Post entry

Dignitana - en livsviktig roll för Dignicap

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett inslag i radioprogrammet SommarMorgan belyser hur viktig skalpkylning vid cellgiftsbehandling är ur flera aspekter. Dignicap kan bidra både till en effektiv behandling men framför allt till att de som drabbats av bröstcancer ska kunna ha en så bra livskvalitet som möjligt.

I radioprogrammet som du kan lyssna på här (ca två timmar in) berättar en kvinna om hur hon drabbades av bröstcancer och hur det påverkade hennes liv. Hon fick cellgifter som behandling vilket gjorde att hennes hår började falla av. Detta tog så pass hårt på henne att hon valde att avbryta cellgiftbehandlingen.

Exemplet visar tydligt hur viktigt håret kan vara för självkänslan. Och denna kvinna är långt ifrån ensam.

I inslagen nedan berättar kvinnor om sina erfarenheter vid cancerbehandling. Som en av dem säger träffande: "I know I'm sick, but I don't want to look it!"

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/07/22/caps-hair-loss-prevention-chemotherapy/2574457/

http://www.nydailynews.com/new-york/device-prevents-hair-loss-cancer-patients-u-s-article-1.1754658

Vad dessa kvinnor personligen upplevt bekräftas också på annat håll. Forskaren Julie Lemieux har gjort en sammanställning av forskningen på området och rapporterar att håravfall upplevs som en av de värsta bieffekterna bland kvinnor som får cellgiftbehandling. Hon refererar även till en studie där 8% av kvinnorna svarade att de skulle avstå behandlingen för att slippa tappa håret.

Dignicap har således en dubbelt viktig funktion att fylla. Att hjälpa kvinnor behålla självkänsla och värdighet i en svår tid, och att genom att förhindra håravfall bidra till att fler kan få en potentiellt livsavgörande cellgiftsbehandling.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?