Post entry

Cyxone – redo för nästa fas

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Cyxone går nu in med 2 kandidater i tidig och sen klinisk prövning. En stor investerare är på intåg och företaget är redo att licensera ut delar av produktportfölj redan nu. Aktiekursen har pressats rejält på sistone, läget är onekligen intressant för såväl kortsiktiga och långsiktiga investerare.

2018 ser ut att bli ett intensivt år för Cyxone. Just nu är företaget i ansökningsprocessen för start av fullt finansierad klinisk fas1 prövning av huvudkandidaten T20k för oral behandling av multipel skleros (MS). Samma substans har även visat positiva prekliniska resultat mot inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), vilket öppnar för utlicensering redan nu. Dessutom sitter ledningen i förhandlingar med investerare för att ta den nyligen införskaffade substansen Rabeximod in i fas2b-3 prövning mot ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA). En rad fina triggers förväntas i närtid samtidigt som kursen pressats till långt undervärderad nivå av otåliga investerare. Den kortsiktiga värdering hamnar på 23-30 kr/aktie i dagsläget och på 1 års sikt bedöms astronomisk om endera kandidat faller väl ut. Detta sammantaget gör att Cyxone är väl värda att hålla ett extra öga på.

T20k status

T20k är en oralt administrerad bromsmedicin riktad mot MS men har även påvisat effekt mot inflammatoriska tillstånd (IBD). För den som vill fördjupa angående T20k rekommenderas följande [1-5]. Cyxone är i startgropen för kliniska prövningar gällande T20k mot MS. Det intressanta är att T20k inte bara har infriat alla prekliniska prövningar och förväntningar, den har överträffat dem. Dessa innefattar bl.a. verifierade effektstudier i MS-musmodell, låg toxicitet med stort terapeutiskt index, selektiv inbindning/anrikning i immunreglerande organ, hög stabilitet och god producerbarhet, inga biverkningar eller ospecifik receptor bindning/modulering o.s.v. Faktum är att för alla utvärderade parametrar har utfallet varit positivt (ofta långt över förväntan) och dessutom enligt utsatt tidschema [6-7]. Det är verkligen idealfallet för en läkemedelsubstans. Det bör också tilläggas att Cyxone har beviljats patenträtten användningen av cyklotider (bl.a. T20k) för behandling av immunrelaterade sjukdomar i USA, Europa och ett flertal andra viktiga länder [8]. Cyxone har säkrat kapital för att ta T20k genom fas1 prövning, vilken förväntas startas Q2 och slutföras innan året är slut. Efter fas1 har företaget deklarerat att utlicensering är av högsta prioritet.

De starka prekliniska resultaten för T20k har också öppnat möjligheten för andra inflammatoriska/immunreglerande sjukdomar. Parallellt med MS har T20k även visat potential för behandling av IBD. Detta applikationsområde ämnar Cyxone licensera ut redan nu i preklinisk stadium och förväntas vid avtal inbringa 20-30mUSD.

Rabeximod status

I juni förra året förvärvade Cyxone rättigheterna till Rabeximod, vilket är en läkemedelskandidat mot ledgångsreumatism [9]. Rabeximod hade tidigare i Oxypharmas regi tagits in i fas2a kliniska prövningar. Studien rapporterades ej signifikant efter 12 veckor och bedömdes då som misslyckad. Dock fortlöpte behandlingen och efter 16 veckor visade den ha signifikant effekt mot RA. Oxypharma hade dock påbörjat arbetet med en annan kandidat och Rabeximod lades i malpåse. Tack vare personliga kontakter fick Cyxone 2017 möjligheten att förvärva Rabeximod mot avyttrande av aktier, ett alltför bra erbjudande för att kunna avstås. Cyxone förvärvade inte bara rättigheterna utan också resterande godkänt producerad och aktiv substans redo för fas2b-3 studier. Och där är vi nu. Rabeximod fanns inte med i projekt- eller finansieringsplan när Cyxone introducerades på First North 2016. För att kunna genomföra en säkerhetsstudie följt av 24 veckors fas2b-3 krävs ca 60msek. Cyxone har därför den senaste tiden fört mycket intensiva diskussioner och förhandlingar med institutionella investerare och finansiering är med stor sannolikhet klar till årsstämma 5 juni. Att finansiering av Rabeximod kommer ske via riktad NE är klart, dock är storleksordningen ej helt fastlagd. Spekulationer kring detta i kombination med otåliga investerare har lett till en pressad kurs (dagsläget 7.5 kr/aktie) ner till 3 gånger under skattat nuvärde på 23.5kr/aktie (kurspress inräknad, se värdering).

