Post entry

PORTFÖLJEN 2011 - UPDATE

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

**_Året fortsätter bra. Portföljen är upp 46 %. Uppgången kan jag tacka SensoDetect , BlackPearl , Dignitana och mitt sålda innehav i CLS för.

Northland Resources har varit mitt i särklass sämsta innehav och är upp 1 %

Jag har även fortsatt trada lite i olika bolag på bla largecap och i hävstångsinstrument som mini long / mini short vilket bidragit till att öka avkastningen i portföljen något._**

DIGNITANA +26 %

Allt går enligt plan för Dignitana. Oberoende studier visar på preliminärt mycket positviva resultat. Kursen har backat lite från årshögsta. Inget har hänt som ändrar min syn på bolaget och de får vara kvar som näst största innehav.

NORTHLAND RESOURSES + 1 %

Det har inte kommit några nyheter som ändrar min syn. De har fått godkännande av krediter från bankerna men det var enligt mig väntat. Northland är det innehav som utvecklats sämst i år. Har tradat med en del av innehavet i aktien och gjort några kronor. Den stannar i portföljen som tredje största innehav trots den trista inledningen på året.

BLACK PEARL + 23 %
Tuffar på fint som vanligt. Man har blivit bortskämd med denna fina kursutveckling i Pärlan. Men med en bra ledning i bolaget kan man slappna av lite mer och låta kursen klättra på. Inget har hänt som ändrar min syn på bolaget. Pärlan är kvar som mitt fjärde största innehav.

SENSODETECT + 50 % ( Inklusive TR )

Mitt största innehav och det som utvecklats i särklass bäst. Man är inne i en nyemission. SensoDetect till hör den sällsynta skaran aktier som stigit kraftigt i samband med nyemissionen. Trots den starka utvecklingen så anser jag att förhållandet risk / reward blivit ännu mer attraktivt sedan jag skrev en analys om bolaget. Potentialen ökar hela tiden i takt med att fler potentiella användningsområden upptäcks.

Risken har minskat då den oberoende Tysklandsstudien har rapporterat positiva resultat. Studien väntas publiceras under våren / försommaren och kan utgöra ännu en trigger. Även resultat från studien i Umeå väntas.

Nu slipper även nerviga aktieägare oroa sig för en nyemission som kommer sänka kursen.

Rapport väntas på måndag. Den har blivit tidigare lagd till mitt i emissionen. Jag bedömer att vi därför kan utesluta att den är negativ. Jag tror på en neutral eller positiv rapport men jag tror inte att den bjuder på några större överraskningar.

Bolaget har stärkt upp med tre nyanställda och kör på så det ryker.

Jag har tecknat mina TR och ansökt om att även få teckna utan företrädesrätt. Jag har inga förhoppningar om att få några fler. Det har varit i stort sätt obefintlig säljsida i teckningsrätterna.

Allt indikerar att det kommer bli ett bra år för SensoDetect och aktien är det självklara valet som största innehav i min portfölj för 2011.

CLS + 40% SÅLD

+ Ca 40 % i år (kurs när jag sålde. Har sedan dess rasat ca 25 %). Sålde av min chanspost med nästan 150 % vinst. Sålde en mindre del för ett par veckor sedan och resten samband med beskedet från PRV. Jag har i tidigare bloggar skrivit att jag nöjer mig med en chanspost i CLS på grund av att jag anser att skyddet för produkten är svagt och lite besvärande insiderförsäljningar. Jag har fått en del kritik för att jag sålt av och skrivit om det som jag anser vara svaga punkter i CLS.

Vad har då hänt sedan jag köpte som gjort att jag nu står utanför aktien:

* Aktien har stigit nästan 150 % när jag sålde vilket påverkar förhållandet risk / reward negativt då inga stora nyheter som minskar risken kommit under perioden.

* Insiderförsäljningarna fortsätter. Om detta finns det spaltmeter skrivet på andra sidor ( Börssnack, Aktieexperterna.se mm ) så jag klistrar in en länk till försäljningarna så får var och en göra sin egen bedömning av dem.

http://www.aktietorget.se/InstrumentInsider.aspx?SortKey2=5&&SortDirection2=1&InstrumentID=SE0002756130&Language=1

* Svar från PRV att patentansökan inte uppfyller kriteriet uppfinningshöjd men uppfyller kraven på nyhet och industriell tillämpbarhet. Uppfinningshöjd betyder att den innebär att den ska skilja sig väsentligt från tidigare känd teknik. Det gör den inte i nuvarande form enligt PRV´s bedömning. Detta tolkas av bolaget som positivt men som negativt av marknaden som, uppenbarligen, förväntat sig att de skulle få besked om att CLS erhåller patentet. Kursen har sjunkit ca 25% sedan beskedet.

* Aktien har blivit en vad jag kallar “Börssnackaktie” Det står massvis om den varje dag och en mängd otåliga småsparare har hittat aktien.

BEDÖMNING CLS

När jag sålde så skrev jag att aktien fortfarande är intressant i ett längre perspektiv men att jag trodde på en sjunkande kurs närmaste tiden vilket också visade sig stämma ( tur eller skicklighet ? ). Varför gjorde jag bedömningen att vi skulle få se ett ras i kursen ?

* Kursen hade stigit enormt bra på kort tid utan några egentliga nyheter.

* Den hade blivit en Börsnackaktie där många satt på ett hyffsat högt GAV. Dessa herrar och damer tenderar att vara otåliga och hade väntat på ett godkännande av patentet. Allt annat var ett misslyckande för dem. Nu kommer beskedet att kriterierna för att erhålla patent inte uppfylls. Och att arbeta om ansökan lär dra ut på tiden. Då tryter tålamodet med kurspress som följd.

* Att insynspersoner fortsätter sälja stärker inte synen på CLS.

Att då behålla min post när jag gjorde ovan bedömningen skulle vara idiotiskt. Jag sålde således och tog hem en fin vinst.

Jag kanske tar in en mindre chanspost i portföljen igen om kursen fortsätter ner eller andra nyheter som ändrar min syn på CLS meddelas. Långsiktigt är CLS helt klart intressant men jag tror att det blir en guppig och lång resa fram till målet. Jag tror att kursen lär dala ännu mer tills att positiva nyheter kommer.

Allt ovan är på kort- till medellång sikt i CLS. Ska man diskutera det långsiktiga perspektivet så blir det en hel blogg.

-------------------------------------------------------------------------

Mina två största innehav SensoDetect och Dignitana är de som jag följer slaviskt. Black Pearl och Northland Resorces nöjer jag mig med att kolla någon gång per dag.

Jag känner mig komfortabel med mina fyra grundinnehav.

Utöver aktierna i bloggen har jag även ett par små chansposter.

Lycka till med era affärerna och ha en skön helg !!

//Danne

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?