Post entry

Cellavision - analys/sammanfattning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Cellavision är ett rätt litet företag som inte är så känt bland investerare, företaget är på en marknad där man vill att mikroskoperingen ska digitaliseras istället för att vara manuell(som 88% av marknaden är) för att sjukhusen ska få fördelar både ekonomiskt och kunskapsmässigt. Cellavision har hittills drivit denna övergång "helt själv" då man har 95% av marknaden inom digital mikroskopering.

Företaget värderas till dryga ev/ebit 12(använder inte p/e då företaget har stor kassa och förlustavdrag) vilket gör att bolaget är bra rabbaterat mot liknande bolag inom medtech sektorn med hyffsat liknande intjäningsförmåga t.ex. vitrolife vars resa man hoppas att cellavision ska göra, dvs via en ökad omsättningstillväxt ska bolaget få en marginalexpansion då man har god kostnadskontroll och säljer via distributörer som gör att kostnaderna inte kommer att hänga med i samma takt som intäkterna vilket i sin tur även borde ge en multipelexpansion framöver.

Q1 tankar:

Vd varnade för att Q1 skulle kunna vara lite svagare än väntat då affärer från Q1 hade tidigarelagts och kommit med i q4an istället. Rapporten visade fina siffror med EBIT 7,5m och starka marginaler på 17,4%. Enda negativa i q1an enligt mig var kina som tappade en del, enligt vd berodde detta på större varulager men främst att det tar mycket längre tid att lansera produkter där än på alla andra marknader vilket men hon trodde att den skulle ta fart i q3-q4.

Q2 tankar:

En riktigt fin rapport som visade Ebit 10,8 och marginaler som hamnade på 19,9%(kvartalets resultat belastades med en avsättning om 3,7 MSEK för VD-bytet. Justerat för den avsättningen uppgick EBIT-marginalen till imponerande 27%). Försäljningen i Asien och Stillahavsregionen minskade vilket var det enda minuset i rapporten och enligt VD är det avvaktande kunder som väntar på ersättningssystem till DM96 (som är bolagets enda marknadsgodkända produkt i Kina) som troligtvis bidragit till den negativa utvecklingen. Processerna hos CFDA för godkännande av ett flertal produkter pågår och besked förväntas under Q4 2014. DM9600 som ersätter DM96 kommer dock lanseras i USA redan i slutet av juli men det är rimligt att anta en trög försäljningsstart då introduktionen av produkten hos partners kommer ske successivt.

CellaVision har under kvartalet förvärvat en teknologiplattform som ska utgöra en bas för nya instrument som riktar sig mot mindre laboratorier. Antalet potentiella kunder bedöms kunna öka med tre gånger till 45 000 laboratorier och värdet beräknas öka med 30% till drygt 10 miljarder SEK för en kostnad utvecklingsprojekt beräknas som tidigare uppgå till drygt 10 MSEK årligen. Innan har cellavsion vänt sig till större laboratorier.

Q3 prognos:

Cellavision håller just nu på att lansera sina nya produkter i bl.a. USA efter att de var utställda under mässan i Chicago för Sysmex. De nya produkterna lär då vara lite trögstartade vilket tillsammans med tidigare svagheter under året i asien segmentet gjort att yvonne försökt tona ner förhoppningarna om att q3(vilket brukar vara det näst bästa kvartalet historiskt) kan gå något sämre än innan. Förra året levererade man ebit på 10,7 och hade marginaler på 24%. Min egen prognos ligger runt ebit 9msek med en marginal på ca 18% även om jag inte tycker man ska stirra helt blint på enskilda kvartalsprognoser.

Ev/ebit

Rörelsemarg

Ev/sales

ROE

Utd

Cellavision

12,4

21,6%

2,7

23,1%

2,4%

Vitrolife

16,9

16,7%

4,3

22,9%

1,1%

Sectra

21,2

25%

3,5

24,2

5,1%

Siffrorna i tabellen kommer på remiums prognoser för 14e. Jag tycker inte att det finns några argument för att cellavision skall handlas så här mycket lägre Vitrolife och Sectra, Cellavision har en en marknadsledande ställning inom sig genre, är på en marknad under förändring(digitaliseringen) som gynnar företaget och starka finanser. Antagligen är värderingen som den är då de till skillnad från Sectra och Vitrolife har dåligt analysteckning och inte är lika uppmärksammade än tillsammans med storleken på bolaget.

Bolagets tillväxtmål är 15% per år vilket är i linje med vad man presterat.

