Post entry

Dignitana - Stark rapport ger tillförsikt för framtiden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dignitana presenterade idag sin rapport för andra kvartalet 2014 och kunde däri visa upp en mycket stark försäljningstillväxt. Man gav också klara besked om att leveranserna till Sysmex nu löper enligt plan.

Omsättningen landade på 7 miljoner kronor vilket är den största omsättningen sedan 2011. Detta är ett välkommet styrkebesked då marknaden haft tvivel kring bolagets försäljningskapacitet. Resultatet blev en förlust på 2,5 miljoner kronor, där dock engångskostnader på 1 miljon kronor för bland annat VD-byte ingick.

Att 25 system levererats till Kina var klart sedan tidigare, medan leveranserna om 15 system till Sysmex var en nyhet, om än väntad. Att antalet var 15 och inte högre ställer dock frågan i vilken takt fortsatt leverans kommer att ske. Positivt är dock att att man också meddelar att nästa leverans till Sysmex redan är påbörjad.

Vidare har man inlett förhandlingar med underleverantörer för att få ner produktionskostnaden, något som kommer ge bättre marginaler framgent.

Kassan var på knappa miljonen vilket är lågt, men då man har kundfodringar på ca 10 miljoner kronor kommer kassan därigenom att fyllas på under tredje kvartalet. Vidare har Dignitana utökat sin kredit hos Handelsbanken med 2 miljoner kronor vilket bidrar till förbättrad likviditet.

En anledning till den låga kassan är att Dignitana löpande aktiverat kostnaderna för FDA-studien som tillgångar. Detta innebär att man har betalat för studien men att dessa kostnader inte har synts i resultatet. Mer pengar har alltså flödat ut ur bolaget än man skulle tro om man enbart tittade på resultatet. Hittills har man betalat 7,6 miljoner kronor för studien och de Dignicap-system som används däri, varav man i detta kvartal betalade ca 1,8 miljoner kronor. Positivt är att studien snart är klar och att dessa kostnader därför kommer att försvinna, vilket kommer bidra till ett väsentligt förbättrat kassaflöde. Kostnader för studien kommer att behöva tas under även under tredje kvartalet men därefter kommer de minska rejält och vara borta under 2015.

Sammantaget en mycket stark rapport som goda förhoppningar inför andra halvåret av 2014.

Här finner du rapporten i sin helhet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?