Post entry

Dagens snackis: Countermine - Vi är på gång...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En lugn dag på börsen men i mitt största innehav Countermine är det full fart. Aktien är för tillfället upp ca 8% efter att idag ha släppt två stycken pm före börsens öppning.

I morse släpptes två pm från minröjningsbolaget Countermine där det ena behandlade tester av Scanjack-maskinen i Libyen. Det andra pm:et gav besked om att bolaget erhållit nya uppdrag i Kroatien vilket innebär full beläggning till utgången av tredje kvartalet. Om vi börjar med det minst intressanta (allt är relativt) är att det i det andra pm:et meddelas att Världsbanken för tillfället har upphandlingar ute där Countermine är med i matchen. Dessutom sägs att Oracle I i Kroatien lämpar sig väl för dessa uppdrag vilket översatt betyder att uppdragen bör kunna utföras med god lönsamhet.

För den tidigare oinsatte kan vara värt att nämna att Countermine förvärvat Scanjack som själva, med dålig timing med tanke på finanskrisen, gjorde ett försök att börsintroducera sig under förra året. ScanJack har tidigare sålt maskiner till skillnad från Countermine som säljer en minröjningstjänst. Det kan också vara värt att nämna att bolaget fått många små orders i Libyen men än så länge endast ett större uppdrag, minröjning i det svåra området Ras Lanuf om är färdigställt och enligt de senaste rapporterna utvärderas av den Libyska staten.

Det positiva med det pm som rörde Kroatien är att bolaget får en säkrad ström av uppdrag till minst slutet av tredje kvartalet vilket betydligt minskar risken. Att Countermine som enda bolag aldrig blivit underkända i en kvalitetskontroll i Kroatien verkar bära frukt gång efter gång med ständigt nya uppdrag. Nu kommer dessutom en bonus i form av upphandlingar, dock är det åtminstone för mig lite oklart vilka områden dessa upphandlingar rör men vi får tills annan information kommer antar att det rör Balkan även det.

Fram tills idag har det rått delade meningar om hur Scanjacks redan färdiga maskin (den som nu är i Libyen) skall användas samt hur de lokaler i Vikmanshyttan som följde med i förvärvet skall utnyttjas. Från och med idag vet vi att bolaget har för avsikt att eventuellt sälja Scanjack-maskinerna till Libyska staten i ett första skede. Enligt dagens pm är Libyen intresserade av 10-12 maskiner. Libyen har sedan tidigare ett tiotal Aardvark-maskiner (uttalas awkward ;)) som enligt uppgifter fungerat mycket dåligt vilket mer eller mindre bekräftas genom dagens pm.

Utöver detta ges (ännu en gång) enorma förhoppningar inför framtiden i slutet av det första pm:et där det står att läsa: "Bolaget har lämnat tre betydande anbud på förfrågningar i Libyen och hade förväntat minst ett svar för flera veckor sedan. Det är vår uppfattning att vi lämnat konkurrenskraftiga anbud av hög teknisk kvalitet, varför positiva svar förväntas inom kort. ". Om det inte vore för att bolagets hårt prövade aktieägare upplevt detta förut hade kursen förmodligen rusat i höjden.. Jag är dock i grunden positiv till att bolaget klargör sin uppfattning av vad som händer på deras marknader just nu och håller uppskattningar om ordervärde utanför kommunikationen, förhoppningsvis klokare efter tidigare misstag.

De negativa sidorna av dagens pm är små men finns ändå där. Bolaget har bestämt sig för att (försöka) sälja flertalet maskiner till Libyska staten vilket innebär en viss osäkerhet kring förmågan att underteckna fler uppdrag för Countermines egna Oracle II i framtiden. Dock pekar den sista delen av pm:et som jag citerade ovan i den motsatta riktningen och jag tror att ett av de tre stora anbud man har ute gäller den Libyska staten.

Summan av kardemumman idag är att bolaget säkrat beläggning i Kroatien under hela Q2-Q3 och utöver detta bör man även ha ett antal mindre uppdrag i Libyen igång eller på ingång. Detta minskar risken betydligt samtidigt som uppsidan är enorm. Vi har idag fått bekräftat att det finns tre stora anbud ute i Libyen där besked bör komma inom kort. Sedan tidigare har bolaget erhållit tillstånd för minröjning i Egypten samt erhållit en genombrottorder på den stora marknaden i Turkiet där minröjning för tillfället diskuteras för fullt i parlamentet. Om upphandlingar i Turkiet kommer ut igen handlar det totalt om miljardbelopp men såvitt jag förstår kommer Countermine att fokusera på områdena kring Salinurfa och Mardin vilka bägge två skulle innebära rekordorders utan konkurrens för bolaget.

Sammantaget känns det nu som att risk/reward är otroligt fördelaktig men man ska inte sticka under stolen med att risken (framförallt den politiska) är fortsatt hög. Vad tycker ni? Jag säljer inte en enda aktie på dagens uppgång, vi kommer att fortsätta uppåt inom kort.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?