Post entry

AcouSort - Del 6 - AcouSort i Framtiden - ett miljardbolag?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kan AcouSort bli ett miljardbolag?

  1. AcouSort – Inledning
  2. Historia, Forskningen, teknologin och dess tillämpningar
  3. AcouTrap och AcouWash
  4. OEM – Den stora potentialen
  5. Människorna bakom företaget
  6. AcouSort i framtiden

Senaste veckornas händelser

5 veckor har gått sedan jag publicerade del 5. Sedan dess har vi fått nyheter som tydligt visar att AcouSort växlar upp kommersialiseringen och att de systematiskt arbetar för att stärka sin position på marknaden.

Här kommer en kort summering av nyheterna innan vi går in på det avsnitt jag sett fram emot mest att skriva - AcouSort i Framtiden.

Den 15:e oktober meddelade AcouSort att de kommer att vara representerade på ASEMV i Baltimore, USA, med både egen talare och bord. Detta är en stor konferens med fokus på exosomer och mikrovesiklar, vilket just nu är ett hett forskningsområde där AcouSorts produkt AcouTrap anses kunna ha mycket stora möjligheter att förenkla det dagliga arbetet för forskare.

Den 16:e oktober meddelade bolaget att de anställt Kristian Enkvist som Business Development Officer. Detta är en tydlig signal att de växlar upp kommersialiseringen. Jag tror det är svårt att hitta en bättre lämpad person än Kristian för uppdraget. Kristian var VD för AcouSort före Torsten och kan därför redan både marknaden och teknologin mycket väl. Det var under hans tid som VD som samarbetet med Becton Dickinson (BD Biosciences) initierades. Kristian har haft höga positioner på bolag som Perkin Elmer, HemoCue, AstraZeneca och Gambro. Han har lång erfarenhet av affärsutveckling, försäljning och marknadsföring.

Man meddelar samtidigt även att man skapat en ny roll i bolaget, Customer Application Specialist, som syftar till att stärka möjligheterna för bänktoppsystemen AcouTrap och AcouWash. Som jag tolkar det avser man att utveckla nya tillämpningar för systemen och ”paketera” dessa för olika fokusområden och marknader. Båda systemen klarar mycket och kan anpassas efter de tillämpningar kunderna behöver. Men det är svårt att sälja en produkt som klarar “allt”. Tillämpningarna behöver standardiseras och “application notes” måste genereras. Den här tjänsten kommer vara avgörande för att identifiera och produktifiera framtida tillämpningarna för instrumenten. Rekryteringsprocessen är sedan tidigare startad.

Den 22:e oktober släpptes en nulägesrapport där en del ny information presenterades. Några highlights:

  • Diskussioner har inletts med Instrumentation Laboratory gällande produktion och leverans av hårdvara till deras produktserie där AcouSorts teknik kommer att ingå.
  • Arbetet med produktutvecklingen hos Instrumentation Laboratory utvecklas mycket väl och de följer den uppsatta tidsplanen.
  • På konferenserna CYTO18 och SLAS skapades kontakt med flertalet potentiella kunder av AcouWash som redan resulterat i kundbesök och demonstrationer. Även viktiga kontakter för potentiella framtida OEM-projekt knöts.
  • Användande av AcouTrap har genererat flera viktiga publikationer i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter. Dessa publikationer har redan lett till möten med ett flertal företag och sjukhus.

Den 25:e oktober meddelades att AcouSort erhåller ett prestigefyllt bidrag från Horizon-2020.

Bidraget på 50.000€ i en första fas avser att skapa en affärsplan för OEM-modulen blod/plasma-separation, alltså den modul som är aktuell i både OEM-1 och OEM-3.

Möjligheterna är stora att i nästa fas erhålla upp emot 2,5 miljoner € i bidrag från Horizon-2020. AcouSort är utvalda bland andra i hård konkurrens - återigen visar de styrka!

AcouSort i Framtiden

Inledning

Jag är helt övertygad om att AcouSort kommer att vara ett miljardbolag inom några få år. Hur kan jag vara så säker på detta? En stor del av anledningen är den bevisade efterfrågan av AcouSorts teknik och samtidigt den extrema skalbarheten i tekniken. Läs vidare så ska jag förklara mer.