Marknadspotential 

T20k

Företaget har själva sammanfattat marknadspotentialen för T20k [10]: ”Cyxones potentiella marknad för T20K är väsentlig och förväntas växa de närmsta åren. I Sverige finns ca 18 000 människor med MS och ca 2,5 miljoner i hela världen är drabbade av MS. Värdet av MS-marknaden beräknas öka från 17,2 miljarder USD 2014 till cirka 20 miljarder USD år 2024, trots att flera av de ledande produkterna (Copaxone, Rebif och Betaseron) förlorat sitt patentskydd under perioden. Ett nytt läkemedel i tablettform som kan bromsa MS-utvecklingen och som samtidigt är så ”snällt” mot kroppen att man kan ta det hela livet ut skulle kunna ersätta många av dagens läkemedel. De fyra bäst säljande läkemedlen för multipel skleros (Gilenya, Tecfidera, Avonex och Copaxone) hade under 2013 en sammanlagd försäljning som uppgick till cirka 12 miljarder USD. Bästsäljare som Copaxone, Rebif och Betaseron är gamla läkemedel vars patentskydd redan har gått ut.”

Till detta kan marknaden för IBD adderas som 2016 bedömdes vara 8.5 miljarder USD och förväntas öka till 9.5 miljarder USD år 2020 [11]. När det gäller IBD har dock Cyxone deklarerat villiga utlicensering redan nu i preklinisk fas vilket förväntas ge en upfront betalning i storleksordningen 20-30 miljoner USD, vilket skulle täcka alla MS fasprövningar för T20k. 

Rabeximod 

Reumatoid artrit drabbar cirka 0.5-1% av befolkningen vilket gör sjukdomen mer frekvent förekommande än MS. Det är därför inte konstigt att flera injicerbara RA-läkemedel såsom Humira ( >14 miljarder USD/år), Enbrel ( >9 miljarder USD/år) och Remicade ( >6 miljarder USD/år) är några av de bästsäljande i världen. När marknadens första orala läkemedel (Xeljanz) marknadsgodkändes växte även dess försäljning snabbt och översteg en halv miljard USD redan tre år efter sitt marknadsgodkännande [12].

Kassa & investerare 

Cyxone har tack vare fulltecknad optionsprogram en stark kassa för T20k. Likviditet vid 2017 årslut var drygt 33msek och burnrate kvartalet innan var ca 3msek. Antaget likande burnrate bör dagens kassa vara ca 29-30msek. Dessa pengar är öronmärkta för att ta T20k genom fas1 prövning och kommande förhandling. Parallellt förhandlar företaget med en institutionell investerare angående riktad NE för att ta Rabeximod genom fas2b-3 studier. Cyxone har ett bemyndigande på att emittera 7.5 miljoner aktier varav 1.9 miljoner är för förvärvet av Rabeximod. Det är möjligt att storleken på NE ökar eftersom styrelsen i kommande årsstämma ansöker om bemyndigande för att emittera 15 miljoner aktier [13]. Hur stor en kommande riktad NE blir är oklart men den ska täcker 1.9 miljoner aktier för förvärvet + motsvarande 60 miljoner sek för fas2b-3. 

Triggers

En rad fina triggers förväntas både i närtid och under kommande år [4-5]:

  • Start av Fas1 studier för T20k mot MS (Q2)
  • Finansiering av fas2b-3 prövning för Rabeximod via riktad NE (Q2)
  • Start av fas2b-3 prövning för Rabeximod (Q3)
  • Resultat av fas1 studier för T20k (Q4 2018)
  • Resultat av fas2b-3 studier för Rabeximod. (H1 2019)

Dessutom finns möjligheten till utlicensering av T20k mot IBD samt den redan uttalade målsättningen att licensera ut T20k mot MS efter fas1 samt Rabeximod efter fas2b-3. Dessa är förstås extremt värdehöjande om de infrias. 

