Post entry

Doro Q3 - kraftig uppvärdering att vänta

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Doro kom nu på morgonen med en rapport som slog förväntningarna och visar att bolaget är tillbaka på tillväxtspåret efter en tillfällig svacka i Q2. Räkna med att aktien stiger de närmsta veckorna då flera tidsskrifter kommer att upprepa sina köprekommendationer; Dagens Industri, Börsveckan, Stockpicker, Affärsvärlden etc.

Till att börja med måste man säga att Doro verkligen kommit tillbaka på tillväxtspåret efter en tillfällig svacka förra kvartalet. Nettoomsättningen steg från 156 mkr i Q2 till 210 mkr i Q3, rörelsemarginalen var tillbaka på över 7,5 % och periodens resultat efter skatt blev 25,7 mkr, vilket motsvarar en VPA om 1,33 kr. Nordea har under de senaste veckorna sålt sina aktier i Doro, från en av sina fonder och när de är klara tror jag kursen kommer att rusa.

Bolaget har efter ett svagare Q2 kommit tillbaka då både Kanada och Tyskland som då var de negativa punkterna, kommit tillbaka starkt. Konkurrensen i Tyskland har man aktivt bearbetat med väldigt gott resultat och i Kanada, där en aktör hade avvaktat med lageruppbyggnad i väntan på nya modeller, så var tillväxten tillbaka. Trots att bolaget investerar mycket kapital i nya modeller och fortsatt tillväxt, låg marginalerna på över 7,5 %, vilket imponerar. Doro kommer nu inför julhandeln ha Lill-Babs som ansikte utåt i reklamkampanjer och har släppt en egen special edition för Lill-Babs s telefon fått en egen färg. Inann året kan summeras väntar bolaget starkaste kvartal, Q4. Förra året levererade bolaget ett resultat om 30 mkr och det kommer säkerligen överträffas men jag har varit försiktig i mina prognoser.

I min prognos nedan har jag varit relativt försiktig då prognosen för Q4 2012 är t.o.m. lägre än resultatet Q4 2011. Antagligen överträffar Doro förra årets resultat, but better safe than sorry. Man behöver inte vara optimist för att inse att Doro handlas till väldigt låga priser. Personligen tycker jag bolaget borde handlas till PE 10, vilket skulle ge en kurs om 32 kr för detta år. Bolagets redovisade VPA varierar beroende på hur valuta och skatteffekter slår. I detta kvartal har bolaget en negativ valutaeffekt men en positiv skatteeffekt, då bolaget aktiverar förlustavdrag. Valutaterminerna kan slå så mycket som 10 mkr per kvartal, dock inte detta, samtidigt är dessa till för att jämna ut skillnaderna i valutakurserna. Justerat för samma vlutakurser som motsvarande period 2011, hade omsättningen varit ännu högre. Pga. av just ovan nämnda anledningar är det svårt att se Doro värderas till högre än PE 10, trots imponerade tillväxt både historiskt och inför framtiden. Doro har dessutom investerat mycket för att öka tillväxten nästa år och bör således kunna levera vinster över 3,50 kr per aktie för år 2013. Redeyes analytiker Christian Lee frågade på telefonkonferensen om hur tillväxtprognoserna för 2013 såg ut, har man fortfarande ett mål om 20 %? Svaret från VD var att utan säga exakta tillväxttal så såg det väldigt lovande ut, tillväxten kommer enligt VD vara god. Oktober har också överraskat med "expceptionell god orderingång". Jag var mycket positivt överraskad av rapporten då både marginalen och omsättning var betydligt högre än mina prognoser. Redeye räknar på 16 % i tillväxt nästa år och med vinstökningar om upp mot 50 %. Delar deras uppfattning att aktien är riktigt billig. Jag sätter riktkurs till årsskiftet om 32 kr och 38 kr för år 2013.

Q1Q2Q3Q4 progHelår 2012Oms170,4156,5211250787,9Rörelsemarginal7,4%2,9%7,711%6,9%Res e skatt2,5625,727,561,7VPA enl Doro0,130,311,331,423,19Kom gärna med synpunkter!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?