Post entry

Dignitana - enorm försäljningstillväxt att vänta

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dignitana, med sitt system för att hjälpa människor behålla håret vid cellgiftsbehandling, har mycket goda marknadsutsikter i och med av att flera viktiga marknader precis har öppnat sig eller kommer att öppnas inom en snar framtid, där Kina och USA är två av de viktigaste. Jag räknar på att Dignitana har möjlighet att uppnå positivt kassaflöde redan under andra delen av 2014, och att bolaget nästa år kan uppnå en hög omsättning med god vinst. Bolaget framstår idag som mycket lågt värderat utifrån sina framtidsutsikter.

Håravfall, som är en bieffekt av cellgiftsbehandlingen mot cancer, beskrivs av många patienter som en mycket svår följd av behandlingen. En redan svår sjukdom blir extra tydlig och smärtsam då man tappar sitt hår, till den grad att vissa patienter har avstått cellgiftbehandling.

Dignicap är en mycket effektiv behandling mot håravfall, och låter över 80% av patienterna behålla sitt hår i samband med cellgiftbehandling. Metoden har studerats sedan slutet av 90-talet och ett flertal studier har påvisat Dignicaps goda effekt och att inga allvarliga biverkningar finns. Dignitana har konkurrenter men ingen har bättre resultat än Dignicap och inga andra har lika gedigen vetenskaplig dokumentation. Systemet har också löpande förbättrats, bland annat ihop med partnern Sysmex, en av världens största leverantörer av medicinsk teknik.

http://www.dignitana.se/

Insiders visar sin tro på bolaget genom sina stora innehav, och har under 2014 köpt sammanlagt ca 185 000 aktier, till ett sammanlagt värde av flera miljoner kr. Styrelseledamoten Johan Stormby är genom sitt bolag Eurosund den största ägaren med ett innehav på 3 022 828 aktier.

Vad har vi då att se fram emot de närmaste åren i fråga om försäljning?

Till att börja med ska vi notera att Dignicap nu är godkänt för försäljning i mertalet av världens länder, men att några mycket viktiga marknader återstår, framför allt USA och Japan. Dignitana har avtal med två av världens största aktörer inom medicinteknik, nämligen Sysmex och Konica-Minolta, men säljer även en del direkt till kund.

Europa: Säljs systemet genom Sysmex, som lade en order på 115 system förra året. Denna order har sedan löpande levererats och Sysmex har samtidigt utvärderat systemet och bidragit med förbättringsförslag. Sysmex har nu godkänt den senaste versionen av systemet och fortsätta leveranser kommer att ske enligt plan. Jag räknar med att 75 system levereras under 2014 och runt 150-300 system under 2015.

Asien: I Kina, en mycket stor och viktig marknad, kom marknadsgodkännande från CFDA i våras. En första order om 25 system har levererats via Dignitanas partner i Asien, Konica-Minolta. De är även ansvariga för Japan, Indien och Taiwan, och man diskuterar även avtal för Korea. För Japan räknar man med marknadsgodkännande under 2015 och för Taiwan inom några månader. För Kina kan vi räkna med att 75 system leveras under 2014 samt även ett 20-tal system till andra länder via Konica-Minolta. Under 2015 bör leveranser till Kina uppgå till 150-300 system. För Asien som helhet 2015, inklusive Kina, verkar det rimligt att räkna med 200-400 system, beroende på bland annat när ett godkännande i Japan kommer.

Sydamerika/Latinamerika: Nyligen kom en order på 30 Dignicap-system från Brasiliens största privata hälsovårdsgrupp, Oncoclinicas. Man har även option på ytterligare 20 system. Leveranser kommer att påbörjas så snart som Dignitana får marknadsgodkännande i Brasilien, vilket man kan förvänta sig någon gång augusti-oktober 2014. Vidare har Dignitana sedan tidigare godkänt i Mexiko, där distributören nu har ökat sin aktivitet. Brasilien och Mexiko är två av världens största ekonomier och därmed potentiellt stora marknader för Dignitana. Det är oklart om Dignitana är godkänt i alla länder i Sydamerika/Latinamerika, men leveranser har tidigare skett bland annat till Colombia och Venezuela. Dignitana saknar i nuläget en stark säljpartner för hela detta område, något som i framtiden skulle kunna öka försäljningen. Jag räknar med 45 system för 2014 (varav 30 är Brasilien-ordern) och 50-100 system för 2015.