Nuvärde- riktkurs 6 -12 månader

I samband med förvärvet av Rabeximod förra året lät Cyxone den oberoende värderingskonsulten Venture Valuation skatta värdet av Oxypharmas tillgångsportfölj [9,12]. Utifrån informationen räknade bloggaren Longterms ut nuvärdet för Rabeximod i ett utmärkt Redeyeinlägg [14]. Slutsatsen var att nuvärdet (fortfarande aktuellt) för Rabeximod är 266 msek. Denna siffra ska tillföras Cyxones rådande BV på 152.5 msek (3/5) vilket gör att vi landar på ett totalt BV på 418.5 msek. I dagsläget finns 17.8 miljoner aktier vilket ger ett reellt nuvärde på 23.5 sek/aktie vilket motsvarar 3 gånger dagens kurs på 7-7.5 kr. Aktien är med andra ord rejält undervärderad. Lägg därtill det faktum att Cyxone tar T20k in i fas1 vilken dag som nu under Q2 samt att en större investerare förväntas gå in med 60 msek via riktad NE också det under Q2. Den riktade NE kommer dock innebära viss utspädning i aktier, maximalt 45.7% (15 miljoner aktier). Det är INTE troligt att Cyxone skulle emittera 15 miljoner aktier till ett värde av 60 msek (dvs 4 sek/aktie). Ett mer troligt scenario är en riktad NE om 10 miljoner aktier varav 2 miljoner aktier används för förvärvet av Rabeximod och resterande 8 miljoner ämnas ta in 60msek (7.5 sek/aktie) för finansiering av Rabeximods fas2b-3 prövningar. Resterande 5 miljoner bemyndigade aktier finns att tillgå om kassan behöver stärkas. Om vi nu leker med tanken att 10 miljoner aktier emitteras till ett värde av 60msek och att den mycket positiva nyheten om full finansiering av Rabeximods fas2b-3 studier inte har någon effekt på kursen så landar nuvärdet ändå på 418.5/27.8 = 15 sek/aktie, vilket fortfarande är 2ggr dagens kurs. Jag har dock svårt att se hur start av fullt finansierad fas1 samt fas2b-3 prövning av 2 lovande kandidater inte skulle ha positiv inverkan på kursen. Slutsatsen är att Cyxone är klart undervärderade och den kortsiktige investeraren med en horisont på max 2 månader har ett klart intressant case.

Om vi istället lyfter blicken lite högre och tar en horisont på 1 år så blir caset verkligen intressant! Cyxone har klart deklarerat att de ämnar utlicensera T20k efter lyckat fas1 prövning. Hur mycket är det då värt? Cyxone har själva gett exempel på liknande avtal för en fas1 kandidat mot MS [12]:

”GeNeuros fas I-kandidat inom MS. Det franska bolaget Servier gjorde då en affär som innebar att GeNeuro erhöll 47 miljoner USD i utbyte mot en option som Servier hade rätt att aktivera när en fas IIb-studie utförts av GeNeuro. Optionen innebar i stora drag att Servier i utbyte mot en exklusiv kommersialiseringsrätt för alla världens marknader (förutom USA och Japan) skulle finansiera ett fas III-program och betala 408 miljoner USD i milstolpsbetalningar samt royalties till schweiziska GeNeuro.”

Detsamma gäller för en utlicensering av Rabeximod efter fas2b-3 prövningar [12]:

”Ett talande exempel skedde för några år sedan när Roche licensierade ett oralt RA-läkemedel i fas I från Toyama Chemical som innebar 370 miljoner USD i förskotts- och milstolpsbetalningar, följt av royalties på nettoförsäljning. Flera år tidigare licensierade MultiCell Technologies fas IIb-kandidaten LAX-202 i en stor affär värd 275 miljoner USD i milstolpsbetalningar och royalties.”

Vilka effekter lyckade kliniska prövningar för T20k och Rabeximod skulle ha på kursen, ja det kan ni själva roa er med att räkna ut. Glöm bara inte utlicensering av T20k mot IBD för 20-30MUSD….men å andra sidan spelar det nästan ingen roll i sammanhanget.

Referenser 

[1] http://cyxone.com

[2] https://www.redeye.se/arena/posts/cyxone-konsten-att-forsta-cyxone-och-vad-det-kan-betyda-ms

[3] http://cyxone.com/investor-relations/pressmeddelanden/?id=21A082D4CFB4F349

[4] https://youtu.be/bVf0qTQrJsQ

[5] https://youtu.be/BMsinCN31uw

[6] http://cyxone.com/investor-relations/pressmeddelanden/

[7] http://cyxone.com/category/nyheter/

[8] http://cyxone.com/investor-relations/pressmeddelanden/?id=863E099A5DE945F7

[9] http://cyxone.com/investor-relations/pressmeddelanden/?id=C9902EB9EEA33F9F

[10] http://cyxone.com/marknad/

[11] https://www.prnewswire.com/news-releases/global-inflammatory-bowel-diseases-ibd-drug-market-forecast-2017-2027-617953183.html

[12] http://cyxone.com/investor-relations/pressmeddelanden/?id=57B21D57A8D02ED8

[13] http://cyxone.com/investor-relations/pressmeddelanden/?id=CA92D194A480C7CE

[14] https://www.redeye.se/arena/posts/cyxones-nya-substans-rabeximod-vad-aer-den-vaerd

Disclaimer

Jag äger själv aktier i Cyxone . Detta blogginlägg skall inte ses som rådgivning då den främst är till för att höja marknadens intresse för det valda bolaget. Jag råder alla att göra en kritiskt bedömning av denna blogg och göra en egen självständig analys av bolaget innan man köper aktier. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?