Post entry

Konsten att förstå Cyxone och vad det kan betyda för MS!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Cyxone målsättning är att utveckla ett oralt läkemedel för MS med få biverkningar. Lyckas man väntar miljardmarknad där man har goda kontakter med big pharma bolagen och diskussioner sker löpande. En bortglömd diamant i biotechdjungeln.

Vad är MS och hur påverkar detta patienten?

Multipel skleros (MS) är en kronisk, neurologisk sjukdom som drabbar nervceller i det centrala nervsystemet, vilket innebär att det drabbade organet tappar sin förmåga att fungeranormalt.I Sverige finns ca 18 000 människor med MS och ca 2,5 miljoner i hela världen är drabbade av MS, enligt Biogen (multipelskleros.nu).

Hur reagerar man på behandlingen?

Det finns inget botemedel men det finns bromsmediciner. Dessa preparat injiceras oftast men under de senaste åren har det kommit orala preparat som tas i tablettform. De orala preparaten är att föredra då det underlättar medicineringen för patienten. Ett, av många, problem med dagens preparat är att de enbart kan användas under de akuta attackerna och inte som en långvarig behandling. Detta beror på att nuvarande preparat fungerar genom att man hämmar immunförsvaret vilket i sin tur ger olika typer av biverkningar bland annat lever- och njurskador, sköldkörtelsnedsättningar, depression och den dödliga virussjukdomen progressiv multifokal leukoencephalopati (PML).

Hur är marknaden?

Tecfidera är marknadsledande för orala preparat och inom injicerade preparat så är Copaxone ledande. Tecfidera hade under 2015 intäkter på strax över 3.5 miljarder dollar och under 2016 beräknas preparatet inbringa över 4 miljarder dollar. Tecfidera har under dom senaste åren och dragits med dödsfall kopplade till PML men kan trots detta bibehålla sin marknadsledande position. 2024 beräknas marknaden för MS preparat vara värd 24,8 miljarder dollar, en hiskelig summa minst sagt. Copaxone och de två andra bästsäljarna (Rebif och Betaseron) är gamla läkemedel som vars patentskydd har gått ut. Vi har alltså en enorm marknad som skriker efter nya och bättre preparat, det är här som Cyxone och T20K vill göra en skillnad.

Vad ska Cyxone göra och hur kan det förändra branschen?

Lite bakgrund kan vara på sin plats innan vi går in djupare på hur Cyxone framtid ser ut.Cyxones VD heter Kjell Stenberg och är något av en kändis inom MS industrin. Han har varit ansvarig för nya MS-projekt vid AstraZenecas utvecklingsportfölj och även varit utvecklingschef för BioMS (som han sålde för 87m dollar upfront + 410m dollar i royalties). Han har under stora delar av sin karriär letat efter intressanta MS-läkemedel och har under sin tid på Astra träffat otaliga bolag och byggt upp ett stort kontaktnät inom branschen. Tillsammans med Bert Junno och Mikael Lindstam startade han efter BioMS affären ett investeringsföretag som avser hittat lovande universitetsprojekt som man sedan vill kommersialisera. T20K är ett sådant projekt. Styrelsen äger 51% av aktierna i bolaget och har sedan tidigare meddelat att de inte har några avsikter sälja dessa. Lockup för Accequas aktier löpte ut 7/12 2016 och inga aktier har avyttrats, ett styrketecken enligt mig. Ledningen vet vart man är påväg och säljer inget på dessa nivåer.

T20K som är preparatet Cyxone utvecklar är en typ av cyclotid(naturliga växtproteiner) som upptäcktes vid det medicinska universitet i Wien där Accequa har ett avtal som ger rätten att utvärdera olika forskningsprojekt. Enligt Stenbergså är T20K det mest lovande projekt han sett under sin karriär och han tror sig till slut hittat ett preparat som kan revolutionerahela branschen inom MS.

Den stora fördelen med T20K är att man i djurstudien inte visade några synliga biverkningar vilket drastisk skulle förändra marknaden inom MS. Detta gjorde ledningen i Cyxone mycket intresserade och därför valde man att gå vidare med T20K. Målet för Cyxone är att framställa ett läkemedel med få biverkningar som kan ges oralt och under hela patientens livstid.

I prospektet kan man läsa följande ”De studier som är gjorda av forskargruppen i Wien visar att T20K både förefaller effektivt och utan synliga biverkningar. Ett läkemedel som kan ges i tablett och som är effektivt mot sjukdomen med låga biverkningar skulle innebära ett genombrott i MS-marknaden och sannolikt ersätta dagens läkemedel.”

Vad är värdet för oss aktieägare?

