Post entry

Cline Scientific

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Cline Scientific - hur stor är potentialen egentligen?

Cline är ett bolag som jobbar med innovativa produkter inom stamcells- och cancerforskning. Två heta områden där de också är världsledande inom sitt område att förse marknaden med nanopartikelbeklädda ytor för odling av stamceller. Förhoppning finns att stödja forskning i att finna bot på sjukdomar såsom Alzheimers, Parkinson, Diabetes typ 1, ryggmärgsskador m.m.

Ser mer i klippet från Aktiedagarna som Aktiespararna arrangerade i Lund som jag också hänvisar till längre ned i mitt resonemang:

http://aktiespararna.media.fnf.nu/30/aktiedagen_2015_lund/7

Bolaget grundades så sent som 2012 och har nischat sig genom att sälja och marknadsföra förbrukningsvaror i form av små patenterade ytor baserade på unik nanoteknologi. De kunder som redan idag finns består av akademiska forskningslabb så väl som större kommersiella aktörer som biofarma- och läkemedelsbolag.

Framtiden borde kunna bli väldigt ljus med tanke på att de redan nu har befintliga kunder och samarbeten med välkända aktörer såsom Karolinska institutet, forskargrupper i bl.a. Japan och Nordamerika. Bolaget är ännu litet mer ser man deras egen 10-årsprognos så förstår man att ambitionen är högt sagt.

Att till 2025 ha nått en försäljningsnivå om 100 mSEK och en EBITDA om 40 mSEK (se ca 12 min 30 sek in i klippet som länkas till ovan) gör ju att dagens börsvärde ser tillsynes relativt modest ut. Kan de följa den lagda planen de närmaste 3 åren så bör också börskursen reagera tydligt uppåt från dagens nivåer. Ser vi ett p/e-tal på 20 och applicerar det på EBITDA på 10 årsprognosen så bör ett börsvärde i trakterna runt 800 mSEK vara rimligt (helt utan hänsyn tagen till ev. utspädning under tiden förstås). Börsvärdet ligger idag på ca 75 mSEK, dvs. rimlig(?) potential till en tiodubbling. Marknaden har ju dessutom en tendens att ta ut sådana segrar i förskott, så har man tålamod som sträcker sig 4-5 år framåt i tiden så kan detta vara en realitet förutsatt att bolaget som sagt kan uppvisa en tillväxt enligt den kommunicerade 10-årsplanen.

OM bolaget skulle få in produkter i terapi (ca 14 min 15 sek in i klippet som länkas till ovan) så ser prognosen lite annorlunda ut. Då har de själva räknat med en EBITDA i nivåer norr om 100 mSEK. Då har vi helt plötsligt ett potentiellt börsvärde i trakterna kring 2 miljarder SEK.

Att från dagens nivåer tro på en dubbling inom ett par år känns inte så främmande och gör att jag köper på mig aktier på dessa nivåer. Självklart är risken alltid hög i mindre bolag, men att de redan har samarbeten och kunder så känner jag mig relativt trygg i att de har en uppskattad produkt som kan bli precis hur stor som helst. De satsar just nu också resurser på säljkår i hopp om att kunna få fart på den i dagsläget ännu relativt blygsamma försäljningen.

Ser man bara på den svenska börsen så är ju listorna fullproppade med spännande bolag inom ex. cancerforskning. Klart att de behöver tekniker och produkter i framkant för att komma vidare i sin forskning. Ser man till övriga börser i världen så rör det sig om hundratals bolag som alla slåss om att vara först med en lösning inom olika sjukdomsområden.

Lite mer intressant läsning:

http://www.clinescientific.com/images/pages/309_Artikel-GP_merged_small.pdf

http://swednanotech.com/2014/12/halla-dar-13/

Jag brukar själv avsätta mellan 5-10 000 kr till olika chansinvesteringar. Dvs. relativt små belopp som alla ska en potential i att minst dubblas. Just Cline ser jag som lite extra spännande och där förhoppningen ligger lite högre än så…

Vad tror ni?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?