Post entry

Dannemora ökar takten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dannemora Mineral är ett producerande järnmalmsbolag. Ny info gör att de ser mer köpvärda ut än någonsin tidigare.

Dannemora kom med information i fredags.
Man har ökat produktionen kraftigt under det fjärde kvartalet 2012.

"Dannemora producerade 492.000 ton råmalm under det fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med 274.000 föregående kvartal."

Mängden malm som gick in i sovringsverket ökade från 307.000 ton till 451.000 ton och halten järn var 34 % gentemot 32 % under Q3.

Man har tagit fram eff effekiviseringsprogram på 30 milj. kronor som under året skall bidra till förbättrat utbyte av färdig produkt.

Aktien har varit kraftigt nedhandlad på börsen under 2012 och en viss comeback kan ses i grafen redan nu.
Dock så är vi långt ifrån de forna toppnoteringarna från 2011 på över 80 kr.
(Pris i fredags: 35.40)

I och med järnmalmsprisets kraftiga uppgång i höst/vinter så ser jag ingen anledning till att marknaden kommer fortsätta rabattera bolaget på detta sätt.

Produktionen har i och med detta kommit igång på allvar och ledningen förväntar sig att full kapacitet nås i produktionen under detta år.

Eventuella risker för bolaget är en vikande efterfrågan på järnmalm globalt.
Detta känns i mina ögon långsökt då det allt mer ser ut som att konjunkturen håller på att vända på allvar i samtliga delar av världen förutom Europa.

Det är inte heller här i Europa som järnmalmen behövs som mest, vilket gör att jag och många med mig ser priser på runt 150 dollar tonnet i snitt för 2013 som fullt realistiska.

Analytiker har tillochmed förutspått priser på 170 dollar/ton under innevarande halvår, efter det en viss tillbakagång.

Jag tycker att man bör ha en blandning av dessa två aktier i sin portfölj under det kommande halvåret :

Dannemora Mineral

Kopparberg Mineral

Båda två befinner sig tekniskt såväl som fundamentalt intressanta lägen och i Kopparberg kan vi vänta oss explosiva nyheter från borrningarna i Väsmanfältet (som misstänks vara i klass med LKABs Malmberget-fyndighet) vilken dag som helst nu.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?