Post entry

Doro Q2, extrem omsättningsökning ger lovande utsikter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Doro överaskade marknaden med en omsättningsökning om 75% vilket sköt iväg aktien 10 % under gårdagen. Med förvärvet av IVS och fortsatt god tillväxt bör aktien kunna stiga ytterligare 30 % upp till 55 kr den kommande tiden.

Här kommer ljuspunkter och mina tankar efter Doros imponerande kvartalsrapport.

Doro som utvecklar vårdtjänster och tillverkar mobiltelefoner för den äldre generationen kom igår med en rapport som var något utöver det vanliga. Doro har i regel handlats upp veckorna inför rapport med resultatet av förväntningarna sällan infrias men denna gång bjöd bolaget på en rapport som även slog de högsta förväntningarna. Undertecknad kände en viss oro över att marknaden åter igen hade skruvat upp förväntningarna något för högt eftersom förvärvet av IVS både skulle belasta resultatet samt endast hunnit integrerats under halva av kvartalsperioden, vilket gjorde att försäljningen från IVS inte påverkade omsättningen i någon större omfattning.

Resultatet drogs också mycket riktigt ned om 6 Mkr p.g.a. det tyska förvärvet men trots det uppgick EBIT till goda 17,5 Mkr (4,6). Omsättningen ökade, organiskt växte Doro med 65 % jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Rörelsemarginalen justerat för förvärv uppgick till 8,6 %. Norden utvecklades starkt med en tillväxt om 25 % så även UK som växte med 62 % till följd av ett antal nya samarbetsavtal. Den regionen som verkligen stack ut var USA och Kanada där tillväxten uppgick till 326 % efter lyckade lanseringar av de nya Doro PhoneEasy-modellerna. Sammanfattningsvis var detta ljusglimtarna ur rapporten:

  • Genom förvärvet av IVS har Doro en marknadsandel om 33 % i Tyskland samt att förvärvet förväntas omsätta över minst 30 meur under 2013. IVS rörelsemarginal 2012 var nära 11 % och bolaget har under H1 haft en försäljning om 15 MEUR.
  • Lanseringarna av de nya modellerna i USA och Kanada har varit väldigt framgångsrika vilket gör regionen till den nästa största för Doro och framgångarna bådar gott för att jättekedjorna Sears och Walgreens väljer att utveckla samarbetet och marknadsföra Doros telefoner genom hela sitt försäljningsnätverk.
  • Bolaget har som mål att så småningom särredovisa det lovande området Care, där man tidigare under året slöt ett viktigt samarbetsavtal med Bosch om att leverera produkter och tjänster med målgruppen +80.
  • Orderingången ökade med 21 %, vilket innebär att detta kvartals tillväxt förmodligen var extrem och bolaget guidar om en lugnare tillväxttakt under H2.
  • VD Jerome Arnauds motiverade i samband med rapporten, att han hellre är försiktig och inte justerar upp årets prognos och då gärna överträffar den istället för att skruva upp förvätningarna alltför högt med risken för misslyckande.
  • Stockpicker, Börsveckan och Affärsvärlden har alla tidigare uppmärksammat Doros potential och förmodligen kommer dessa tidningar komma med uppdateringar och förhoppningsvis en och annan köprekommendation som bör kunna öka intresset för aktien

Innan förvärvet av IVS hade Doro en överfylld kassa och EV/EBIT var nära 5 som lägst. I takt med att Doro redovisat starka rapporter har marknaden fått upp ögonen för aktien och numera kan inte Doros aktie längre anses kraftigt undervärderad. Det man dock ska komma ihåg är att IVS i detta kvartal inte bidrog med någon större vinst, men utifrån mina enkla prognoser bör IVS om inte detta år, men i alla fall under 2014 bidra till en större resultatökning. Doros rullande omsättning uppgår proforma till 1,2 Mdr och med ett antagande om 20 % organiskt tillväxt i år bör Doro uppnå en årsomsättningen exkl. IVS för 2013 om 1 Mdr.

Med den spännande utrullningen av bolagets andra smartphone samt fortsatt satsning inom Care bör Doro kunna växa med 15 % under 2014 vilket tillsammans med de 300 Mkr IVS årligen bör kunna bidra med, resultera i en årsomsättning om 1 450 Mkr för 2014. VPA för 2013 bör kunna landa runt 3,45 kr exkl. förvärv medan vinsten bör öka markant under 2014 med hjälp av IVS och med en rörelsemarginal för koncernen om 8,5 % förväntas en vinst före skatt om 123 Mkr. Med tanke på den riktade emissionen i samband med förvärvet uppgår antalet aktier till 21 milj vilket ger en VPA efter skatt om 4,6 kr. Aktien värderas utifrån ovanstående prognoser och en aktiekurs om 42 kr till P/E 12 för innevarande år och närmare 9 för nästkommande år. Ett bolag som växer med mer än 15 % organiskt och med en ledande marknadsposition, bör åtminstone kunna motivera en multipel om 12 vilket innebär att Doro har en potential om 30 % upp till riktkursen på 55 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?