Post entry

Clemondo: Stadig grund för lönsam tillväxt och stark expansion

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett lyckat turnaround på väg mot en ljus framtid...

Clemondo Group erbjuder hållbara och effektiva helhetslösningar för rengöring och hygien. Inom ramen för segmenten Fordon, Hygien och Industri utvecklar, tillverkar och marknadsför Clemondo rengöringsprodukter under de tre egna varumärkena Lahega, Liv och Strovels. 

FORDON

Inom produktsegmentet Fordon erbjuder Clemondo helhetslösningar för tvätt- och fordonsvård. Produkterna säljs under varumärket Lahega till professionella kunder såsom lastbils- och biltvättar, rekonditioneringsföretag och bilåterförsäljare. 

Exempel på produkter i sortimentet, som till 70 procent består av produkter miljömärka med Svanen och Kemikaliesvepet, är yttre och inre rekonditionering, lackkonservering och högeffektiv tvätt. Clemondo erbjuder även utbildningar, översyn av arbetsmetoder och stöd gällande t ex miljötillstånd.  

HYGIEN

Inom ramen för produktsegmentet Hygien erbjuder Clemondo ett brett urval av produkter för desinficering, hudvård och rengöring, samt produkter för lokalvård, under varumärket Liv. I erbjudandet ingår även utförlig dokumentation och utbildning för att säkerställa hög kvalitet och kundnöjdhet. Liv är marknadsledande inom offentlig sektor och majoriteten av Sveriges regioner använder produkter från Livs sortiment. 

INDUSTRI

Produktsegmentet Industri innefattar Clemondos produkter inom rengöring och processhjälpmedel för tillverknings och livsmedelsindustrin samt produkter inom delsegmentet Outdoor som används för olika typer av utomhusrengöring. 

Avtal, order och viktiga händelser under 2020 

2020-02-11 : Avtal med AXESS LOGISTICS om fordonsvård till ett värde på ca 2Msek i årlig försäljning, där AL ska enbart använda Lahegas produkter för in- och utvändig rengöring samt polering av bilar vid samtliga anläggningar i Sverige. 

2020-03-26 : Avtal med THE ABSOLUT COMPANY om leverans av etanol, vilket möjliggör fortsatt uppväxling av produktionen. 

2020-04-0 : Avtal med Hygienteknik Sverige AB om leverans av produkter för hygien och rengöring till ett uppskattat ordervärde av 4 Mkr på årsbasis. 

2020-04-17 : Test av nästa generation miljövänliga produkter för fordonsvård. De nya produkterna minskar miljöbelastningen med upp till 95 procent, samtidigt som effekten i flera fall förbättras. 

2020-05-11 Bolaget har tagit i ny produktionslina i drift. Installationen har resulterat i en ökad kapacitet, bättre arbetsmiljö och lägre tillverkningskostnader. 

2020-05-26 : Bolaget har förlängt och utökat avtal med en av Europas största återförsäljare inom vårdsektorn. Avtalet omfattar Sverige med möjlighet för leverans till övriga nordiska länder, och löper över 2 år med ett värde på 12 MSEK. 

2020-09-17 : Treårigt avtal med Connect Bus Sverige AB om leverans av produkter för fordonsrengöring till ett uppskattat samlat ordervärde av 4,8 MSEK. 

2020-09-22 : Clemondo har beslutat att utöka driften från 3-skift till 4-skift på en av produktionslinjerna i Helsingborg. Produktionstakten bedöms öka med dryga 30 procent på den aktuella produktionslinjen, vilket motsvarar ett försäljningsvärde om cirka 750 000 SEK i veckan. 

2020-09-29 : Ramavtal med den rikstäckande leverantören PacsOn AB om hygienprodukter från varumärket Liv. 

PacsOn omsätter 1,2 Mdkr, har cirka 200 anställda och är en rikstäckande helhetsleverantör av hygienprodukter, torkpapper, industriemballage, städartiklar, produkter för servering och catering, butiksemballage, skyddsprodukter och kontorsmaterial. 