Att utveckla ett läkemedel är något som tar långtid, i genomsnitt tar det 12 år enligt Fass, och det är en tidskrävande samt dyr process. Fördelen med Cyxone är dock att man inte ska forska, man ska utveckla. Genom två teckningsoptioner som finns i Cyxone (TO1 inlösen 30/1-10/2 2016 och TO2 18-29/9 2017 5kr/aktien) tillförs kapital som säkerställer kassan till och med Fas1 är genomförd. Planen är att ett större läkemedelsbolag ska kliva in senaste i Fas 1 för att sedan driva T20K vidare. Här verkar det vara många som missat upplägget och tror att ett stort läkemedelsbolag enbart är intresserad av att förvärva licensen när fas1 eller fas2 är genomförd, så är inte fallet. Stenbergsa under den senaste presentationen på stora aktiedagen att ett avtal med läkemedelsbolagen kräver 9-12 månader av förhandling. Man har sedan juli 2016 fört diskussioner med flera bolag som har visat ett stort intresse och älskar projektet enligt Stenberg. Man kommer snart inleda mer seriösa samtal med dessa bolag för att försöka finna sin partner som isåfall skulle kunna kliva in redan innan Fas1. Man har ständigt kontakt med dessa bolag och ”betar” ständigt av tiden på 9-12 månader genom att visa att man har en mycket bra produkt på gång. Detta styrker man genom studieresultaten och de har än så länge varit mycket uppskattade enligt Stenberg. Så här står det i prospektet ”Cyxone strävar efter att finna en optimal väg för att, helst med en kommersiell partner, utveckla T20K i kliniska studier och därmed öka Bolagets marknadsvärde.”

Vid aktiedagen nämnde Stenbergatt de stora läkemedelsbolagen blivit mer och mer villiga att kliva in i projekt redan i tidigt stadie, dels för att blockera konkurrenter men även för att bristen på läkemedel. Om man tittar på BioMs som såldes för 87m dollar samt 410m dollar i royalties (substansen föll tyvärr i Fas3 men blev ändå en framgångsrik affär för Stenberg) så ska det projektet vara ett ”litet” projekt i jämförelse med T20K enligt Stenberg, vilket bör gynna oss aktieägare vid en försäljning.

Så hur går det och vad är framtida triggers?

Sedan notering har man erhållit studieresultat som berör toxcitet i injicerat och oralt form, båda har pekat på höga säkerhetsmarginalen. Detta betyder att preparatet kommer ha låga biverkningar. Stenbergkommenterade ”Resultaten från toxicitetsstudierna visar att T20K skulle kunna bli ett MS- läkemedel med låga biverkningar.”

Man har fått patentgodkännande i USA vilket utgör den största marknaden och en viktig pusselbit, nu inväntar man Europa patent som enligt Stenbergär påväg. Vi har även fått beskedet att man valt att förvärva hela patentfamiljen från universitet i Wien vilket bör kunna ge ytterligare en intäktskälla för framtiden. Under andra halvan av 2017 ska den nya substansen börja utvecklas parallellt med T20K.

Överlag går allt precis enligt plan och Stenberghar sagt att man i detta skede brukar uppmärksammat de ”dolda” felen men till hans glädje har man inte funnit några sådana. Valideringen av musstudien från Wien skulle under september genomföras men labbet som hade fått det uppdraget kunde inte genomföra studien. Detta berodde på att deras labb inte var kompatibel med T20K, tidigare har samma problem uppstått för andra substanser meddelade labbet. Stenbergförklara detta som en teknikalitet som ändå inte påverkar tidsplanen men att den likväl ska göras. Studien beräknas inledas under januari. Detta är alltså inget misslyckande som det verkar gå vissa falska rykten om, någon okunnig person har till och med förklarat det som att den prekliniska studien har misslyckats. Så är alltså INTE fallet, den prekliniska studien löper under stora delar av 2017 och rapporteras i olika delstudier som ni kan se enligt tidslinjen.

Under 2017 (finansieras delvis av den initiala emissionslikviden från Nyemissionen samt av emissionslikviden från teckningsoptionen TO 1)

• Komplettering av vissa studier enligt resultat erhållna under 2016

• Toxstudier enligt regulatoriskakrav

• Effektstudier enligt regulatoriska krav

• Inlämning av ansökan för klinisk prövning, fas I-studie.

• Identiferat intresserade licenstagare/investerare och initierat samtal med potentiella partners

Närmaste triggers är EU patent, valideringen samt ”Scientic advice” hos Läkemedelsverket och regulatorisk plan.Största triggern är såklart ett partnerskap vilket man arbetar emot hela tiden. Inom 9-12 månader kan ett avtal finnas på plats förutsatt att studierna fortsätter vara framgångsrika.

Möjlig värdering för Cyxone?