Bara i USA utförs mer än 4 miljarder medicinska laboratorietester varje år (1). För att effektivt kunna mäta eller studera de partiklar (t ex bakterier eller celler) som man är intresserad av, kräver dessa tester ofta någon form av isolering eller separering av vätskor eller partiklar.

Sedan många decennier tillbaka har det främsta verktyget för att separera vätskor och partiklar varit centrifuger, som med hjälp av centrifugalkraften genererar olika sediment. Befintliga metoder har många nackdelar, som t ex att de har låg tillförlitlighet, är tidskrävande, kräver manuellt arbete eller har en hög kostnad.

AcouSorts teknik möjliggör något av en revolution inom i stort sett all cell- och partikelseparation. Befintliga analysprocesser kan snabbas upp dramatiskt, automatiseras och göras mer tillförlitliga. Även en stor mängd helt nya möjligheter inom diagnostik och forskning öppnas upp, där begränsningarna i tidigare teknik gjort det praktiskt omöjligt att genomföra.

Marknaden för cell- och partikelseparation har under lång tid varit, och är fortfarande, under kraftig tillväxt. I en marknadsundersökning som gjordes i juni i år, beräknas marknaden endast för delområdet cellsortering att nå 12,6 miljarder USD och ha en årlig tillväxt om nära 20% fram till år 2023. (2)

Något som driver tillväxten är de stora paradigmskiften inom både klinisk diagnostik och forskning, där man automatiserar analysprocesser, krymper storleken på analysinstrument och, inom klinisk diagnostik, flyttar mer och mer av analysprocessen till det man kallar för “point of care”, dvs nära patienten och diagnosställande läkare.

Jag kommer att beskriva dessa paradigmskiften mer i detalj i avsnittet nedan.

Fokusmarknad - analysinstrument för klinisk diagnostik

Marknaden inom separationsteknologi för analysinstrument är gigantisk och kraftigt växande.

Det finns flera större anledningar till den kraftiga tillväxten, där den globalt ökande pressen på sjukvården utgör en viktig del. Nedan kommer jag att fokusera på två andra stora områden: Lab automation och “point-of-care” / patientnära diagnostik.

Lab automation en stark drivkraft

I USA utförs 4 miljarder medicinska laboratorietester varje år och dessa utgör det enskilt största arbetsområdet i hela sjukvårdsbranschen. Ungefär 60% av arbetskraften inom sjukvården i USA är anställda inom laboratorier. (1)

Lab automation innebär att de centrala labben automatiseras. Arbetskraftsintensiva och riskfyllda arbeten sköts istället av automatiserade system, som antingen består av användarvänliga analysinstrument som sköter flera delar av analyskedjan automatiskt eller av robotar som själva hanterar stora delar av analysprocessen. Jag har dock under min research av AcouSort blivit förvånad över hur mycket manuellt arbete som förekommer och hur beroende resultaten ofta är av den mänskliga faktorn.

Det finns ett mycket tydligt behov av att automatisera labben. I en marknadsundersökning från i februari i år (3), beräknas den globala marknaden för Laboratory Automation Systems att nå 9.6 miljarder USD år 2026.

AcouSorts teknik möjliggör automation, bl a genom att det krävande steget med centrifugering av prover kan elimineras. Nu kan istället samma uppgift göras avsevärt snabbare, med större tillförlitlighet och i ett oändligt flöde, inte bara i en bestämd mängd vätska som gäller i centrifug. Isolering av celler eller partiklar är något som behövs i mer eller mindre varje labb-analys.

“Point-of-care-testing” en viktig trend

I USA är idag ungefär 70% av läkares kontakt med patienter influerade av testresultat från centrala laboratorier. (1)

Point-of-care-testing är ett viktigt begrepp inom vården idag. Det innebär en decentralisering av analysprocessen och att diagnos ställs i nära anslutning till patienten. Fördelarna med detta är stora. Kortare svarstider, minskat lidande för patienter och lägre kostnader. Sköterskor kan hantera instrumenten och kan snabbt kommunicera med läkare på avdelningen för diagnos och behandling, medan patienten är kvar på mottagningen eller sjukhusavdelningen.

