Post entry

C-Rad – helt rätt i tiden!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

C-Rad, (strålterapiutrustning – small cap) är inne i ett hyperintressant läge. Bolaget har sin första kvartalsvinst bakom sig, en rejäl orderstock och ett flertal nya produkter på väg ut i marknaden.

Antalet nya cancerfall förväntas öka med cirka 70 % under de kommande två decennierna, vilket innebär ett mycket stort behov av avancerad cancervård. En anledning till att antalet cancerfall ökar är den ökade livslängden men också att diagnostiken har förbättrats, vilket leder till att fler cancerfall upptäcks, allt oftare i ett tidigt skede, vilket förbättrar möjligheterna att bota cancern.

Nutidens avancerade strålbehandlingsmetoder kräver dock att stråldosen levereras till tumören med extremt hög precision och timing på mikrosekunden. Detta har C-Rad nischat in sig på och att stråldosen hamnar rätt säkerställs genom C-Rads olika positionerings och skanningprodukter.

Därför kan man med fog konstatera att C-Rad ligger rätt i tiden.

Man kan säga att C-Rad:s produkter är kringutrustning till linjäracceleratorerna, ( förkortat linacs) och det intressanta är att det råder en oligopolmarknad där C-Rad samarbetar med dom båda totaldominerande aktörerna på marknaden, svenska Elekta och amerikanska Varian.

Första Vinstrapporten

När bokslutet levererades för 2017 den 31 januari så stod det klart att C-Rad för första gången gjort en kvartalsvinst:

http://c-rad.se/content/uploads/2018/01/C-RAD-Bokslutskommunik%C3%A9-2017.pdf

Ett rörelseresultat på 1,1 miljoner kr är väl i och för sig inte så mycket att skryta om men beaktar man att orderstocken i bokslutet ligger på rejäla 139,8 miljoner kr så är det rimligt att tro att vi sett den sista förlustrapporten och att vi nu går in i ett skede där vinsterna byggs upp sakta men säkert.

Nya produkter ökar potentialen

Förutom storsäljarna Catalyst i 4 olika utföranden,( prisspann ca. 1,2 – 2,5 m SEK) , trotjänaren Sentinel, ( pris ca. 0,6 m SEK) , Cyrpalasrar, (pris ca. 150 000 – 300 000 kr) så är nya produkter på väg ut i marknaden, inte mindre än tre stycken faktiskt:

Gemini:

Förra torsdagen släppte C-Rad den efterlängtade nyheten att Bildplattan Gemini som man utvecklat i många år nu äntligen nått kommersiell status då man slutit avtal med kinesiska Beijing, för mer info läs här:

https://globenewswire.com/news-release/2018/03/08/1418112/0/en/C-RAD-signs-a-contract-for-its-GEMini-portal-imaging-detector.html?print=1

Det ringa ordervärdet i pm:et är inte så mycket att fästa sig vid utan faller detta väl ut så kan GEMini komma att bidra stort framöver vad gäller omsättning och vinst. För det första är det ingen billig apparatur detta, ( pris per platta ca. 1,5 - 2 m SEK ) och Kina utgör en jättemarknad. MEN vi har ju en svensk linactillverkare i Sverige vid namn Elekta som ju borde vara i högsta grad intresserad av GEMini , Elekta som i många år använt sig av engelska leverantören Perkin Elmers EPID-plattor.Enligt vad jag förstått så ska Gemini i prestanda överträffa EPID-plattan och att Elekta satsar på en nyare och bättre teknik vad gäller bildgivande system borde ju även det ligga i tiden om man säger så.

Elekta har ju för övrigt en riktig superlinac på gång i form av Unity och jag hade inte blivit förvånad om denna supermaskin utrustas med Gemini. Elekta säljer ca. 400 linacs om året och har en bas på knappt 4000 st. GEMini kan bli en verklig kassako om man når ut på den globala marknaden.

För mer info om Gemini läs här:

http://c-rad.se/product/gemini/

cPatient

Identitetsvalidering, säkerhet och komfort!

C-Rad:s VD Tim Thurn har sagt att lansering av cPatient skulle ske i början av 2018 så det är ju rimligt att tro att detta sker när som helst.

Incidenter där en patient av misstag behandlas med fel behandlingsplan rapporteras återkommande. För strålbehandlingskliniker som står inför ökad patientbelastning är varje sparad minut meningsfull, men innebär också en ökad risk för mänskliga fel. Med tanke på det växande antalet stereotaktiska behandlingar, där en otillbörlig hantering kan orsaka dödliga konsekvenser är behovet av en lösning uppenbar.

cPatient är en teknologisk innovation, ett optiskt system som möjliggör patientidentifiering inför behandling baserad på ansiktsigenkänning. Detta är ytterligare ett steg för att öka säkerheten i behandlingen.

cConnect

Den andra produkten, cConnect, är en onlineplattform för servicetjänster för att öka systemens driftstid med hjälp av preventiv serviceanalys.  Ett identitetsvalideringssystem som dramatiskt minskar risken för otillbörlig anpassning, samtidigt som arbetsflödet och patientens upplevelse förbättras.

Prisbild oklar för dessa båda produkter men klart är att dessa produkter kan mersäljas till befintliga kunder och torde därför vara betydligt mer lättsålda än om man skulle bearbeta enbart nykunder.

Storägare och Insiders

C-Rad har starka och långsiktiga ägare, här dom största:

Far och son Hamberg              dryga 3,2 miljoner aktier

Far Per Hamberg är miljardär och mest känd som Betssons grundare.

Sonen Peter Hamberg sitter i C-rads styrelse.

Svea Ekonomi                             drygt 3,1 miljoner aktier

Svea Ekonomi och VD Lennart Ågren har dammsugit marknaden på C-aktier och har alltså nu kommit upp i svindlande 3,1 miljoner st, imponerande.

Lars Kling                                      2 767 000 aktier.

Lars grundade Betsson ihop med Per Hamberg och är väl nästan lika förmögen.

Lars Nyberg    2 351 000 aktier

Ordförande i bolaget och tidigare VD i TeliaSonera.

Olle Stenfors 1 560 000 aktier

Olle har under lång tid byggt upp sitt innehav.

Aktiekursen

C-Rad aktien var het 2017 och toppade på 39,50 kr i slutet av året. 2018 började lite avvaktande och kursen var nyligen nere i 27,90 kr. Nu är det dock positivt momentum igen  för aktien som i skrivande stund har jackat upp till 34,80 kr.

Insiderköpen har varit massiva dom sista åren:

http://c-rad.se/investors/insider-information/

Noterbart är dock att senaste insideköpet är daterat så långt bak som 8 november förra året då Kicki i styrelsen köpte 100 000 aktier till kurs 33,20 kr.

Nån bra nyhet i stil med stororder, ( man pm:ar inte order under 7,5 m SEK) och varför inte nya insynsköp och All Time High borde nås rätt så enkelt.

Beträffande eventuella insynsköp så börjar nästa ”tysta period” 26 mars, (30 dagar innan rapport) så det hade ju varit trevligt att se några fler ”attacker” från någon i storägarkollektivet.

Uppköpsscenario ?

Hur som helst ett otroligt spännande läge där ju C-Rad som redan sagts verkar på en oligopol marknad och ett uppköpsbud från endera Elekta eller Varian på C-Rad ter sig som allt mer sannolikt ju längre tiden går.

Tyskbördige VD Tim Thurn med ett personligt innehav på 100 000 st aktier rider på en framgångsvåg och det blir ytterst intressant att beskåda den kommande bolags och kursutvecklingen.

M v h

Carpe Diem

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?