Detta trots svaghet 2012 och 2013 då upphandlingscyklerna av cellräknare förlängdes kraftigt. Notera dock att bolaget trots allt växte både vinst och försäljning dessa år.Den strukturella tillväxten förklaras i effektiviseringskrav och kompetensbrist. Det man också bör tänka på är att alla cellavisions affärer som görs idag är till nya kunder, inom 1-3 år beroende på vad man tror lär även utbytes marknaden ta fart på "riktigt" vilket kommer att ge en extra boost till omsättningstillväxten.

Se min syn kring respektive marknad under 2014 nedan:

EMEA: Uppdämt behov, kraftigt utbygd distribution och nya produkter borde göra att tillväxtsiffrorna här också kommer att öka under 2014-15, man har visat fina resultat under året och har tillsammans med America varit draglok för cellavisions tillväxt vilket gör att jag även jag tror även botten har varit nådd och börjat komma igång igen. Kommer utbytesmarknaden in på toppen av detta borde det bli än bättre.

AMERICA: Denna marknaden bottnade i q4an och har nu vänt sedan osäkerheten runt obamacare försvunnit. Denna marknaden är den starkast bidragande orsaken till de riktigt bra resultaten i de senaste rapporterna. Lägg där till utbytesmarknaden som en extra trigger så tror jag att vi kommer se ökande tillväxtsiffror framöver.

ASIEN: Finns fortfarande en oerhört stor marknad att jobba på. Regionen växte 190% 2013 och hittills verkar det som 2014 lite av ett mellanår/svagt år. Totalt sett har man bara börjat skrapa på ytan här och min prognos är att det kommer ta fart ordentligt under 2015, man kanske även kommer kunna hinta lite om det under fjärde kvartalet.

Handlas runt ev/ebit 12 på rimliga prognoser på årets vinst, LTM/rullande 12månaders ger för mig ett ev/ebit på 12,3(jag har heller inte justerat för engångskostnaderna för Vd:ns avgångsverderlag vilket ist skulle få ner multipeln till ca 11) vilket känns väldigt lågt med ett bolag som har stark tillväxt. Jag tycker 17-18gr ev/ebit känns rimligt vilket skulle vara en kurs på motsvarande 35kr. Medans jag för 15e tycker mig se rimliga kurser runt 50-55kr utan att få en ansträngd värdering eller överoptimistiska prognoser. En bubblare här är om Asien skulle överaska ordentligt så kan kurserna för 15e bli ännu bättre så.

Det har även hänt en hel del på ägarlistan där vi haft några storägare som sålt av sina innehav på öppen börs, en av dessa var Metallica(fackligt riskkapitalbolag)vilket gjorde att kursen sjönk ner endel efter den otroligt bra q4 rapporten. Tilläggas bör även att vi tillfått nya ägare också bla Nordea och healthinvest mm. Varför ägarförändringarna har skett nu inom hyffsat kort tid är antagligen ett svar på den förbättrade likviditeten i aktien jämfört med innan.

Det sägs även vara en utförsäljning som pågår nu på runt 400 000 aktier, de som varit uppmärksammade har sett att ENS sålt stora mängder senaste dagarna samtidigt som HBS och Danske köpt på sig en hel del. Vi de tidigare större utförsäljningarna(lannebo runt 12kr, metallica runt 18-20kr) har man i efterhand kunnat se att det varit fina köplägen för den påläste och trygge investeraren, kanske är det så denna gången också? Det tror jag iaf som ökade mitt innehav, Är näst största i portföljen just nu.

Marknaden verkar även ha varit lite skraj för insidersförsäljningarna som skett, senast nu COO:n som skulle köpa fritidshus. Själv brukar jag inte lägga så mycket vikt vid det, så länge det inte är riktigt skarpa investerare med god historik som sitter på stora innehav.

VD Yvonne Mårtensson kommer att sluta som VD för cellavision efter 16-17 år i bolaget vilket är tråkigt med tanke på det jobbet hon gjort. Man håller just nu på att leta efter en ersättare till detta drömjobb :-).

Här har ni vill några bra analyser från den duktiga skribenten Labull, som skrevs för ett tag sedan:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/cellavision/cellavision-i-startblocken-en-vitrolife

http://www.redeye.se/aktiebloggen/cellavision/cellavision-definitionen-av-garp

http://www.redeye.se/aktiebloggen/cellavision/cellavision-overtraffar-forvantningarna

Mvh bpadde

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?