Post entry

Doro Q4, höjer utdelningen med 25 %

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Här kommer en kort uppdatering av gårdagens analys efter det att Doro rapporterat ett starkt fjärde kvartal för 2012. Rapporten som helhet andades optimism och överraskade positivt på flera punkter med bland annat fin tillväxt både gällande omsättning och orderingång. Utdelningen höjs till 1,25 kr vilket ger en direktavkastning om 4,5 %.

Omsättningen ökade med 13,8 % till 299,8 mkr med en rörelsemarginal 9,3 % vilket gav ett resultat efter skatt om 18,6 mkr, i linje med bolagets tidigare prognoser. Även orderingången överraskade och slog mina förväntningar om 200 mkr då Doro rapporterade en orderingång om 213,4 mkr, vilket är 9,7 % mer än föregående år.

VD Jerome Arnaud meddelade att året börjat bra och att USA, Kanada och Storbritannien visat upp hög tillväxt samt att de lägre marginaler som Tyskland visat upp under 2012 förväntas stärkas under 2013. Under året har Doro förstärkt sina marknadsandelar i Västeuropa och bolaget uppger nu att Doro är dubbelt så stora som sin närmsta konkurrent.

Doros smartphones som lanserades i Norden under Q4 kommer nu även marknadsföras, i Tyskland och sedan vidare runt om i Europa.

Spännande är också att bolaget ser stora möjligheter inom telecare-satsningen där målet är att ”bli en betydande aktör”. Idag utgör Care endast 10 % av omsättningen med i takt med att de specialiserade lösningarna inom vård och omsorg rullas ut, kan vi nog förvänta oss att denna del av verksamheten växer och det med höga marginaler och inträdesbarriärer såsom jag beskrivit tidigare. Avtalet med Bosch Healthcare, vilka kommer marknadsföra Doros telecare-erbjudande tror jag var vitalt för denna del av verksamheten. Att ha en sådan stor spelare som säljer Doros produkter är en perfekt lösning.

Doro väljer också att höja utdelningen med 25 % till 1,25 kr vilket gör att direktavkastningen uppgår till 4,5 %. Det är inte illa för ett bolag som samtidigt växer med 10-15 % per år och är ledande inom sin nischade bransch.

Mina förhoppningar är att Doro fortsätter växa med upp mot 15 % och levererar ett resultat en bra bit över 3 kr per aktie för 2013. Bibehåller därför min uppfattning att aktien under året bör kunna stiga till 38 kr under året med tanke på den starka tillväxten, de fina marginalerna och fortsatta satsningar för att nå en miljardomsättning under 2014.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?