Post entry

CLS Uppvärderingen har bara börjat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Eftersom CLS nu har börjat röra sig så tänkte jag att det kunde vara intressant med en analys av bolaget.

Mats Gessbo på aktiexperterna.se har gjort ett bra försök att räkna på CLS. Jag tar mig friheten att länka till hans analys och lägga ut den här, den visar på ett bra sätt vilken potential och vilken låg värdering CLS fortfarande har.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Har roat mig med att försöka göra en analys i form av så kallad riskreducerad nuvärdesberäkning avseende CLS.

Det finns så många osäkerhetsfaktorer i den här typen av beräkningar så därför bör alla resultatet tas med en viss nypa salt. Med den reservationen kan det ändå vara intressant att se vad bolaget idag bör värderas till om mindre än hälften av bolagets målsättning slår in.

Nedanstående marknadsbeskrivning är hämtad från CLS hemsida.

Marknad

CLS metod, ILT-metoden, kan användas för alla tumörer i solida organ och den potentiella marknaden är därför betydande. Globalt sett uppskattas det totala antalet patienter som kan behandlas med ILT till cirka 5,6 miljoner per år för samtliga relevanta tumörtyper. Bolagets övergripande målsättning är att efter produktlansering successivt öka antalet behandlade patienter per år för att inom en tioårsperiod årligen behandla 5-8 % av de behandlingsbara patienterna.

Bolagets intäkter skall genereras genom försäljning av patientdelar som är avsedda för engångsbruk. Kostnaden för att producera patientdelen bedöms uppgå till cirka 1 500 SEK per enhet och försäljningspriset är konservativt bedömt till omkring 10 000 SEK.

I Sverige kommer Bolaget att hantera marknadsföring och försäljning, vilket ger ett täckningsbidrag om cirka 8 500 SEK per enhet. I övriga Norden bedöms täckningsbidraget per enhet att kunna uppgå till cirka 4 500 SEK per enhet och i resterande delar av världen uppgår bedömt täckningsbidrag till cirka 2 500 SEK per enhet. Täckningsbidragets variation är hänförligt till olika omfattning av strategiska samarbeten med agenter och distributörer på olika geografiska marknader. Utöver försäljning av patientdelar skall Bolaget generera intäkter hänförliga till service och support.

Analys

Jag väljer försiktigtvis ett framtida täckningsbidrag (TB), generellt, på 2 000 kr per försåld enhet istället för bolagets antagna täckningsbidrag på mellan 2 500 och 8 500 kr. Då har jag förenklat modellen på så sätt att alla kostnader är täckta och TB = vinst per försåld enhet.

Jag antar att bolaget uppnår 5 % marknadstäckning (bolagets målsättning är 5-8 %).

Vinsten för bolaget inom en tioårsperiod blir då 5 600 000 x 5% x 2 000 = 560 miljoner.

För bolag med kraftig tillväxt är det rimligt med ett p/e-tal på i vart fall 20 (vilket är ett mycket försiktigt antagande).

Vi erhåller med dessa förutsättningar ett börsvärde på 560 miljoner x 20 = 11,2 miljarder. Detta kalkylerade värde gäller alltså om 10 år med ovan angivna antaganden. Det tänkta värdet per aktie blir då om 10 år = 1 154 kr (!!), eftersom bolaget har 9 701 698 aktier. Detta naturligtvis utan hänsyn tagen till eventuella nyemissioner eller splitar.

Om vi bestämmer en kalkylränta på 18 % (högt!) och riskreducerar med 50 % (mycket högt!) så ehåller vi ett så kallat riskreducerat nuvärde på bolaget på ca 1 miljard och per aktie då 103 kr!

Om vi tror att bolagets antagande om - minst - 5% av marknaden är för optimistiskt kan vi roa oss med antagandet att dom efter 10 år bara lyckats penetrera 3 % av marknaden. Samma antagande som ovan i övrigt. Vi erhåller då ett nuvärde på bolaget på ca 6,7 miljarder. Per aktie blir då nuvärdet ca 690 kr. efter riskreducering med 50 % och samma kalkylränta som tidigare, dvs 18 %, blir det riskreducerade nuvärdet på bolaget ca 640,2 miljoner och per aktie ca 66 kr.

Slutsats och bedömning

Till skillnad från vad som gäller för läkemedel kan bolaget på egen hand certifiera sin produkt och få ut den på marknaden, dvs något underkännande av myndigheter torde knappast ske. Risken ligger snarast i att metoden inte är så bra som redan genomförda prekliniska och kliniska försök indikerar.

CLS kurs slutade idag på 8,60, att jämföra med mina kraftigt riskreducerade nuvärden ovan, 103 respektive 66 kr.

Gör man bedömningen att metoden blir bara hälften så framgångsrik som forskningen tycks visa är aktien oerhört billig idag!

http://www.aktieexperterna.se/forum/219

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?