Point-of-care-testing möjliggörs bl a genom att analysutrustning miniatyriseras, görs användarvänlig och ger snabba resultat. En viktig del i detta är det som kallas “lab-on-chip”- lösningar som ryms i små slutna enheter. En förutsättning är också att en stor och klumpig centrifug inte längre är nödvändig. AcouSorts teknik ersätter centrifugens uppgift och möjliggör omedelbar separation av vätskor och partiklar som kan analyseras i små enheter. AcouSort kan t ex även “tvätta” partiklar, dvs flytta partiklar från ett medium till ett annat.

I en marknadsundersökning från i juli förra året (4), beräknas den globala marknaden för Point-of-care diagnostik uppgå till 40.5 miljarder USD år 2022, en dubblering på 8 år.

Ett exempel på produkter för point-of-care är Instrumentation Laboratory’s GEM-serie för blodgasanalys, som jag är ganska säker på kommer att vara den av ILs produktserier där AcouSorts teknik kommer att ingå, även om det ännu inte kommunicerats officiellt.

AcouTrap och AcouWash

Forskningsinstrumenten AcouTrap och AcouWash bygger på samma teknologi, paketerad för ändamålen som man hör på namnen. Fånga och Tvätta.

Till skillnad från OEM-modulerna används dessa produkter inom forskning när celler eller partiklar behöver isoleras eller tvättas. Man minskar forskares arbetsbörda rejält och kan standardisera processer och på så sätt vara säker på samma resultat vid varje körning.

Här är många besvikna, mig inkluderat, på att de missat den försäljningsprognos som angavs vid noteringen förra året. Bolaget tittade troligtvis mest på de behov och önskemål som finns hos forskare och underskattade svårigheterna att få konkreta försäljningsavslut.

Forskare behöver oftast ansöka om medel för inköp av instrument. Jag tycker att det fram tills i somras varit skralt med “application notes” och publikationer för att forskare ska kunna övertyga och bevisa produktens fördelar för att motivera ett köp. Just detta arbetar de med nu tillsammans med forskarteam på Lunds universitet. Hittills har två arbeten publicerats där AcouTrap spelat en nyckelroll:

  • Acoustic Enrichment of Extracellular Vesicles from Biological Fluids
  • Effect on exercise on the plasma vesicular proteome: a methodological
  • study comparing acoustic trapping and centrifugation

Enligt Torsten har dessa publikationer redan genererat möten med ett flertal företag och sjukhus där diskussioner förts om hur tekniken kan användas i deras verksamhet. Man har även utannonserat nyanställning av en person som kommer att arbeta med att ta fram specifika applikationer som efterfrågas av branschen.

AcouWash används av forskare på NIH och kommer med högsta sannolikhet generera publikationer på deras arbete. Dessa publikationer kommer ha ett signifikant värde för AcouWash på den globala marknaden. Jag är otroligt nyfiken på varför de ville använda just AcouWash i sitt arbete. Det måste här finnas möjligheter till fler system. NIH är världens största forskningsinstitut och finns på 27 olika platser i USA. Det vore mycket trevligt om vi får se en riktigt stor beställning från NIH framgent.

Närmast obegränsade möjligheter

Det som AcouSort just nu kommersialiserar med sina OEM-partners är separation av plasma från blodceller. Plasma används inom en stor mängd olika analyser och vi kommer väldigt sannolikt se flera avtal inom just blod-/plasmaseparation men för andra syften än det som nu är avtalat med IL och även det som kommer avtalas med partner nr 3.

Samma teknologi som används till blod-/plasmaseparation kan användas till väldigt mycket mer.

Här måste man studera de publikationer som släpps för att få en bild av det AcouSort redan har testat och har bevisad funktion för.

Här följer en lista av tillämpningar, klicka på dem för att komma till respektive publikation.

