Post entry

Combigenes bud på Panion - bra för båda parter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Combigene meddelade på Skärtorsdagen den stora nyheten att man lägger ett bud på Panion Animal Health i syfte att bilda ett starkt genterapi bolag inom epilepsi mot både människor och husdjur.

Jag börjar med att dela länken till Combigenes pressmeddelande från 2019-04-18: http://combigene.com/arsredovisningar-och-prospekt/combigene-lamnar-ett-offentligt-uppkopserbjudande-till-innehavarna-av-aktier-och-teckningsoptioner-av-serie-to1-i-panion-animal-health/

Historiskt kontroversiellt men logiskt uppköp:

Detta uppköp är självklart kontroversiellt med tanke på båda bolagens historia samt det faktum att Combigene knoppade av Panion så sent som 2017. Då till en kurs på 2,00 kr/aktie i Panion (motsvarande ett börsvärde på 30 MSEK vid IPO). Jag var inte med den gamla tiden så har inget att reflektera över där men förstår om det är aktieägare som har synpunkter och kritik som varit med under hela resans gång så att säga. Däremot är uppköpet egentligen inte konstigt då det passar väl in på mina tidigare teorier, ni som följt min blogg sedan tidigare. Panion har operativt utvecklats mycket väl sedan börsnoteringen och nått flera milstolpar med CG01 studierna mot husdjur/hundar, så pass långt så man nu påbörjat kliniska fas II studier på en större djurklinik i USA. I takt med Panions framsteg har man dock fått se aktiekursen falla (kombination av katastrofal IPO och nyligen avslutad dödsspiralfinansiering). Vi har alltså ett bolag som enligt mig utvecklats mycket väl det senaste året men med fallande börsvärde vilket då öppnar upp för detta uppköp. Combigene hade väl knappast haft för avsikt att återköpa Panion om det varit motgångar eller tveksamheter kring studierna?

Även logiskt att uppköpet sker just nu:

Med tanke på Panions nyligen påbörjade kliniska studie i USA är det logiskt att uppköpet sker nu före utfallen offentliggörs. Vi vet att Combigenes forskare har insyn i Panions studier (i och med att det är samma läkemedelskandidat som ligger till grund) och vi vet också sedan tidigare att Combigene lyckats väl med motsvarande studier på möss och därefter fått bekräftat DNA kopplingen möss-hundar. Inte helt otippat att Combigene ledningen med stöd av detta har goda förhoppningar om att Panion studien kommer slutföras med positiva utfall och då är det helt rätt att köpa nu när värderingen är låg, jag skulle vilja säga extra låg pga aviserad emission i Panion vilket fått aktien att notera ATL nivåer.

Ett nytt fullfinansierat Combigene/Panion med potential till fullspäckad trigger lista:

Ett ihopslaget Combigene+Panion skulle bli en kraftfull spelare inom genterapi området med i det närmaste ensamrätt inom epilepsiområdet både inom människa och husdjur. Skaplig triggerlista framöver om man lägger ihop Panions kliniska studie i USA med de stora förväntade milstolparna som Combigene har att presentera under året. Lägg därtill den lilla detaljen att Combigene även sitter med en full kassa (nästan i nivå med Combigenes nuvarande börsvärde). Kassan i dagsläget ca 30 MSEK och lägg därtill ytterligare knappt 20 MSEK som väntar på att bli utbetalade från EU inom Horizon 2020 bidraget.

Varför ska Panion ägare tacka ja till budet?

Hade det varit ett kontantbud på motsvarande 65 öre hade jag tackat nej alla dagar i veckan. Men nu sker betalning i aktier och med den positiva bild och uppsida som finns i Combigene sett till den låga värderingen bolaget har idag ser jag potentialen som betydande. Lägg därtill att den tidigare föreslagna emissionen i Panion nu inte lär behövas (vi slipper enorm utspädning på 50 öre) då Combigene har säkrad finansiering ett bra tag framöver. Notera även att Combigene är noterat på den något mer attraktiva First North listan så indirekt slipper Panion ägare även den befintliga Spotlight noteringen. Combigene skulle vid en sammanslagning få ett antal nya aktieägare och likviditeten i aktien skulle öka. Analysguiden gjorde nyligen en uppdaterad värdering av Combigene med en base riktkurs på 2,30kr: https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-combigene-starkta-finanser

Och varför är affären attraktiv även för Combigene?

Combigene får vid en lyckad affär full kontroll över läkemedelskandidaten CG01 och detta till mindre än halva priset jämfört med värderingen vid avknoppningen 2017 (Aktuell värdering ca 15 MSEK jämfört med 40 MSEK vid avknoppningen). Lägg då till Panions fina utveckling det senaste året vilket även understryks av VD Jan Nilssons kommentar i pressmeddelandet så förstår man motivet till budet. En trygghet för Combigene måste även vara att forskarna har god insyn i Panions studier och sannolikt har god förhoppning att Panions pågående studie kommer visa positiva utfall, ett utfall som kraftigt skulle höja värdet av bolaget.

Slutkommentar:

Som befintlig aktieägare i både Panion samt Combigene blir jag förstås partisk men jag är starkt övertygad om att ett samgående är helt rätt väg att gå. Panion med sina långt gångna studier (notera även lyckad säkerhetsstudie under 2018)på husdjur/hundar och Combigene med sin stora kassa samt de pågående förberedelerna för klinisk forskning på människor skulle bli en utmärkt kombo. Sveriges just nu ända noterade genterapi bolag skulle växa sig ännu starkare och större på den allt hetare marknaden internationellt inom genterapi, låt oss hoppas det nya Combigene+Panion blir verklighet. Fortsättning följer...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?