Post entry

3 tillväxtbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ny order till Tilgin med mersmak

Innan tuppen gol i morse så hann Tilgin skicka ut ett pressmeddelande om att de vunnit ännu en order från en bredbandsoperatör som nu planerar en storskalig utrullning. Denna gång var kunden danska TRE-FOR Bredbånd och ordervärdet uppgår till 3 Mkr. Det intressanta är att ordern är en fortsättning på en genombrottsorder på 2 Mkr som Tilgin vann i december, vilket ger signaler om att bredbandsoperatörens utrullningstakt är hög. Räknar vi på ordervärdet på 3 Mkr borde ordern omfatta ungefär 5 000 gateways och den fortsatta potentialen är betydande eftersom TRE-FORs utrullning med Tilgin kommer att påverka de tre andra operatörerna i profiber-nätverket, vilket innebär att alla företag och insitutioner samt 400 000 boende kommer att erbjudas en fiberlösning.

Nyligen meddelade Tilgin även en genombrottsorder från Turkiet på 17 Mkr där ett dotterbolag till Turkcell nu påbörjar en storskalig utrullning där 300 000 hushåll skall passeras. Vid bokslutsrapportens telefonkonferens framkom dock att inte alla hushåll kommer att förses med Tilgins produkter i år men att Tilgin sannolikt kommer att få medverka i en andra fas av utrullningen som planeras under året. Den uppmärksamme noterar således att när Tilgin presenterar orders från nya kunder är sannolikheten hög för merförsäljning. Glädjande är det även att orderingången ökat markant de senaste månaderna. Dock finns det risk för att rörelsekapitalbindningen tvingar Tilgin till en nyemission, även fastän det finns alternativa vägar att gå via t ex fakturabelåning. En räddande ängel som kan dyka upp är dock en pågående tvist som Tilgin har med Tullverket som just nu ligger hos Länsrätten. Tilgin har betalat in cirka 20 Mkr i tull som bolaget kräver tillbaka. Tullavgiften gäller import av tillverkningsdelar från Asien och då monteringen skett i EU borde Tilgin vara berättigat till tullfrihet. Oavsett utfall från Länsrätten lär dock Tilgin få tillbaka pengarna eftersom bolaget kommer att begära tullavgiften tillbaka från kund ifall Länsrättens beslut blir negativt. Således finns det 20 Mkr i kassan som dock idagsläget är ”osynliga”.

Starkt fjärdekvartal för Biolin Scientific

Biolin Scientific släppte igår sin bokslutsrapport och rapporterade en helårsförsäljning på 152,5 Mkr. Det fjärde kvartalet imponerade då life-science koncernen kunde stoltsera med en försäljning på 44,1 Mkr samt ett ebitda-resultat på 9,3 Mkr, vilket ger en ebitda-marginal på höga 21 procent. Det intressanta är att Biolin nu lyckats öka försäljningen i 17 kvartal i rad om man jämför med samma period föregående år. Det som var mest iögonfallande i rapporten var att affärsområdet Attension, som omfattar bolagets tensiometrar, ökade försäljningen med 40 procent i Q4. Detta imponerar då Attension är Biolins enda affärsområde som är konjunkturkänsligt och som stöter på direkt konkurrens. NIMA dubblade även sin försäljning jämfört med fjolårets sista kvartal vilket väcker hopp om framtiden och Osstell ökade försäljningen med 52 procent tack vare god draghjälp från lanseringen av Osstell ISQ i Europa.

Osstell ISQ är bolagets nya generation av mätinstrument som mäter stabiliteten hos dentala implantat och värt att uppmärksamma lite extra. Instrumentet är unikt på marknaden och flera forskningstidskrifter har uppmärksammat instrumentet vilket Biolin bör kunna dra nytta av framledes. I princip borde varje tandläkare och tandkirurg vara en lämplig kund för instrumentet vilket innebär att den potentiella marknaden är mycket stor då det finns ungefär 125 000 yrkesutövare. Då listpriset per instrument ligger kring 2 500 euro värderas således den potentiella marknaden till 3 miljarder kronor, vilket Osstell ännu bara börjat knapra på. En lansering för ISQ i Asien under innevarande år tillsammans med etableringen av en försäljningsorganisation i USA kommer sannolikt att trimma tillväxttakten ytterligare framöver.

