skrev under avtalet att man är nöjda med GEMinis egenskaper.

Ser nu fram emot en rad olika konfirmerande besked från C-Rad om att det handlar om stora saker för Sentinel, Catalyst och GEMini. Närmast väntar Estro på fredag då denna mässan inleds. C-Rad och Elekta kommer att presentera gemensamma lösningar inom 4 DCT och interfacet för Catalyst kan komma att releasas då. Att Elekta så tydligt fortsätter att samarbeta med C-Rad och deras produkter är mycket betydelsefullt för C-Rad och borde premieras ännu mer kursmässigt. Det mesta talar för att C-Rad kommer att leverera både Catalyst och GEMini till Elekta. Särskilt till senaste nylanserade systemet Versa från Elekta. Estro kommer att ge C-Rad stor uppmärksamhet, på vägen mot de stora försäljningsvolymerna som man nu kan se komma.

I det korta perspektivet, inom 1 månad, är en dubbling mot då 35-40:- högst troligt. Inom denna tidsperiod ser vi ett fördjupat samarbete med Elekta, stor framgång för GEMini med ev ett första stort avtal. Framgång/avtal med General Electric som kan innebära volymer på en bra bit över 100 Sentinel årligen, minst.

Det är så mycket som talar för C-Rad och stora saker som exempelvis presentationer om samarbeten med Elekta på Estro mm som gör att 30:- på kursen kan uppnås på kort tid, kanske tom lika snabbt som i fallet med Arc Aroma Pure. I C-Rads fall är det nu mycket som bekräftas som kommer att betyda stora framtida vinster och säkerställa en mycket hög potential för kursutvecklingen på både kort och lång sikt.

http://www.c-rad.se/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?