Post entry

Braincool/ Dignitana -En kritisk granskning del 1

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Detta blogginlägg är en kritisk granskning av historiken kring Dignitana (Mars 2014) & Braincool (nutid) i en kort serie blogginlägg. En kritisk verklighetsbaserad beskrivning med mängder av källor.

Detta är mina åsikter och tankar om Dignitana/ Braincool som alla läsare bör kritiskt granska. Mina antaganden bygger på öppna källor och info som man bör reflektera över.

För att få en bra inblick i Dignitana/ Braincool. Måste man börja 2011. Samma mönster som pågick i Dignitana under den förra VDns Waleijs tid. Sker nu i Braincool. På väldigt många aktieforum förs en väldigt ensidig debatt. Därför har jag skrivit en serie blogginlägg för att visa hur historiken kring Dignitana/ Braincool inte alls ger en lika positiv bild av bolagen jämfört med vanligaste. Jag tänker inte ta upp Dignitanas senare historik efter de bytt VD. Därefter är mitt fokus istället på Braincool.

Aktiespararnas kommentarer om Braincool/ Dignitanas uttalanden

Min granskning börjar kring 2012/2013 när haussen kring Dignitana/ Braincool började. I efterhand kan man enkelt konstatera. De marknadsutsikter aktieägarna och företrädare för Braincool/ Dignitana skrev och uttalade sig om blev väldigt sällan verklighet.

För att få en inblick i hur småspararna resonerade kring Dignitana med start mitten av 2012. Bör man läsa denna tråd som sträcker sig flera år i tiden. Tråden är skapad och skrivits av flera välkända signaturer som handlar idag lika aktivt med Braincool/ Dignitana

http://www.aktieguiden.com/1114155/dignitana

I denna tråd är den allmänna konsesusen att Dignitana slutet av 2012/2013 att tillväxten skulle mångdubblas.

Omsättningen för 2013 skulle bli "betydligt" mer än 100 miljoner. Dignitana skulle redan 2013 bli uppköpta av Sysmex eller KM. Eller av de andra stora "drakarna" med intresse inom medicinsk kylning.

Det var samma hausse att studien EuroHyp är något enormt. Enligt tråden sade VD att "Dignitana står inför en enorm försäljningstillväxt". Att det inte finns något annat bolag på börsen med sådana kommande tillväxt siffror. Bolaget måste börja massanställa personal pgr av den enorma tillväxten.

Sysmex mfl. partners har lagt orders på Dignicap som ej meddelats aktiesparare via PM. Källa till det är kryptiska uttalanden via muntliga presentationer med frågestund.

Hypotermi behandling kommer i Sverige/ Europa och världen att växa enormt.

Dignicap får sådana fantasiska resultat att PM ej räcker.

Dignicap säljer som smör och står inför ett globalt segertåg. Kursen kommer snart ta 50 kr.

Aktieägarna har svårt att se att bolaget inte kan lyckas. Asien marknaden kommer explodera.

2013 skulle Dignitana förvandlas från okänt bolag till något annat. Dignitana skulle skriva på 2 avtal 2013.

Potentialen kontra börsvärdet är fantastiskt och kommer ej överens. När Ophrah Winfrey får en Dignicap är succen given.

Uttalanden från Dignitanas fd. VD och dess ledning

Det är några axplock och historik om Dignitana, uttalanden och kommentarer av VD. En kort historik över utlovade framtida prognoser och framgångar.

VD Martin Waleij uttryckte i slutet av 2012 att Dignitana står inför en enorm försäljningstillväxt.

"Det finns ett enormt intresse för DigniCap i USA"

"Vi ser ett enormt intresse från Kina"

"Dignitanas vd är oerhört optimistisk om framtidsutsikterna. Samtidigt sker försäljningstillväxten från en mycket låg nivå, bolaget hade intäkter på 1,8 miljoner kronor i andra kvartalet."

