Post entry

Intervju med Cantargias VD Göran Forsberg

Cantargia är ett läkemedelsbolag noterat på First North sedan Mars med inriktning på att bota ett av samhällets och sjukvårdens största problem, cancer. Läkemedlet angriper cancerstamceller genom en antikroppbehandling där man attackerar proteinet IL1-RAP, som bolaget har patenterat utvecklingen kring, som man har funnit utanpå cancerstamceller, vilket naturligt inte finns i kroppen men hittas också i inflammationer. Bolaget har i nuläget tagit fram en läkemedelskandidat och gått igenom djurtester samt samlat in data för läkemedelskandidaten. På fredagsmorgonen träffade jag Göran Forsberg på PRO-Hearing, Sveavägen 9. Eftersom detta inte var första gången kände han igen mig och vi småpratade lite innan presentationen, då jag också frågade honom om jag kunde få göra en intervju med honom efteråt. Visst kunde jag det, så här är resultatet.

Hur känns det i nuläget att jobba på Cantargia?

-Det är jättekul. Det är en viktig, spännande period när vi ska börja ta det till tester på patienter. Det är en period där det händer otroligt mycket samtidigt som företaget i sig har en trygg kassa för arbetet vi utför. Det är verkligen 10 av 10.

Utan att vara för teknisk, har ni stött på några motgångar hittills ni inte varit beredda på?

-Inga större problem, det vi har stött på är mest småsaker. Dom vi har stött på har alltid varit inom marginalen. Allt går som planerat och utvecklingen tillsammans med Biowa konceptet kommer vara till stor glädje för oss. Kort och gott, det går bra.

Om du får uttrycka dig om produktionsavtalet, hur nöjda är ni?

-Vi är jättenöjda med det avtalet. Om ni har varit inne på hemsidan för Biowa är det häftigt att se på bolagen som är listade. Bland annat Astra Zeneca, GlaxoSmithKline, Bristol-Myers Squibb och så Cantargia. Vad vi känner med Glycotope Biotechnology är att det är att det är ett bolag i den storleken som är absolut bäst för oss. Det avtalet vi har fått är helt inom budgeten. Detta är också ett tecken på förtroende för vår forskning från deras sida.

Kan du säga något om publikationen ifrån tidningen?

-Det var ett bra sett att kunna presentera och publicera data av vår forskning. Det är positivt att en andra part publicerar vår data, bekräftelse på kvalité. Det kan också ses som ett bra underlag i att söka partners, väcka intresse hos läkare och utökar förtroendet för bolaget och forskningen.

Att få Orphandrug status ger en snabbare utveckling och till marknaden, ser ni en stor potential för det om ni skulle välja leukemi som område?

-Potentialen för Orphandrug finns för båda vägarna, solida tumörer likaså leukemi, beroende på vilken typ av solida tumörer man skulle välja att rikta in sig på. Varför vi inte valt vad vi ska rikta in oss på för typ i nuläget är endast en styrka för oss. Vi kan påbörja dom kliniska faserna och även göra fas I utan bestämt vägval och byta under det där vi får bäst utfall, verkan och resultat. Huvudsyftet i fas I är säkerhet medan man i fas II börjar fokusera utvecklingen i enstaka indikationer för att studera effekt. Samtidigt kommer vi dock göra någon form av fokusering på ett fåtal cancerformer inför fas I.

Går det använda er forskningsplattform för IL1-RAP som annan läkemedel på inflammationer?

Absolut går det, men det är inget som är aktuellt i dagsläget. Men eftersom IL1-RAP är ett protein som naturligt inte finns i friska celler men i inflammationer kan man rent teoretiskt använda det mot kroniska inflammationer som reumatism tillexempel. Men eftersom vi är otroligt målmedvetna om vad våra nästkommande steg för Cantargia i arbetet vi utför. Det gäller att välja smart och utveckla vad som är bäst för oss i nuläget och inte ta på oss mer än vi kan fokusera på.

Hur ser din aktiepost i Cantargia ut och kan du kommentera den?

-Allt det är publikt och jag äger både aktier och teckningsoptioner. Vad jag tycker är viktigt är att man köper som VD för att visa att man tror på bolaget, men lagom till ens privatekonomi. Det är viktigt att man inte drivs utav att öka aktiekursen på kort sikt som VD, utan att göra vad som är bäst för bolaget och generera såpass mycket värde istället för att snacka upp kursen. Jag kör på konceptet att vara super-ärlig.

Statistiken säger att det är dubbelt så hög chans att ta sig till marknaden genom antikropp-behandling som läkemedel. Några tankar tankar kring det och hur ser ni på kommande Tox-studie?

-Il1-RAP är inte vanligt i människokroppen som sagt. Därför väntas ingen större toxiditet eller biverkningar, men det är fortfarande tidigt att säga. Man accepterar oftast större tox i cancerläkemedel också. Vi har i nuläget kört rätt mycket djurstudier och skulle några konstigheter uppstått hade det publicerats.

Var ser du bolaget om 3-4 år?

-Det finns massa möjligheter, och det blir allt tydligare när man kan presentera klinisk data. Allt från uppköpta till partneravtal vore möjligt, men även ett codevelopment skulle kunna vara väldigt attraktivt för framtida uppsida och aktieägare. Även som plattformsbolag där IL1-RAP är grunden. Allting kan hända och även avtal som i Alligator's fall kan ske där man efter klinisk data fick ett avtal där företaget fortsätter att jobba och existera.

Att Cantargia har en ljus framtid och en otroligt spännande resa, det är ingen tvekan. Framtidens cancerbehandling kommer med all sannolikhet bestå av att tackla sjukdomen ifrån flera vinklar. Cellgifter är otroligt effektiva mot celler som delar sig snabbt, men inte cancerstamcellerna. I den framtid kan Cantargia spela en stor roll.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?