2020-10-12 : Lansering av Lahega Greenium som har upp till 95 procent lägre miljöpåverkan jämfört med traditionella petroleumbaserade produkter samtidigt som de har visat sig vara mycket effektivare. Bland annat blir borstmotståndet lägre och med en högre glans som slutresultat, utan att behöva öka dosering eller verkningstid. 

2020-10-14 : Treårigt avtal med Holmgrens Bil AB om miljövänliga fordonsvårdsprodukter från varumärket Lahega. 

Holmgrens Bil tilldelades Årets Hållbarhetspris vid Auto Awards 2019, och är ett av Sveriges största bilhandelsföretag med ett flertal anläggningar över landet som representerar varumärkena BMW, Fiat, Ford, Hyundai, MINI, Mitsubishi och Nissan. 

2020-10-16 : ettårigt ramavtal med städgrossisten Swetex Produkter AB om miljövänliga städ- och hygienprodukter från varumärket Liv. Värdet på avtalet uppskattas till 2 Mkr. 

 2020-10-29 : Letter of intent med Tammermatic Oy om övertagande av Tammermatics svenska organisation. Affären innebär en breddning av kunderbjudandet och är ett led i Clemondos nya strategi som fokuserar på helhetslösningar och en ständig strävan att kunna ta ett större ansvar för både sitt eget och sina kunders miljö- och hållbarhetsarbete. 

2020-11-13 : Avtal med Region Stockholm om leverans av hand- och ytdesinfektion från varumärket Liv som bedöms vara värt 10-30 MSEK. 

_“Vi har successivt byggt ut vår kapacitet och undanröjt flaskhalsar, vilket ger oss möjlighet att hjälpa fler kunder med hand- och ytdesinfektion. Clemondo prioriterar givetvis de akuta behoven inom hälso- och sjukvården, men räknar även med att ha kapacitet att ta nya kontrakt för privata kunders behov av hygienprodukter” _VD, Jesper Svensson 

2020-11-17 : Clemondo har beslutat att utöka driften ytterligare, från 4-skift till 5-skift, på en av produktionslinjerna i Helsingborg. Beslutet är taget för att möta en ökad efterfrågan på hand- och ytdesinfektionsprodukter under varumärket Liv. Produktionstakten bedöms därmed öka med ett försäljningsvärde upp till 750.000 i veckan på den aktuella produktionslinjen beroende på produktmix. 

2020-12-01 : Signering av avtal om övertagande av Tammermatics svenska organisation. Övertagandet av verksamheten sker vederlagsfritt och beräknas redan år ett (1) att bidra i nivå med Clemondos finansiella mål. 

2020-12-04 : Treårigt exklusivt distributionsavtal med Skoogs Bränsle AB, Skelleftebränslen & Umebränslen som täcker Västerbotten och Norrbotten. Avtalet innebär en utökning av den befintliga affären med Skoogs från cirka 3 till 10 MSEK på årsbasis, med potential att växa ytterligare på sikt. 

Skoogs är ett familjeägt energiföretag inom distribution och försäljning av bränsleprodukter med över 140 tankstationer och en omsättning på cirka 2,5 miljarder kronor. 

“Clemondo har marknadens kanske bästa erbjudande inom hållbar fordonsrengöring och vi är övertygade om att det finns stor potential i vårt samarbete” Roland Skoog, VD för Skoogs. 

2020-12-22 : Ramavtal med tanka 

Efter övertagandet av tammermatics som kommer ske den 1 januari, blir Clemondo en exklusiv importör av Tammermatics automattvättanläggningar. I den rollen omfattas Clemondo av Tammermatics treåriga ramavtal med Tanka i Sverige AB om leverans av tvättanläggningar, gör-det-självutrustning och service till de 75 anläggningarna i Sverige. Det totala möjliga ordervärdet för leverans av utrustning och service uppskattas till 22 MSEK per år och totalt 66 MSEK under avtalsperioden. 

2020-12-22 : Avtal med Tanka i Sverige AB om att lansera Clemondos hållbara vegetabiliska fordonsrengöringsmedel Greenium i biltvättkedjan TVÄTTA . 