"Jag säger ingen prognos, men Dignitana står inför en enorm försäljningstillväxt", avslutar Martin Waleij sitt anförande"

Detta blogginlägg skrivet 2013 tar omfattande upp historiken kring Dignitana och VD Waleijs uttalanden. Mycket läsvärt. Mycket läsvärt om kliniska studier som av ledningen i Dignitana lyfts upp till himmelska prorportioner. Samt mer om marknadsuttalanden som i efterhand blivit något helt annat.

Under 2012-2014 skedde återkommande presentationer och marknadsprognoser av styrelsen och VD i Dignitana.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2014/03/17/dignitana-ab-dignitana-erhaller-marknadsgodkannande-i-kina.html

"Bolaget står inför en stark

tillväxt på en marknad som är den näst största i världen inom medicinteknik med stark tillväxt"

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2014/04/25/dignitana-ab-dignicap-genombrott-i-sydamerika.html

"Det är den första affären av sitt slag att en kund etablerar skalpkylning i hela sin verksamhet och kommer få stor betydelse för marknadsutvecklingen inte bara i Sydamerika utan är en kraftig signal även till andra marknader."

http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/IT/PartnerTech/Nyheter/2014/Dignitana-Avtalat-om-forsta-Konica-Minolta-leveranser-avs-KinaIndien/

"Kina har redan i år goda förutsättningar att bli den största marknaden för Dignitana och lanseringen där blir även ett startskott för en mer intensiv lansering i Indien och vi kommer utvärdera andra marknader i Asien för att ha två starka ben att växa inom inför en kommande USA lansering", skriver Dignitana-vd:n Martin Waleij"

Delårsrapporterna 2012-2014 har trots VDs utlovade "explosion" av försäljning blivit en kalldusch för aktieägarna.

Det omtalade 2012 då den enorma försäljningen skulle starta. Nettoomsatte bolaget ca 9 miljoner och gjorde en förlust på -13,2 miljoner.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2013/02/27/dignitana-ab-dignitana-ab-bokslutskommunik-2012.html

2013 då försäljningen borde kommit igång. Omsatte bolaget ca 10 miljoner. Förlusten blev som vanligt ganska hög och landade på ca -16 miljoner.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2014/02/27/dignitana-ab-dignitana-ab-publicerar-bokslutskommunik-for-2013.html

2014 har intäkterna ökat något. Omsättningen uppgick till ca 20 miljoner. Men förlusten blev -10 miljoner.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2015/02/24/dignitana-ab-dignitana-ab-publicerar-bokslutskommunik-for-2014.html

Mars 2014 kom ett nytt kapitel i Dignitana då VD Waleij slutar och gick över till dotterbolaget Braincool.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2014/03/27/dignitana-ab-dignitana-rekryterar-ny-vd-och-nuvarande-vd-martin-waleij-tilltrader-som-vd-i-braincool-ab.html

Braincool börsnoterades. Aktierna delades ut till Dignitanas aktieägare samt kunde man teckna i ännu en noteringsemission i samband med listningen.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2014/03/17/dignitana-ab-dignitana-ab-braincool-ab-avsikt-listning.html

Dignitana noterades på börsen eftersom bolaget hade behov att ta in kapital från aktieägarna. På samma sätt som resten av börsens hundratalet förhoppningsbolag gör. Aktiesparare som satsar sitt kapital i förhoppning att det ska växa.

Totalt har ca 70-80 miljoner tagits in via emissioner och teckningsoptioner under 2011-2014. Det har inneburit dels en sjunkande kurs och återkommande utspädningar för aktieägarna. Samt ett ständigt irritationsmoment.

I bolaget Dignitanas historik från 2011- 2014 ungefär fram till Waleijs avgång. Kursen gick upp och ned i samband med optimistiska uttalanden från VD. Men i det stora hela backade kursen från ca 24 kr till 6 kr. Under den perioden gjordes ca 6 nyemmissioner/ riktade emissioner/ och teckningsoptioner. Bolaget tog in ca 80 miljoner i kapital från aktieägarnas pengar.

Omsättningen som skulle växa enormt enligt VD blev totalt ca 39 miljoner under tre år (2012-2014). Trots att det var september 2013 som försäljningen började på allvar för Dignicap. Alla bokslut innebar en kraftig förlust som täcktes med återkommande kapitalanskaffningar.

