Post entry

Förbluffande avkastning på Biotech portföljen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I en blogg den 14 November 2008 rekommenderade jag en Biotech coctail bestående av fyra aktier : Biogaia, BioInvent, Diamyd Medical och Karo Bio. 14 april 2009 kompletterades kvartetten med ytterligare en aktie Active Biotech. Kursutvecklingen på aktierna i kvintetten har varierat under tiden och sinsimellan. När vi nu läser av reultatet efter 10 månader ( 5 för AB) är den sammanlagda avkastningen sensationellt hög : Den ursprunliga portföljen har stigit med sammanlagt 110 % på 10 månader. Active Biotech har stigit 72% på på halva tiden. Tittar man närmare på de enskilda aktierna så står Biogaia i särklass med en värdestegring från 30 kr till 89kt (+196%).
Även Diamyd uppvisar en fenomenal utveckling + 124% . Två av aktierna har haft en minder dramatisk utveckling. Bioinvent + 28% och KaroBio + 10%.

Resultatet utgör en god illustration på nyttan av att diversifiera sig och inte lägga alla pengar i en aktie. Både Biogaia och Diamyd har rusat kraftigt på börsen senaste veckorna och frågan är vad som händer på kort sikt? En rekyl kan givetvis inte uteslutas men det betyder inte att jag rekommenderar någon att ta hem vinster i dessa aktier nu. Alla här nämnda aktier står inför en spännande höst /vinter och kursen kan åter rusa om/när nyhetsflödet är det rätta. Synd om man skulle ha råkat ta hem en liten vinst just den dagen nyheten kom.

Diamyd aviserade idag en nyemission. Det är goda nyheter eftersom finansieringsproblemen är lösta men det kan kanske bli oroligt ändå närmast tiden när folk skall skaffa pengar till emissionen. På längre sikt bör nyemission stärka kursen på samma sätt som ABs nyemission stärkte kursen i sommras. Finansieringsproblemen är lösta och man kan vara tuffare i förhandlingarna med Big Pharma bolagen, som VD uttryckte det idag.

Biogaia då - kan det bli så mycket bättre med nästan 200% ökning på 10 månader. Jodå, företaget har mycket på gång och idag avslöjade VD att man kommer att lansera storsäljaren Baby dropparna i ytterligare 37 marknader de närmaste 18 månaderna. Jag säljer definitivt inte än. Läs min senast Biogaia "användaranalys" här på Redeye.di så förstår ni varför. Karo behåller jag också men överlåter argumentering till Krax, Springman mfl duktiga bloggare som har koll på den aktien. Som alltid med aktier handlar det om att ha tålamod och viss kyla så även med KB som rimligtvis nu är närmare skördetiden än någonsin tidigare. Bioinvent och Active Biotech har både attraktiva projektportföljer och får allt som oftast köprekommendationer från de få proffsanalytiker som förstår sig på Bioteknik. Jag förväntar mig dubblade kurser och mer därtill inom en inte alltför lång framtid - återigen - det gäller att ha tålamod. Sammanfattningsvis kan man väl säga att Biotech har varit ett ganska bra val under senast årets oroliga börs. Det finns ju många andra exempel på Biotechakter som gått lysande på börsen än de ovan nämnda.

Bäst av allt är kanske att det roliga för Biotech aktierna inte på något sätt är slut nu. Det har nog bara börjat!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?