Post entry

Cline Scientific - En Game-changer inom cancerdiagnostik

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Köper man aktier i Cline Scientific får man ett stamscellsföretag (Stemcart) och en potentiell framtida Game-changer inom cancerdiagnostik (CellRACE) till en värdering på endast 38 MSEK. Båda projekten är helt unika i sitt slag och huserar dessutom på riktigt heta mångmiljardmarknader. Jag kan inget annat än hålla med VD Patrik Sundh som vid senaste intervjun (Analyst-Group) sade “Bolaget är väldigt lågt värderat idag”.

CellRACE 

Projektet CellRACE tog man över från bolaget Liv diagnostic när man förvärvade dessa 2019. CellRACE är ett unikt diagnostikvertyg för att mäta det migrationsbenägna (förmågan att flytta på sig) beteendet hos levande celler i en cancertumör. Detta medför att man kan få unik information om hur stor chans det är att cancern kommer metastasera (sprida sig). Inget annat diagnostikverktyg kan idag mäta risken för metastasering. D****å 90% av alla som dör inom cancer idag gör det på grund av metastasering så kommer CellRACE verkligen bli en Game-changer om de lyckas. Idag jobbar man med modeller inom bröstcancer, men målet är att lägga till fler cancersjukdomar för diagnos med CellRACE, som man tror kommer att revolutionera cancerdiagnostiken. 

  • CellRACE har redan visat lovande resultat då man kunnat åtskilja beteendemönstren mellan olika aggressiva bröstcancerceller. 

  • Cline Scientific har börjat att testa (PM 13 Februari) diagnostik-prototypen för metastaserande cancer på levande tumörceller från cancerpatienter. Resultat väntas under 2020. 

*** Under Q3 ska första patientstudien börja.** 

  • Årlig försäljningspotential för CellRACE i USA & EU beräknas till 1,5 Miljarder USD

I många cancerfall är det svårt att fastställa risken för tumörmigration. Detta leder ofta till att en aggressiv behandling (överbehandling) med omfattande kemoterapi (cellgifter) och masektomi (opera bort hela bröstet) sätts in som behandling, när det egentligen inte skulle behövas om man kunde utesluta risken för metastasering. Detta skapar i många fall mycket onödigt lidande för patienten, kostar otroligt mycket pengar för samhället och tar upp vård för patienter som verkligen behöver dessa behandlingar.  

I de fall diagnosen tolkar en malign (elakartad) tumör som godartad, riskerar patienten en allvarlig försening av den nödvändiga behandlingen (underbehandling). Då är risken att tumören kan bilda metastaser, vilket kan leda till ett dödligt utfall.  Båda dessa problem kan lösas med hjälp av CellRACE som kan ge läkarna information om risken för att cancern kommer sprida sig eller ej. 

“Större noggrannhet vid bedömningen av om en tumör kommer att metastasera eller ej kan spela en avgörande roll i valet av behandlingsstrategi och CellRACE har därför potential att bli ett mycket värdefullt diagnostiskt verktyg inom onkologiområdet.” - Sundh

Största anledningen till att investera i Cline är att potentialen inom CellRACE är så ofantlig. Global****a marknaden för nya moderna produkter för cancerdiagnostik värderas till inte mindre än 33,7 miljarder dollar år 2025 (Grand View Research). ****Tänk er själva om Cline kan ta fram en ny revolutionerad standardteknik inom cancerdiagnostik. Det kommer rädda många liv, kapa stora kostnader och minska mycket lidande. BP (Big Pharma) kommer vara väldigt intresserade. VD:n uttalar sig:

”2021 är målet att initiera kliniska relevansstudier och CE-märkning tillsammans med en större partner. Processen är inte alls lika komplicerad och kostsam som för ett läkemedel utan betydligt kortare", säger Sundh”.

Stemcart

Cline Scientific har tagit fram en Stamcellsterapi för broskskador. Människokroppen kan inte reproducera eller reparera brosk på egen hand, mycket på grund av avsaknaden av blodflöde i leder. Skadat brosk måste därför ersättas antingen med implantat eller regenereras genom att tillföra friska broskceller. En möjlighet som öppnar sig i det senare fallet är också att kunna åtgärda problemet i ett tidigare stadium och på så vis minska lidandet avsevärt. Cline odlar idag egna broskceller som i framtiden ska kunna ersätta operationer. Stamcellsterapi väntas revolutionera hela läkemedelsbranschen, då man använder kroppens egna celler för att läka en skada eller bota sjukdomar så patienten kan bli helt friskförklarad.  

“Vår vision är att kunna ingripa tidigare och hjälpa kroppen läka skadan, då kan fler patienter få ett bättre liv och färre operationer behövs.” – Sundh. 

  • 22 miljarder spenderas årligen på höft- och knäutbyten i USA

  • 230 miljoner patienter lider av allvarliga ledskador

Q3 start broskstudie (pilot) human, resultat Q4

Aktien & Övrig info 

Cline genomförde nyligen en emission på 10MSEK med tillhörande TO. Lösen av teckningsoptionerna i mars 2021 förväntas säkra kapitalbehovet för 1-2års fortsatt verksamhet. Innan Emissionen var free-floaten i Cline endast ca 17%. Dessutom äger VD:n ca 25% av bolaget. 

Cline har även fått så kallad SME-status vilket bland annat berättigar till stöd och vetenskaplig rådgivning från det europeiska läkemedelsverket EMA:s experter. De ger även en indikation att Cline har ögonen på sig och att läkemedelsbranschen anser att det Cline gör är väldigt viktigt.  

Cline har en rad olika samarbeten med olika instanser och forskargrupper. De flesta är fortsatt okända men kan komma att presteras allt eftersom:

_“Ö__vriga samarbeten är inte officiella eller publika här nu” – Sundh. _

Cline är otroligt lågt värderat och jämför man peers så ser vi att vi kan få både en 10, 100, 1000 bagger på långsikt.

Cline är en av det bästa risk/reward casen på börsen just nu enligt mig. Väldigt många bolag inom medtech och biotech har uppvärderats brutalt på svenska börsen i detta börsklimat. Tror bara det är en tidsfråga innan bortglömda Cline Scientific uppvärderas. 

Disclaimer:

Äger själv aktier i Cline Scientific. Aktier medför alltid en risk och alla beslut sker på eget ansvar. Det finns alltid en risk att du inte får tillbaka det pengar du investerat i aktier. Gör alltid din egen analys och research. Med reservation för felskrivning.

https://www.clinescientific.com

https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/11/18/cline-scientific-cline-scientific-siktar-pa-att-kunna-salja-liv-diagnostics-inom-fem-ar-vd.html

https://www.analystgroup.se/video/intervju-med-cline-scientifics-vd-patrik-sundh/

https://static1.squarespace.com/static/5e1bdfea45243a129ecbe476/t/5eb443c623fef3149406ae32/1588872142768/cline_memorandum_2020_7+maj_webb.pdf

https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/03/04/cline-scientific-cline-scientific-ska-under-hosten-designa-den-forsta-patientstudien-i-projektet-cellrace-vd.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2020/02/13/cline-paborjar-tester-pa-levande-tumorceller-fran-patientbiopsier.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/02/04/cline-scientific-cline-scientific-far-sme-status-for-att-bedriva-kliniska-studier.html

https://www.biostock.se/2020/05/biostock-studio-cline-scientific-har-vagen-mot-klinik-utstakad/

https://www.biostock.se/2017/12/liv-diagnostics-mal-ar-att-kunna-forutspa-risken-for-metastaser/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?