Post entry

Smartphone och läsplattemarknaden ” For Dummies”

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag tänkte jag fortsätta min serie för oss ”Dummies” som vill ha information på ett enkelt och förståligt sätt. Denna gång tänkte jag beskriva smartphone och läsplattemarknaden. Vi befinner oss i en tid där vi dagligen stöter på smartphone och läsplattor. Om det inte är på bussen på vägen till jobbet så är det hemma i tv-soffan där vår respektive och våra barn klickar på sina pekskärmar. Frugan sitter och kollar läget på facebook på smartphonen och barnen löser Pettson och Findus klurigheter på läsplattan. Det som slår mig mest är att detta fenomen bara funnits i några år och att det gått så snabbt att ändra människors beteende på så kort tid. Trots detta finns det en misstro eller ett oförstånd bland vissa investerare att se och ta vara på möjligheterna i denna marknad. En del verkar fortfarande tro att detta är någon slags fluga. Hur ser då framtiden ut för denna marknad och vilka investeringsmöjligheter finns det. Det är dessa två frågor som jag söker svar på i denna blogg.

Om vi börjar titta på den framtida utvecklingen för fenomenet så talar analyser från en mängd olika analysfirmor sitt tydliga språk. Marknaden kommer att växa en lång tid framöver. Förra året såldes det över 500 miljoner enheter av smartphones och lästplattor i världen. I år väntas denna siffra stiga till över 700 miljoner sålda enheter, 2013= över 1miljard . 2014 = 1,4 Miljarder och 2015= nästan 1,7 miljarder. Det finns idag cirka 6 miljarder mobilabonnenter varav 4 miljarder fortfarande inte tagit steget från vanliga mobiltelefoner till en smartphones (källa1). Den största tillväxten sker idag i Asien och framförallt i Kina. Kina har i år att gått om Usa i antal sålda enheter och denna utveckling kommer att fortsätta även i framtiden. Anledningen är naturligtvis Kina befolkningsmängd men även den starka ekonomiska utvecklingen i landet. Som ett bra exempel kan vi ta Kinas största mobiloperatör China mobile som idag har ca 700 Miljoner abonnenter varav bara 69 miljoner är 3g- abonnenter alltså potentiella smartphone- och läsplatteanvändare. (Källa 2 och 3). Det är med andra ord ingen fluga det handlar om utan utvecklingen är bara i sin linda och kommer att fortsätta i många år framöver. De företag som lyckas ta sig in på denna marknad och göra det på ett smart, kreativt och konkurrensmässigt sätt kommer att växa en lång tid framöver.

Vilka möjligheter finns det då för oss investerare. Det finns massor av företag naturligtvis men jag vill nämna några som är listade på den svenska börsen. Här följer en kort beskrivning av företag som jag tror kommer att växa i många år framöver och som kommer att dra nytta av den globala tillväxten på smartphone- och läsplattemarknaden.

Doro, listat på small cap. Utvecklar mobiltelefoner,smartphones och mjukvara till smartphones och läsplattor för seniorer. Utvecklar även TeleCare- och mHealth-lösningar som är speciellt anpassade för seniorer – en växande grupp människor världen över. http://www.doro.se/

Ericsson listat på Large cap. Utvecklar telekommunikationslösningar och drar nytta av utbyggnaden av 3g och 4g-nät som krävs för smarthones och läsplattor.http://www.ericsson.com/se

Fingerprint Cards listat på Small cap.Utvecklar fingeravtryckskomponenter som faställer den personliga identiteten till smartphones. http://www.fingerprints.com/en.aspx?sc_lang=sv-SE

G5 entertainment listat på aktietorget: Utvecklar spel till smartpones och läsplattor. http://www.g5e.com/

Jays,listat på First North. Utvecklar hörlurar till Smartphones och läsplattor. http://www.jays.se/

Precise biometrics listat på Small cap. Utvecklar smartcards och fingeravtryckskomponenter som faställer den personliga identiteten till smartphones och läsplattor. http://www.precisebiometrics.com/about-precise-biometrics

Det här var bara några av de företag som jag tror kommer att dra nytta av tillväxten framöver. Det finns fler så ni får gärna fylla på med fler i kommentarer nedan. Personligen har jag investerat i G5 Entertainment och Jays. Stort Lycka Till!

Tidigare bloggar ” For Dummies”

http://www.redeye.se/aktiebloggen/hantera-din-oro-%E2%80%9D-dummies%E2%80%9D

http://www.redeye.se/aktiebloggen/balanserade-utvecklingskostnader-%E2%80%9D-dummies%E2%80%9D

Källor:

Källa 1: katy Huberty, ehud Gelblum, morgan Stanley research. September 2012

Källa2 :http://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2012/09/05/china-mobile-awaits-explosive-growth-as-china-leapfrogs-the-u-s-in-smartphone-shipments/)

Källa 3: http://www.businesswire.com/news/home/20120830005367/en/China-Overtake-United-States-Smartphone-Shipments-2012)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?