Post entry

Cut your losers keep your winners

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter att läst några, i mitt tycke, konstiga eller virriga rekommendationer i Diamyd så kan man ju undra om de gamla reglerna om att man ofta säljer för tidigt och köper för sent, och att om man är tvungen att minska så ska man minska de aktier som gått dåligt.

Som jag läser vissa rekommendationer så verkar de (Carl Froste och Klas palin, till exempel) mena att en aktie är fullvärderad för att den stigit. Jag kan förstå att man gärna kan vänta om man missat ett tåg, det kommer ju flera och det finns andra aktier att investera i. Men att sälja för att det gått bra bryter mot att man ska behålla sina vinnare. Varför ska man då behålla sina vinnare?

  1. Ofta finns det goda skäl till att något gått bra. Osäkerhet har försvunnit. Företaget har kommit närmre marknad. Kostnaderna har minskat. Sponsring och andra goda besked har tillkommit, och finansieringsproblem är lösta.

2. Om man säljer för att ta hem en kortsiktig vinst bör man tänka på skatteeffekten. Om aktiens pris till 70% består av vinst så försvinner ju cirka 20% av försäljningspriset i skatt. Detta låter kanske lite, men om det är ju pengar som kunde ha fått fortsätta fortplanat sig, istället för att försvinna ut från kontot.

Så när ska man då sälja? Enligt en annan regel så säljer man aldrig, om man placerat i rätt aktie från början. Man säljer bara om förutsättningarna för investeringen förändrats.

Om inget ändrats till det sämre i företaget, så kan man undra om något ändrats negativt i det stora perspektivet. Just nu är det relativt stort spann mellan åsikter om aktiemarknadens utsikter för de kommande åren. Några domedagsscenarios och några pratar om tidernas börsrally. Detta skapar en viss osäkerhet som kan användas för att komma in till bra priser, om man läst på "sitt" bolag. Stockpicking, alltså.

Men marknaden reagerar inte alltid rationellt i det korta perspektivet. Om man läser på ska man alltså vara medveten om att eventuella kunskaper man tagit till sig ger en fördel på lång sikt, men ofta en liten nackdel på lång sikt. Här kan man ju alltid trösta sig med att om man bara gjort sin läxa ordentligt så är lägre kurser efter man köpt inget problem. Om man valt rätt kan man istället glädja sig åt att kunna köpa mer billigare. Av det resonemanget följer ju att man inte ska köpa allt samtidigt. Hur säkert man än tror att marknaden kommer att uppvärdera det man köpt, så ska man aldrig undervärdera hur nyckfull och irrationell marknaden kan vara. Kom ihåg att det föds en var minut, och var glad att det inte är du.

Börsen är ett system för att föra över pengar från de otåliga och nervösa till de med tålamod. I tillägg hjälper det naturligtvis att ha pengar - och detta är antagligen det stora problemet för de flesta, tror de. Men underskatta inte kraften i exponentiell tillväxt. Om du lyckas göra 30% varje år tar det inte så lång tid att komma från hundratusen till en miljon; bara 9 år. Om du klarar av att sätta in hundratusen om året är du på miljonen (med 30% per år) inom 5 år, om det inte försvunnit ut kapital under tiden i skatter, och avgifter. (Dåliga affärer gör du ju inte, eftersom du läst på - :-) ). Efter 12 år har du cirka 10 miljoner och ekonomiskt oberoende. :-) Efter 7 år stiger förmögenhen med en miljon om året, och efter 11 år med 2 miljoner om året. Det lilla blir stort, om man inte förlorar tålamodet.

Kom ihåg att optimister förlorar mer än pessimister, men de tjänar också betydligt mer. Man kommer nästan oundvikligen att göra några förluster, men om man aldrig satsade är man garanterad att inte göra några vinster heller. Positiv attityd är viktigare än man tror.

Sedan ska man ju ha en gnutta tur också. Om alla var mångmiljonärer så skulle det inte bli mycket gjort, och pengar skulle vara så gott som värdelösa. Om man gör en investering gör man det ofta, som bäst, i andras arbete - dvs det produceras något av värde som man får del i genom sin investering. Det är i bästa fall inte bara kortsiktig spekulation. Om systemet bara bygger på kortsiktig spekulation, utan värdeskapning, så är börsen bara ett stort pyramidspel. Se därför efter var det skapas värde, så följer resten av det. Var inte avundsjuk på de som lyckas bättre än dig detta året, eller förra året. Din plan är ju inte att vara bäst nu, utan bara bra nu, varje dag, månad och år.

Lycka till :-)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?