Post entry

Cleantech Invest - En no-brainer

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är svårt att hitta bolag som växer snabbare. Och det är svårt att hitta bolag som är billigare. Cleantech Invest har gått ifrån att ha bra potential och en väldigt intressant aktie, till att bli en no-brainer. 400% tillväxt, värderat till 0,5ggr sin omsättning och med bolag i otroligt lönsamma affärsområden.

Cleantech Invest - uppdatering

Här kommer en kort uppdatering om Cleantech invest (“CTI”)
CTI är ett investmentbolag som ämnar att hjälpa mindre miljöbolag att lyckas med expansion och affärer. Bolagen är ofta små, men med stora ambitioner för att möta globala problem. Under resans gång har flera bolag växt till sig. Från att inte ha omsatt någonting alls omsätter vissa av de flera hundra miljoner eller t.o.m miljarder årligen. Det CTI har lyckats med, att investera i små bolag som plötsligt 3-4 år senare omsätter de summorna, är det väldigt få som gör. Värderesan i CTI har varit otrolig, och är en sak som talar för att investera i CTI idag.

Men det är inte bara teamet i CTI som talar för en aktieinvestering i bolaget. Det är också nuvarande värdering. Jag har skrivit här förut om NoCart, och tänker därför inte lägga någon större vikt att skriva någon längre text om de igen. Men sammanfattningsvis:

  • De har tagit en 200 MUSD order i Zambia. Betalningen sker succussivt. 
  • Uppföljningsorder på ca 300-350 MUSD är “trolig” (det finns saker som antyder på att NoCart är tänkt att bygga hela projektet - 200 MUSD ordern är bara 30-40% av totalen).
  • Pipeline 1 miljard Euro
  • Osannolik lönsamhet. Det är svårt att inte låta överdrivet positiv: NoCart har varit lönsamma sen de skapades. Förra årets intäkter var ca 150 miljoner, vinst 30 miljoner (nu är de i en annan dimension).

Värdering: ?, Ja - vad värderar man ett sånt bolag till? Det blir lite tjatigt nästan, men det är svårt att tänka sig under 2-3 miljarder. Men detta är gamla nyheter, egentligen, om du inte är ny i bolaget.
Åter fokus på Cleantech Invest i sin helhet:

H1 2017 kom nyligen in, där kan vi utläsa:

  • 60 MEUR i omsättning för bolagen (uträknad efter resp ägande %).
  • Tillväxten var 400%
  • Dump av bolag som utvecklats långsamt (Savo Solvar och One1)
  • Pågående förhandlingar för NoCart i stora projekt
  • Avtal för Eagle Filters med världens största gastillverkare Engie. 
  • Notering av Nuuka närmar sig som växer “signifikant”, vad det nu betyder.
  • Och massa annat smått och gott.

CTI värderas alltså till ungefär 0,5 ggr sin omsättning, med 400% tillväxt, många som verkar i affärsområden som är extremt lönsamma (ex mjukvarubolag som Enersize & Nuuka, eller avancerade lösningar inom energi eller vatten (NoCart/Sofi filtration). Jämför man med bolag i Large cap som växer 2-10% per år i de flesta fall eller mindre, handlas dom normalt mellan PS 0,75-2 (HM 1.8, Assa abloy 2.68, Volvo 0,98, SWECO 1.4, Alfa Laval 2.3, ABB 1.6, Autoliv 1.0, Atlas Copco 3.64). Med hundratals % i tillväxt, är det rimligt att värdera CTI till 1/2 eller till och med 1/4 av vad bolag värderas till på Large Cap?

CTI’s portfölj har såklart "hög risk". Dvs inget bolag är ett bolag large/mid cap bolag på en börs. Men den samlade portföljen i sig gör att risken minskas avsevärt. Exempelbolagen ni ser ifrån Largecap är såklart vinstdrivande företag - de flesta företag CTI äger drivs inte med vinst. MEN: NoCart gör det, Eagle Filters gör det, ResQ Clubs finska affärsverksamhet gör det, SWAP med 2-3 miljarder i omsättning gör det snart. Notera istället: De verkliga högrisk korten som finns i CTI portföljen omsätter ännu mycket lite - dvs ingår inte ens i värderingen om man ser på omsättningen.

CTIs svaghet är såklart att mycket av tillväxten är beroende av att NoCart tar brutalt stora engångsordrar, ca 1 gång per år. Zambiaordern har bara hänt 1 gång - man kanske känner oro för att det händer igen. Men med bra chans på uppföljning om 300 MUSD i samma projekt Zambia tonas även det orosmomentet ned.

Kursutvecklingen har varit svag senaste 6 månaderna, trots att flera triggers kommit in. MA200 försvarades senast och nu är kursen runt MA200 igen.

Men nu efter att H1-rapporten kom in borde aktien kännas som en “no brainer” för de flesta. Bra Risk/reward, sjuk potential, bra ledning med fantastiskt track record av investeringar de gjort. Riskspridning. Ofattbart låga PS-tal, och nu möte för stöd i en stigande primärtrend.

Läs på om bolaget på http://www.cleantechinvest.com/portfolio där ni ser deras innehav. Lägg 5 minuter på att läsa om de större bolagen: SWAP, NoCart, Nuuka, Enersize, Sofi filtration och ResQ Club, sammanlagt 30 minuter. 

Efter det: titta på https://www.bloomberg.com/quote/CLEAN:FH där du kan se kursutvecklingen sedan notering (finns ej på avanza). Genomsnittlig avkastning per år sedan dess är 70%.

Bilda dig din egen uppfattning, jag tar såklart inte ansvar för någon annans investering.

Mvh

Bearcraft

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?