Så vad betyder allt det här för oss aktieägare och vår framtida avkastning? Marknaden var 2013 värd 12 miljarder USD, 2015 var intäkterna för Tecfidera (oralt preparat) 3.5miljarder dollar och copaxone hade 2013 4.2 miljard dollar. På sikt kan hela MS marknaden vara värd över 20 miljarder dollar. Vi tittar på lite olika scenarion där jag utgår ifrån att studierna blir framgångsrika.

Bear: Jag anser att absolut lägsta priset man ska kunna förvänta sig är 1% av marknaden och väljer att använda siffrorna från 2013 som underlag.1% av 108 miljarder kronor (12 miljarder usd x 9 kr) ger 1,08 miljarder kronor som ett bud genererar. Det kommer finnas totalt 17,9m aktier när TO2 är inlöst och beräknar man då en affär som är värd 1,08 miljarder över alla aktier får vi 60kr/aktien. (1080/17.9= 60.33 kr.)

Bull: Man kan också tänka sig att ett MS läkemedel med få biverkningar helt skulle kunna slå ut ett annat läkemedel. Terficdera är just nu marknadsledande för orala preparat och hade 2015 intäkter på 3.5 miljarder dollar, alltså drygt 30 miljarder kronor. Vi leker med tanken att T20K kan ta halva den marknaden av Terficdera och vi får 15 miljarder kronor. 15 miljarder/17,9 miljoner aktier= 837 kr aktien.Säg att T20K tar 10% av Terficdera så blir det 167 kr/aktien.

Börjar ni inse potentialen? Anser ni fortfarande att bolaget ska vara värderat till dryga 90 miljoner kronor i dagsläget?

Slutsats?

Jag anser att Cyxone är klart undervärderade och många verkar helt missförstått bolagets affärsplan. Ett partneravtal är närmare än folk tror och kan egentligen komma när som helst enligt Stenberg. Så länge partnerskapet är under bra villkor är Stenbergredo att ingå det. Förutsatt att man är beredd att investera sina pengar på 6-12 månader bör man, förutsatt att studierna går enligt plan, kunna få en trevlig resa där Stenbergstyr skeppet i rätt riktning.

Rekommenderar er alla att även läsa månadsbreven som Stenberg släpper på Cyxone hemsida varje månad. Här är de två senaste http://cyxone.com/nyhetsbrev-november-2016/och http://cyxone.com/nyhetsbrev-december-2016/

Avslutar med att visa på några exempel affär inom branschen, information hämtat från cyxone prospekt.

gra exempel på licensavtal avseende MS är Merck Seronos avtal med Opexa Therapeutics där Merck Serono år 2013 betalade 5 miljoner USD för en option__att för upp till 225 miljoner USD förvärva rättigheterna till imilecleucel-T, en teknik att modifiera patientens egna T-celler för att behandla svår MS (SPMS).

_Under 2011 licensierade Sanofi SA imilecleucel-T fra__̊n det indiska bolaget Glenmark Pharmaceuticals Ltd under ett avtal som innebar ett potentiellt värde på 600 miljoner USD. Under 2015 förvärvade Biogen en ny S1P hämmare (samma mekanism som Novartis Gilenya), MT-1303, från Mitsubishi Tanabe Pharma för en sammanlagd ersä__ttning om cirka 544 miljoner USD._

_MT-1303 är en substans i samma_ _klass som Receptos ozanimod som förvärvades av Celgene för 7 miljarder USD. Merck Serono och Apitope ingick ett partnerskap där Apitope utför fas I-programmet med ATX-MS-1467, en substans fö__r att inducera tolerans i MS-patienter._

Disclaimer

Jag äger aktier i bolaget och råder alla att kontrollera de uppgifterna jag framför. Ni hittar källorna nedan samt intressant läsning.

Källa:

https://www.fass.se/LIF/futuremedicine

http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Halsovard/Cyxone/Presentationer/2016/Cyxone-pa-Stora-Aktiedagen-Stockholm/

http://www.thepharmaletter.com/article/multiple-sclerosis-therapeutics-market-to-be-worth-24-8-billion-by-2024

https://multiplesclerosisnewstoday.com/blog/2016/06/23/ms-patients-need-a-drug-therapy-without-awful-side-effects/

http://marketrealist.com/2016/07/tecfidera-continues-key-growth-driver-biogens-multiple-sclerosis-franchise-2016/

http://investor.cyxone.com/pressmeddelanden/cyxone-starker-marknadsposition-genom-forvarv-av-patentportf-52074

http://investor.cyxone.com/pressmeddelanden/cyxones-utvecklingssubstans-t20k-visar-lag-oral-toxicitet-51982

http://investor.cyxone.com/pressmeddelanden/cyxone-har-fatt-godkant-patent-pa-sin-cyclotidteknologi-i-us-49540

http://www.nyemissioner.se/files/rights-issues/2475/prospekt.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?