 Avtalet träder i kraft den 1 januari 2021 och innebär i första fasen att Greenium testas på en handfull referensanläggningar, därefter tas beslut om introduktion i övriga TVÄTTA-kedjan. Vid en utrullning i hela TVÄTTA-kedjan så bedöms den totala affärsvolymen uppgå till runt 13 MSEK per år. 

“Vi ser fram emot att få lansera Greenium tillsammans med Tvätta. Om testerna faller väl ut kommer Tvätta att bli Sveriges första tvättkedja med helt vegetabiliska rengöringsprodukter. Det är en fantastisk referenskund för oss och samtidigt ett fantastiskt sätt att få bidra till miljövänligare fordonsvård i Sverige” Jesper Svensson, VD för Clemondo Group.  

2020-12-23 : Clemondo har tillsammans med Göteborgs Kemanalys utfört tester enligt "IVL testmetod II" (Svenska Miljöinstitutet) som mäter snabbseparation vilket är den enskilt viktigaste parametern för att rena utsläpp från fordonstvättar. I testet jämfördes tre kompletta och konkurrerande fordonsvårdssystem som bedömdes utifrån bästa och snabbaste separation och Greenium uppnådde klart bäst resultat - långt under Naturvårdsverkets uppsatta gränsvärden. 

Investerings-caset:

Clemondos rengöringslösningar tas fram för att vara så klimatsmarta som möjligt, maximal effekt med minimal påverkan. Målet är att ständigt öka andelen miljömärkta produkter och att vara ett klimatneutralt företag 2030. 

Clemondo har genomfört en framgångsrik turn-around och har goda förutsättningar för lönsam tillväxt, bolaget tecknar avtal på löpande band och har nu en ledande position inom hållbara helhetslösningar för rengöring. 

I Q3 har Clemondo och för första gången nått och överträffat samtliga uppsatta finansiella mål avseende tillväxt, lönsamhet och soliditet. Intäkterna växte organiskt med 66%, EBITDA-marginalen uppgick till 16,2% och soliditeten till 31,8%. Ännu starkare tillväxt förväntas då bolaget har säkrat leveranser och växlat upp produktionen.

_“I takt med att vår produktionsförmåga ökar kommer vi att kunna hantera förfrågningar från en del av de potentiella kunder som nu ”står på kö”” VD, _Jesper Svensson. 

Clemondos försäljning sker i dag främst i Sverige och bolagets strategi är att växa på övriga nordiska marknader inom Fordon och Hygien genom att teckna nordiska kontrakt med större kunder. 

Under perioden (jan-sep) har bolaget minskat nettoskulden med 24,7MSEK och förbättrat saldot på checkkredit med 5,2 MSEK. Detta kommer att stärka bolagets position vid anskaffning av kapital för expansion och förvärv av företag eller verksamheter. 

Med detta sagt ser jag väldigt stora möjligheter för fortsatt framgång efter en bekräftad turnaround med produkter som alltid behövs oavsett konjunktur. Bolaget är på rätt väg till att ta nya marknadsandelar, speciellt i affärsområdet fordon som är bolagets “största affär”. 

Teknisk analys:

Priset har tagit sig ner mot den primära trenden efter en “ABC correction wave”. Viss tendens till ett minskat säljtryck vid (MA200) vilket jag tolkar som väldigt positivt, speciellt efter en rund botten vid slutet av (våg 2). Lagging line är på väg att ta sig upp över priset, och skulle detta inträffa i samband med etablering över föregående topp (slutet av våg 1) så har vi en bekräftad “1-5 impuls” och även ett fint attack läge mot Senkou Span b (tight moln). 

Målkurs 1 (4,5-5kr) 

Målkurs 2 (5,8-6kr) 

(Stoploss under MA200) 

Disclaimer

Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. 

Jag äger aktier i bolaget och analysen ska inte betraktas som en köprekommendation. 

Twitter: https://twitter.com/Serieh_Ahmad

Referenser

Clemondo - Historiska Nyckeltal | Börsdata (borsdata.se)

Clemondo AB

Clemondo - Västra Hamnen Investerardag 2 Dec 2020 - YouTube

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?