Övriga marknader: I Europa har Dignitana eget säljansvar för Storbritannien och Sverige (Sysmex har ju övriga Europa). I UK har man levererat till några sjukhus och haft möten med ett flertal större klinikkedjor. Dignitana har ett samarbete med en välgörenhetsorganisation som nyligen levererade sitt första Dignicap-system till ett offentligt sjukhus. Inga nyheter från Sverige den senaste tiden. Till Australien levererade man ett antal system under 2013. Vidare har man levererat till bland annat Ryssland, Saudiarabien och Kanada. Jag räknar med 30 system för 2014 och 50-150 system för 2015.

USA: Så till den viktigaste marknaden. För att kunna sälja i USA krävs ett FDA-godkännande, och därför pågår sedan 2013 en studie som FDA ska ha som underlag för sitt beslut. Studien är färdigrekryterad och är färdig i december 2014. Preliminära resultat kommer dock redan i oktober. Ett formellt godkännande från FDA kan vi räkna med under första kvartalet 2015, men eventuellt kan FDA ge ett förhandsbesked som gör att Dignitana kan påbörja marknadsföring och införsäljning redan under 2014.

I USA planerar man för en något annorlunda affärsmodell, nämligen pay-per-treatment. Det innebär att Dignitana står för systemen och att patient/försäkringsbolag betalar för varje enskild behandling, något som kommer generera betydligt högre intäkter för Dignitana, till mycket goda marginaler.

Behovet av behandlingar uppgår till flera hundratusen per år, och Dignitana skulle kunna ta runt 500 kr per behandling. Dignitana kommer vara först på marknaden med det bästa systemet, och kommer därigenom att kunna kapa åt sig en mycket stor del av marknaden. Det innebär att vi i USA kan få se en omsättning på 50-100 milj kr per år, till väldigt höga marginaler.

Dignitana har redan fått väldigt stor mediauppmärksamhet i USA, och denna kommer att öka i samband med FDA:s godkännande. Vi kan därför räkna med relativt snabb marknadspenetration, där det också är till god hjälp att FDA-studien har genomförts vid några av de mest namnkunniga klinikerna i USA. Det är svårt att räkna på ett bra estimat, men för 2015 räknar jag med 7,5-15 miljoner i omsättning för USA, baserat på 15000-30000 behandlingar à 500 kr. För 2016 räknar jag med att detta kan öka med 50% till 11-22,5 milj kr.

Exempel på artikel om Dignicap: http://www.nydailynews.com/new-york/device-prevents-hair-loss-cancer-patients-u-s-article-1.1754658

Sammanfattningsvis räknar jag med 245 sålda system under 2014, vilket under antagandet att ett system kostar 170 000 ger intäkter på 41,5 milj kr. För 2015 räknar jag med 450-950 sålda system, vilket ger tillsammans med USA ger intäkter i intervallet 84-176 milj kr. Under 2016 räknar jag med en generell tillväxt på 30% i världen samt 50% tillväxt i USA, vilket ger en omsättning i intervallet 110-232 miljoner kronor.

Vad har vi för vinstmarginal? Något svårt att räkna på, men marginalerna kommer att bli bättre ju större del av omsättningen som utgörs USA-marknaden, dock kommer det där att finnas en del initiala kostnader för systemen. Leveranser direkt till kund har betydligt bättre marginal än via distributör. Jag räknar här med 35% bruttomarginal.

Tittar vi då på 2015 så har vi baserat på en omsättning i intervallet 84-176 milj kr en bruttovinst på 29,4-61,6 milj kr. Efter fasta kostnader som jag sätter till 22 milj kr och schablonskatt om 26,3% återstår 5,45-29,2 miljoner kronor i vinst efter skatt. Ett P/E-tal på 30 är motiverat utifrån god tillväxt, vilket ger en värdering någonstans i intervallet 164-876 milj kr. Det blir en högst påtaglig skillnad i motiverad värdering utifrån vilken vinst man räknar på, men jag anser det bättre med ett stort intervall då prognoserna är förenade med en stor osäkerhet.

Omräknat till aktiekurs blir den lägsta motiverade aktiekursen 14 kr medan den högsta blir hela 75 kr. En rimlig värdering ligger troligen någonstans häremellan.

Bolaget framstår idag som mycket lågt värderat vid kurser runt 11-12 kr. Prognoser är osäkra men redan i höst bör en bättre guidning kunna ges efter 2:a och 3:e kvartalsrapporterna.

DISCLAIMER: Detta är en text som avser peka på potentialen i försäljningstillväxt för bolaget. Risker finns alltid och dessa är ej beskrivna här. Gör alltid en egen bedömning innan du köper en aktie.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?