Post entry

From Russia with Love

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den 10 maj ifjol skickade Malka Oil ut ett pressmeddelande om att vice styrelseordförande, Michail Malyarenko, med hjälp av ett säkerhetsbolag ockuperat bolagets oljefält. I pressmeddelandet framkom även att polisen i Tomsk avväpnat säkerhetsstyrkan och Michail Malyarenko hade därmed förlorat slaget om Malka Oil, ett bolag som han fyra år tidigare grundat.

Den "svenska" historien kring Malyarenko började dock redan 1999, då den ryske affärsmannen stötte på den äventyrlige Adolf Lundin. Mötet resulterade i att Malyarenko sålde ut 80 procent av sitt ägande i oljfältet Middle Nyurola till Lundingruppens Vostok Nafta, vilket investmentbolaget sedan knoppade av till Vostok Oil och sedermera West Siberian Resources som alltså idag heter Alliance Oil efter ett samgående för två år sedan.

2004 sålde Malyarenko ut sitt resterande innehav i oljebolaget och uppenbarligen gav mötet med en svensk affärsman mersmak, för den ryska affärmannen lockades över Uralbergen och förbi Torneälv för att söka kapital på de svenska finansiella jaktmarkerna till nya projekt. Med sig hade han en portfölj med guldfyndigheter i Sibirien som Malyarenko hade förvärvat 2003, samt en 25-årig licens till ett 1 800 kvadratkilometer stort område i Tomsk-regionen med oljefyndigheter.

Med som ledsagare på äventyrsresan fanns även Vostok Naftas tidigare VD, Torbjörn Ranta, som var en erkänt duktig säljare som bl a hade lyckats få Vostok Naftas nyemission i samband med börsnoteringen fyrfalt övertecknad, trots affärstidningarnas varningar. Jaktresan blev också lyckad då Malyarenko lyckades börsnotera såväl Central Asia Gold som Malka Oil och bland de äventyrliga nya aktieägarna dök även kända finansmän som Maths O Sundqvist och Mats Gabrielsson upp, tillsammans med bl a Öhmans aktiechef Mats Carlsson samt Börsveckans grundare Björn Davegårdh. Med dessa herrar i ägarlistan var det inte heller förvånande att aktierna blev småspararfavoriter i högriskklassen och att aktiechattarna överfylldes med inlägg om bolagen. Sedan kom finanskrisen som en passadvind från väst...

Den världsekonomiska härdsmältan drabbade bolagen hårt och Central Asia Gold räddades i slutet av 2008, i sista stund, av ett samgående med New Mining Company som kontrollerades av den amerikanske affärsmannen Preston Haskell. Malka Oil tvingades däremot till nödemission och finansiell rekonstruktion för att överleva och för Michail Malyarenko blev överlevnadsmedicinen bitter då han späddes ut till maktlöshet. I fallet Malka Oil ville han dock inte se slaget som förlorat och via bolag som han kontrollerade försökte han skjuta bolaget i sank med att dels anklaga Malka Oil för grov miljöförstöring samt dels tvinga Malka Oil till konkurs pga obetalda leverantörsskulder, som dock var betalda. Skulle dock Malyarenko lyckats sänka oljebolaget skulle den ryska affärsmannen kunnat återta ägandet för en spottstyver, vilket uppenbarligen var Malyarenkos plan. Dock blev rekonstruktionen lyckad och efter att inbördeskriget i bolaget lett till att såväl ledning som styrelse bytts ut såldes bolagets tillgångar till Gazprom Neft. Stridselden hade dock inte slocknat helt för minoritetsägare med 7 procent av bolaget, där Torbjörn Ranta ingick, protesterade mot försäljningen då de ansåg budet från Gazprom för lågt. Dock fick de se sig besegrade av storägarna men det går kanske inte heller att utesluta att Ranta var på uppdrag av Malyarenko och att den ryska affärsmannen i ett sista försök försökte fördröja försäljningsprocessen för att kunna komma åt bolaget.

Idag sitter dock Malyarenko fortfarande med kopplingar till svenska intressen i Ryssland eftersom han sitter i styrelsen samt är en av storägarna i svenskregistrerade bolaget Tomsk Refinery där vi även finner hans ledsagare Torbjörn Ranta. För hans skilda äktenskap, Central Asia Gold och Malka Oil går dock resan vidare och för CAG ser aktien nu äntligen ut att ha vaknat på allvar. För Malka Oils del väntar en omstöpning och sannolikt nya äventyr under namnet PetroGrand, förutsatt att bolagsstämman röstar om en fortsättning av verksamheten istället för likvidation. Med tanke på att Länsförsäkringar dubblat innehavet och att Ålandsbanken Sverige aktivt köpt aktier den sista tiden finns det sannolikt storägare som känner äventyrslusta. Kan det kanske t o m vara styrelseordförande Sven-Erik Zachrisson som köper. Det intressanta med honom är att han satt i styrelsen för Vostok Oil då Malyarenkos svenska äventyr började för tio år sedan...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?