Post entry

DexTech - Har det Big Pharma söker, licensavtal nu mycket nära

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

DexTech utvecklar OsteoDex, en läkemedelskandidat mot den svåra prostatacancerformen CRPC. Företaget har kommit långt och de sista patientbesöken i den pågående fas IIb-studie kommer att ske före midsommar i år. Då ska tilläggas att lovande delresultat redan påvisats och ingen allvarlig läkemedelsrelaterad bieffekt har setts hos någon av patienterna.

Idag finns en handfull alternativ för behandling av svår prostatacancer på marknaden. Ett stort problem är att patienterna efter en tid utvecklar resistens mot läkemedlen, därför är behovet att ta fram ytterligare behandlingsalternativ mycket stort.

OsteoDex som DexTech utvecklar kan bli en Blockbuster mot prostatacancer. Läkemedelskandidaten verkar sjukdomsbromsande och för att förlänga överlevnaden hos patienter med den svåra prostatacancerformen CRPC. Preparatet är dubbelverkande, vilket innebär att den både dödar tumörcellerna och hämmar nedbrytningen av benet. Det är också en ”målsökande” substans som koncentreras i skelettet precis där metastaserna finns. OsteoDex har visat lovande potential för behandling av avancerad bröstcancer med skelettmetastaser, samt att man sett en tydligt celldödande effekt vid icke-småcellig lungcancer, som är den vanligaste formen av lungcancer.

Det finns alltså möjlighet att OsteoDex som är under under utveckling kan ha potential att behandla tre av de vanligast förekommande cancersjukdomarna globalt sett.

De sista patientbesöken avslutas nu före midsommar och slutrapporten kommer därefter samanställas och beräknas vara klar i oktober senare i år. Ett stort avtal med Big Pharma kan lika gärna ske innan slutrapporten är klar som efter. Flertalet stora och medelstora läkemedelsföretag har visat intresse för bolagets huvudkandidat OsteoDex och sekretessavtal har tecknats med dessa, vilket innebär att de har insyn i färdigställandet av resultatrapporten. Målsättningen är att ingå ett licensavtal under eller i samband med fas IIb-studiens slutförande. Det sammanlagda värdet av ett sådant avtal förväntas av styrelsen vara betydande.

Big Pharma söker efter det DexTech har!

Big Pharma söker efter framtida Blockbusters samt att läkemedelskandidaten har bred indikation (möjlig i flera sjukdomar).

DexTech uppfyller dessa kriterier och kan dessutom endast vara bara någon månad bort innan ett stort licensavtal presenteras via PM.

Det ska också tilläggas att den kommersiella potentialen inom prostatacancer är mycket stor. På topp 20-listan över de mest säljande cancerläkemedlen 2014 hade tre inriktning mot prostatacancer; Zytiga, Xtandi och Zoladex, samt ett mot skelettmetastaser, Xgeva. Tillsammans nådde dessa läkemedel över 50 miljarder SEK i årlig försäljning.

Troligast är att någon av giganterna som Roche eller Johnson & Johnson ingår ett stort miljardavtal med DexTech

DexTech har sedan tidigare ett avtal inom forskningsarbete med Roche som är ett av världens största bioteknikbolag. Amerikanska Johnson & Johnson har under de senaste åren gjort flera strategiska förvärv i miljardklassen för att positionera sig på marknaden för behandling av prostatacancer. Johnson & Johnson har i år fått ett patent av storsäljande läkemedel Zytigao mot prostatacancer ogiltigförklarat av en amerikansk domstol, patentet skulle skydda fram till år 2027. Där av fallet finns bör det finnas ett stort intresse från Johnson & Johnson ingå avtal med ett bolag som DexTech och dess läkemedelskandidat OsteoDex.