Det är alltså samma grundteknologi i olika utföranden som klarar allt nämnt ovan samt sådant vi ännu inte känner till.

När man läst några publikationer med tillämpningar enligt ovan förstår man hur bred teknologin är och hur mycket som idag utförs i tidsödande processer med centrifug.

När jag ska investera i ett bolag är teknologins bredd en mycket viktig aspekt. Ju bredare marknadsmöjligheter teknologin har desto tryggare känns investeringen. Jag investerar ogärna i bolag med endast en produkt som är specifikt inriktad mot endast en tillämpning. Lyckas man inte inom tänkt applikation är det stor risk att hela konceptet faller.

Min syn på AcouSorts teknologi är att den är fantastiskt skalbar. Samma teknik med olika setup isolerar, separerar, tvättar, anrikar, med mera. Den mängd publikationer som släppts visar en helt unik bredd.

Då teknologin är så mångsidig är möjligheterna närmast oändliga.

Följande citat av VD Torsten Freltoft känns passande här:

“We are not going to run out of business opportunities”

Potentialen på kort sikt

På kort sikt finns det en mängd nyheter som kan komma att påverka utvecklingen positivt.

Jag listar här saker man kan förväntar sig information om inom några månader.

  • AcouWash CE-certifiering
  • ISO-certifiering klar
  • Avtal med IL om tillverkning
  • Fler detaljer om IL-produkter släpps
  • Patentet med IL godkänt
  • Fler patent offentliggörs
  • Samarbete med OEM2-partner återupptas
  • Avtal med OEM3-partner
  • Ytterligare applikation med IL
  • Ytterligare OEM-partner
  • Fler forskningsresultat från Lund publicerat, t ex ang plastchip och cellterapi
  • Feedback från NIH betatestning
  • Uppdatering ang samarbetet om klinisk applikation vid NIH
  • Ytterliga sålda AcouWash
  • Ytterliga sålda AcouTrap
  • Klargörande om BD-patenten

Potentialen på lång sikt

AcouSort har redan ett 10-årigt licens och distributionsavtal med Instrumentation Laboratory för separation blod / plasma. De är dessutom på väg in i en gigant med 50.000+ anställda inom veterinärapplikation för separation blod / plasma.

Detta är alltså bara början, inte ens två år efter introduktion på börsen. AcouSort har som ambition att inleda ett nytt OEM-partnerskap per år.

Som ni sett ovan är marknaderna kraftigt växande och behoven av AcouSorts teknologi ökar ständigt.

Inom några år ser jag ytterligare avtal inom blod / plasma, men jag ser även påbörjade kommersialiseringsprojekt inom cancerdiagnos via blodprov, sepsis-diagnos via blodprov, applikationer inom cellterapi / CAR-T.

AcouSort teknologi är världsledande och AcouSort är världens första bolag att kommersialisera akustofores inom klinisk diagnos!

Detta är bara början!

Räkneexempel

Då bolaget precis har tecknat sitt första avtal är det ännu för tidigt för att det ska finnas några riktiga försäljningssiffror från bolaget. Jag väljer att här kopiera in ett räkneexempel som nyligen publicerats på investerarcommunityt AcouSort Friends (5). så får var och en göra sin egen bedömning om dessa siffror är realistiska.

Bild lånad från AcouSort friends.

Referenser

(1) http://www.ascls.org/ascls-leadership/committees/139-leadership-development-committee

(2) https://www.researchandmarkets.com/research/6734sx/cell_isolation

(3) https://www.researchandmarkets.com/reports/4461193/global-laboratory-automation-systems-market

(4) https://www.statista.com/statistics/726116/world-point-of-care-diagnostics-market-size/

(5) https://acousortfriends.slack.com/

Jag vill tydligt poängtera att jag inte har någon profession i området utan har fått läsa mig till allt. Jag kommer därför säkert använda vetenskapliga termer felaktigt och använda slarviga liknelser för att förklara så begripligt som möjligt. Se inte detta som ett råd att investera, gör egen analys och bedömning. All handel med aktier innebär risker. Jag äger aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?