Post entry

Därför har Redwood Pharma mer än 60% chans att lyckas - Kandidaten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

60,7% chans att lyckas med Fas 2 rent statistiskt. Riktkurs på 58.9 kr vid lyckad Fas 2 inom ett år. Dagens kurs är ca 7.50 kronor.

Redwood Pharmas huvudkandidat RP101 är tänkt att hjälpa kvinnor i klimakteriet med torra ögon. Jag kommer här gå genom kandidaten i detalj och för dig som missade bakgrunden till varför jag äger Redwood Pharma kan läsa mer om den här.

https://www.redeye.se/arena/posts/varfoer-jag-aeger-redwood-pharma-och-foervaentar-mig-en-fantastisk-utveckling-de-naermsta-tvaa-aaren-bakgrunden

RP101 är en omformulering av iDestrin som övergavs av det privatägda läkemedelsbolaget Nascent Pharmaceuticals under finanskrisen när de inte hittade kapital eller en samarbetspartner för att fortsätta utvecklingen trots utmärkta resultat i Fas 2-studier. Förutom den minskade riskaptiten i slutet av det decenniet så får man anta att det faktum att iDestrin behövde användas (droppas i ögat) fyra gånger per dygn inte var särskilt kommersiellt gångbart. IntelliGel var lösningen på problemet och iDestrin förvandlades till RP101. Nu pågår en Fas 2-studie för att fastställa samma fina resultat effekt- och säkerhetsmässigt men med endast en eller max 2 droppar per dygn.

Den aktiva substansen i RP101 består av en östrogen-analog, ett naturligt kroppseget hormon som minskar efter klimakteriet men som behövs för att tårfilmsproduktionen ska fungera normalt, och IntelliGel, en poloxamer thermogel som kontrollerar frisättningen av den aktiva substansen. Östrogen är ett känt ämne som ingått i olika läkemedel i över 50 år. Det finns risker med Östrogen och i vissa fall får läkemedel en så kallad black box-märkning på grund av ökad risk för cancer. Detta sker oftast när substansen intas som en tablett med systemisk påverkan, det vill säga hamnar i blodomloppet. RP101 ska administreras topikalt på framsidan av ögat och sannolikheten att substansen ska gå ut i blodet är minimal. Dessutom är det tänkt att IntelliGel ska sänka dosen för att ytterligare minska risken. I tidigare studier visade förlagan till RP101 på hög säkerhet och inga avvikelser förekom i studien. Redwood har utformat sin nuvarande Fas 2-studie som tidigare studier med samma primära och sekundära studiemål vilket ökar chansen att lyckas. Som tidigare nämnt har oftalmologiska kandidater 60,7% chans att ta sig vidare från Fas 2. Är man intre4sserad av studiedesig hittar man den här.

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03821415?term=rp101&rank=1

Ett drug delivery system används för administrering av en aktiv farmaceutisk beståndsdel för att uppnå en terapeutisk effekt hos människor eller djur. Det modifierar läkemedelsfrigöringsprofilen för att förbättra läkemedlets effektivitet och säkerhet samt patientens bekvämlighet och förmåga att lyckas med sin medicinering.

 Nuvarande insatser inom området innefattar utvecklingen av formuleringar med fördröjd frisättning i vilken läkemedlet frisätts över en tidsperiod på ett kontrollerat sätt från en formulering och målinriktad leverans där läkemedlet endast är aktivt i målområdet. Målet med alla dessa sofistikerade dd-system är att distribuera mediciner till målet via en stimuli-känslig bärare som kan styra terapins administration med hjälp av antingen en fysiologisk eller kemisk utlösare. Under de senaste decennierna tillhandahåller polymermaterial de viktigaste vägarna för forskning och utveckling av nya dd-system och har visat sig vara effektiva för att förbättra medicinering, sänka systemisk toxicitet, förbättra biotillgängligheten och ge skydd mot läkemedel mot biokemisk nedbrytning.

http://brodatech.com/innovation.html

IntelliGel är ett patenterat supramolekylärt läkemedels leveranssystem som förutom att reglera frisättningen av den aktiva substansen även kan ha förmågan att lösa och stabilisera annars svårlösliga läkemedels substanser. Det är en luktfri, klar och transparent hydrogel, som bildar en osynlig hinna när det appliceras på en varm yta.

Tekniken är idealisk för utveckling av formuleringar som administreras till den främre delen av ögat. Systemet kan kontrollera frisättningen av den aktiva substansen och samtidigt öka biotillgängligheten genom att behålla medicinen på ögats ytskikt under en längre period. På detta sätt kan tekniken reducera antalet administrationer per dag och följaktligen minimera läkemedelsdosen och därigenom potentiellt undvika eller minimera oönskade bieffekter.

Eftersom Redwood Pharma äger rättigheterna till IntelliGel inom alla oftalmologiska produkter globalt så är även drug delivery-systemet ett affärsben. Redwood kan utlicensiera plattformen till andra bolag som vill skapa nya ögonläkemedel för topikal användning eller förlänga patenttid för befintliga läkemedel på marknaden genom en omformulering tillsammans med IntelliGel. Ett asiatiskt bolag har redan utvärderat plattformen och inväntar nu resultaten från Redwoods Fas 2 för att gå vidare till förhandling. Man kan anta att många fler bolag skulle intressera sig för Redwoods teknik om Fas 2-studien faller väl ut. Det är alltså inte bara RP101 som kan utlicensieras, det är även plattformen. Patentet löper till 2038 i USA och Japan. Inom kort är ett patent för EU på plats också.

Sjukdom och Marknad

Torra ögon innebär att tårfilmen i ögat inte fungerar på ett tillfredsställande vis. Tårfilmen har flera viktiga funktioner, den ska bland annat släta ut den ojämna kornealytan och på så vis skapa förutsättningar för en optisk funktion av ögats främre yta, den är också viktig för att reglera hornhinnans hydreringsgrad och syretillförsel. En av många orsaker är hög ålder och flest personer med symptom från torra ögon är kvinnor i klimakteriet. Idag finns det i princip inget läkemedel på marknaden som adresserar det underliggande problemet och alla med kroniskt torra ögon får läkemedel med målet att lindra inflammation, det vill säga symptomen från sjukdomen. Redwood Pharma har som mål att utveckla det första läkemedelet riktat mot en grundläggande mekanism av kronisk torra ögon hos kvinnor efter klimakteriet, nämligen hormonbrist.

Marknaden för receptbelagda läkemedel inom torra ögon värderas till 2,7 miljarder USD och vid en marknadspenetration för RP101 på 10% i Japan, USA och Europa kan en total försäljningsvolym på 590 miljoner USD uppnås.

Fler uppgifter om detta kan hittas i FE-prospektet från 2018

http://redwoodpharma.se/wp-content/uploads/2018/03/Redwood_Prospekt-1_Q1_180327_svart_.pdf

Vid lyckad Fas 2-studie har Jarl Securities kommit fram till en riktkurs på 58,9 kr och med tanke på att chansen att lyckas är 60,7% rent statistiskt så får man nog säga att det är en utmärkt Risk/Reward utifrån nuvarande kurs på 7,50 kronor.

https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-redwood-tillstand-och-uppvardering

Tidigare studieresultat:

https://www.biospace.com/article/releases/nascent-pharmaceuticals-inc-reports-positive-results-for-phase-ii-dry-eye-treatment-/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?