Det som dock bekymrade en aning i rapporten var att Biolin har målsättningen att växa organiskt med endast 10 procent i år och nå en ebitda-marginal på 15 procent, vilket indikerar en försäljning på 168 Mkr samt ett ebitda på 25 Mkr. Ebitda-marginalen känns låg med tanke på att det borde finnas utrymme för rejält med tillväxt utan att kostnaderna skenar iväg. Dock skvallrar rapporten om fortsatta satsningar och bolaget har även satsat en del på nyrekrytering vilket sannolikt kommer att pressa lönsamheten på kort sikt. Tillväxtmålet för omsättningen borde man kanske även inte lägga så stor vikt på eftersom Biolin hade samma mål för fjolåret och då utfallet blev att målet överträffades med 15 procentenheter då bolaget växte med 25 procent, vilket även är den långsiktiga målsättningen. Jag är också övertygad om att tillväxten kommer att bli högre än 10 procent om vi inkluderar förvärv. Biolin har sedan länge letat efter lämpliga förvärvsobjekt och med hjälp av den senaste nyemissionen finns det nu resurser för att kunna genomföra ett par spännande köp under innevarande år. Räkna således med förvärvsnyheter framöver. Slutligen så kategoriserar jag in Biolin Scientific som en ”konjunkturokänslig snabbväxare i monopolkostym” vilket borde resultera i en premiumvärdering på börsen. Vi är dock inte där än, men fortsätter Biolins framgångssaga lär aktiemarknadens intresse snart väckas för analysinstrumentbolaget.

Upp till bevis för Doro

Doro rapporterar imorgon och jag har stora förväntningar på bokslutsrapporten – kanske för stora eftersom portföljen är fullsmetad med aktier i telefontillverkaren. Jag tror dock att rapporten kommer att vara bra eftersom Doro borde ha fått rejäl draghjälp av avtalet med Orange i Frankrike tillsammans med det avtal som slöts med Carphone Warhouse i somras. Angående samarbetsavtalet med Consumer Cellular och lanseringen på den amerikanska marknaden så är mina förväntningar ganska lågt ställda eftersom telefonerna blev certifierade först i slutet av oktober. Dock har Doro hintat om att försäljningen börjat bra så det finns uppenbara möjligheter till positiva överraskningar imorgon. Jag misstänker dock att den amerikanska marknaden först under innevarande år kommer att få det stora genomslaget i försäljningssiffrorna men aktiemarknaden skulle sannolikt belöna Doro om vi skulle få se en hygglig start i Nordamerika.

För ett par dagar sedan sneglade jag lite på orderingången för Q3 under 2008 och jämförde sedan med försäljningssiffrorna i Q4. Utfallet blev att försäljningen översteg orderingången med cirka 20 procent. Detta är visserligen en mycket osäker parameter men intressant att studera och göra en jämförelse med, för räknar vi med ett likadant utfall för fjolåret beräknat på orderingången för Q3 skulle försäljningen i Q4 landa på 167,5 Mkr. Av den totala försäljningen i Q3 uppgick CAREs andel till 62 procent och sannolikt har andelen under Q4 ökat till minst 65 procent då tillväxten går åt olika håll för affärsområdena CARE och HOME. Med en bibehållen rörelsemarginal från Q3 skulle således CARE prestera ett rörelseresultat på 16,1 Mkr. Min gissning är att aktiemarknaden skulle gilla ett sådant utfall. Dock så återstår ju nyckelfrågan hur mycket HOME har belastat lönsamheten även fastän julförsäljningen sannolikt hjälpt till att snygga till siffrorna lite för det förlusttyngda affärsområdet. Det blir i vilket fall som helst en spännande rapport imorgon.

Avslutningsvis pressmeddelade även Doro igår om resultatet från en omfattande internationell undersökning gällande äldres användning av mobiltelefoner. I Sverige känner sig 35 procent osäkra och rädda för ny teknik men det är stora skillnader mellan länderna. T ex var endast 39 procent av seniorerna i Frankrike positivt inställda till ny teknik. Doros satsning på den franska marknaden är således ett strategiskt bra val. Och beaktar vi den potentiella tillväxtkakan är det intressant att notera att 518 miljoner människor idag är äldre än 65 år, vilket alltså är Doros primära målgrupp och cirka 37 miljoner EU-medborgare har även någon form av funktionsnedsättning, vilka Doro strävar efter att hjälpa med sina användarvänliga mobiltelefoner.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?