Det som man kan konstatera utifrån nästan alla utlovade löften om kraftig försäljningsökning och enorm tillväxt:

- Det skrevs väldigt mycket blogginlägg om Dignitana. På RedEye har åtskilliga av ensidigt positiva blogginlägg skrivits av flera olika aktiesparare i Dignitana. Samt på andra aktieforum. Det jag samlat är en mycket liten del av en enorm hausse som pågick under flera år.

-I stort sett har innehållet i dessa varit en fortsättning i samma anda som Waleij lämnade i presentationer och PM. Resultatet av alla dessa aktiespararnas analyser blev till stor del fel. Väldigt lite av en massiv enormt positiv bloggande om Dignitana att bolaget stod inför en fantastisk tillväxt blev något helt annat.

- Alla utsagor, prognoser och enorm marknadstillväxt av Waleij blev också en bråkdel av den förväntade under den perioden jag granskat. Istället sjönk Dignitanas aktie. Det blev återkommande nyemmisioner och Waleij avgick till slut och gick vidare till Braincool.

-Man kan tycka i efterhand att bolaget inte behövt ta in mycket pengar i emissioner. Att bolaget borde ha gjort en rejäl vinst. Men omsättningen har varit väldig dålig med tanke på allt "enormt" som skrivits om bolaget. Speciellt med tanke på om omsättning och försäljning. Från Dignitanas dåvarande ledning.

Att bolaget skulle växa enormt. Det blev väldigt lite tillväxt under den tidsperiod jag granskat. I mitten på 2014 var stämningen bland Dignitanas aktieägare negativ. Besvikelser över superoptimistiska kommentarer som flera aktieägare trodde på. Blev i slutändan ett stort fiasko i min amatörbedömning.

15 April tillträdde Jan Richardsson i Dignitana och ett nytt kapitel i bolaget påbörjades.

2015 års Dignitanas marknadsutsikter, börsvärde och chanser/ risker kommenterar jag ej. Möjligheterna att Dignicap att slå igenom på allvar tänker jag inte kommenterta. Det som jag noterat är att Jan Richardsson inte alls har samma super optimistiska framtidstro som Waleij. Att bolaget sköts annorlunda.

Till slut 2014 avgick Waleij som VD och gick över som VD i Braincool. Dit har han tagit samma optimism och enormt positiva kommentarer. Jag skulle kalla att gamla Dignitana mentaliteten gick över till Braincool. Speciellt när man läser Waleijs optimistiska kommentarer i PM och presentationer över Braincool. Där är likheterna väldigt slående i kommunikationen jämfört med 2011-2014 i Dignitana.

Samma sak gäller Braincool. Det skrivs väldigt mycket ensidigt enormt positivt om Braincool på flertalet aktieforum som bygger på Waleijs senaste kommentarer. Väldigt lika det som skrevs om Dignitana 2011-2014. Mycket bygger på Waleijs uttalanden och Pm från Braincool. Dåtida Dignitana ser ut att fortsätta in i Braincool.

Med tanke på historiken från Dignitana borde en viss försiktighet finnas ifrån Braincool och framförallt BC bloggarna/ forumaktörer. Men så är inte fallet. Vilket jag tycker är märkvärdigt när man ser till historiken. Snarare har haussen tilltagit och nu handlar det om åtskilliga miljardmarknader och miljardvärderingar för Braincool.

Nästa blogginlägg handlar enbart om Braincools historik det senaste året. Det kommer fortsätta i samma kritiska stil som detta blogginlägg.

Det är självklart att alla inte håller med i mitt resonemang samt har åsikter om att jag har fel. Detta är mina åsikter och tankar om Dignitana/ Braincool. Jag har ingen vilja att varken köpa dyrare eller billigare. Eller påverka aktiesparares beslut. Men haussen i diskussionen om Braincool har blivit väldigt ensidig och sett till historiken behövs en kritisk reflektion. Det är dessutom troligt att jag har fel i detaljer.

/Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?