Från EY (tidigare Ernst & Young) spekulerar man i att förra årets M&A-totalvärde kommer att överträffas i år baserat dels på förbättrade finanser i kölvattnet av Donald Trumps skattemanöver, men också med anledning av en undersökning som EY gjorde i oktober bland toppchefer i pharma-industrin. 60 procent försäkrade att förvärv kommer stå högt på agendan under 2018, jämfört med endast 46 procent liknande svar ett halvår tidigare. Många av de amerikanska storbolagen har också stora likviditetsreserver liggande utomlands, som de nu förväntas hämta hem och utnyttja när skattevillkoren är mer fördelaktiga.

Personerna bakom DexTech har varit delaktiga i stora miljardavtal innan.

Det finns mycket kompetens inom bolaget. Sten Nilsson som är professor i onkologi samt styrelseledamot och medgrundare till DexTech Medical var en av huvudpersonerna bakom jätteaffären mellan norska Algeta och tyska Bayer. Norska Algeta hade utvecklat Xofigo, ett läkemedel för behandling av svår prostatacancer som köptes upp för en jättesumma på 26 miljarder svenska kronor efter budstrid. Nu ska Sten Nilsson tillsammans med VD Anders R Hohlmberg göra samma resa med DexTech och dess läkemedelskandidat OsteoDex. En stor miljardaffär likt Algeta kan presenteras inom kort.

Ett annat exempel på en stor affär som ägde rum 2016 är den Janssen Biotech som är ett bolag inom Johnson & Johnson utförde. Värdet uppgick uppgick till 450 miljoner dollar med bolaget Tesaro, även denna äffär inom prostatacancer. En intressant fingervisning om möjligheterna för DexTech Medical, vars primära läkemedelskandidat OsteoDex mot just prostatacancer har visat potential att även kunna behandla flera andra av de stora cancerformerna.

Inga nyemissioner är att vänta under 2018.

I samband med att DexTech valde att avsluta rekryteringen vid 55 inkluderade patienter i sin fas IIb-studie istället för 60 som först planerades säkrades även bolagets finanser upp året ut. Det ska tilläggas att minskningen av antal patienter inte påverkar utvärderingen. Kostnadern har förskjutits vilket medför att fortsatt drift är säkerställd till och med utgången av 2018 i stället för utgången av första halvåret 2018 som tidigare kommunicerats.

Uppsidan i DexTech aktie är mycket stor

Efter grundlig research av bolaget och tidigare erfarenhet av liknande case bör vi se en rejäl uppvärdering av DexTech inför ett kommande stort licensavtal. Omsättningen i aktien har ökat markant senaste tiden. Storägarna äger omkring 75 procent av alla aktier vilket innebär mindre aktier till allmänheten. Ett kommande PM om licensavtal kan leda till 100-tals procent i avkastning redan i år.

Disclaimer:

Är själv aktieägare i DexTech. En investering i aktier innebär en risk och beslut sker på eget ansvar.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/04/25/dextech-delarsrapport-1-juli-2017-31-mars-2018.html

https://www.biostock.se/2016/02/dextech-hoppas-pa-blockbuster-inom-prostatacancer/

http://dextechmedical.com/

https://www.biostock.se/2015/12/dextech-siktar-pa-utlicensiering-till-schweizisk-lakemedelsjatte/

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/04/10/dex-tech-lovande-delresultat-i-fas-ii-b-studie.html

https://www.biostock.se/2018/01/okat-antal-biotech-och-pharmauppkop-att-vanta-2018/

https://www.biostock.se/2016/12/dextech-medical-aven-en-blygsam-marknadsandel-skulle-ge-stora-intakter/

https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/Johnson-&-Johnsons-storsaeljare-Zytiga-kan-f%C3%A5-konkurrens-efter-patentutl%C3%A5tande-1013218959

https://www.biostock.se/2016/06/gynnsam-licensmarknad-vantar-dextech-medical/

https://www.biostock.se/2017/01/det-finns-tydliga-paralleller-mellan-dextech-medical-och-algeta/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?