Post entry

Double Bond Pharmaceutical – sitter på godkänd produkt på miljardmarknad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Marknadspotentialen för DBP:s två främsta läkemedelskandidater bedöms vara 2-5 bnUSD/år. Båda produkterna går under 2018 in i kliniskt prövning. Förväntade riktvärden vid utlicensering uppskattas till 26-46 sek/aktie vilket motsvarar 5-10 ggr dagens kurs.

Ja, det stämmer! Läkemedelsbolaget Double Bond Pharmaceutical (DBP) sitter på de globala marknadsrättigheterna för det klinisk godkända och registrerade cancerläkemedlet Temodex för behandling av de mest aggressiva formerna av elakartad hjärntumör [1, 2]. Temodex registrerades som förstavalsbehandling av glioblastom (hjärntumör) i Vitryssland 2014 och är kliniskt bevisad att vara best-in-class gällande förlängd livslängd hos drabbade patienter [2, 3].

DBPs framgångar det senaste året verkar ha gått de flesta obemärkta förbi. Det kan tyckas synd med tanke på att företaget har en bred produktportfölj inom cancerterapi med beviljad särläkemedelsstatus för två kandidater gällande hjärn- och levercancer [4, 5]. Dessa går under 2018 in i klinisk prövning. Dessutom innehåller portföljen en patenterad targeted drug delivery plattform, BeloGal®, som säkert och effektivt levererar aktiva läkemedelssubstanser direkt till de organ de ska verka i (lever eller lunga). BeloGal® ger en radikal ökning av det terapeutiska värdet av behandling samtidigt som de toxiska effekter av läkemedlet reduceras i kroppens övriga friska vävnader [3, 6]. Denna teknik kan appliceras på ett brett spektrum av läkemedelsubstanser och har potentialen att öppna nya för marknadsområden ( ex. behandling av barn) samt väcka till liv eller rädda kliniska prövningar som har misslyckats p.g.a. för hög toxicitet eller för låg bevisad effekt.

Den sammanlagda marknadspotentialen för DBP:s två främsta läkemedelskandidater bedöms vara 2-5 bnUSD/år och då är värdet för BeloGal® samt övriga kandidater i pipen (SA-042 & SA-083) och andra tillämpningsområden ej inräknade [3]. Det är på tiden att fler får upp ögonen för företaget med tanke på att DBP under 2018 går in i en ny expansiv klinisk fas där partnerskap (eller uppköp?) kan antas vara nära förestående. Dagens börsvärde på 82mSEK med en aktiekurs på straxt under 5kr/aktie är lågt värderade med tanke på den potential bolagets produktportfölj besitter, att DBP sitter på de globala rättigheterna till en kliniskt prövad och godkänd produkt samt att diskussioner om partnerskap pågår för fullt. Förväntade riktvärden vid partnerskap 2018 uppskattas till 25.5 sek/aktie vid utlicensering av endera produkt och 46 Sek/aktie för båda vilket motsvarar 5 ggr respektive 10 ggr dagens kurs.

Bakgrund - Affärsidé

Double Bond Pharmaceutical grundades av Igor Lokot (tillika VD) vilken även är grundade till Oasmia Pharmaceutical AB. En central del i DBPs affärsidé är reversed drug development och reversed innovation. Detta bygger på att hitta redan beprövade och lanserade produkter på mindre kända marknader, ex. Östeuropa och Euroasien, förädla samt registrera dessa på den globala marknaden [3]. På så sätt kan ledtider i kliniska prövningar förkortas samtidigt som risker för misslyckande i olika fasprövningar signifikant reduceras. Med andra ord ökar sannolikheten för return of investment. Strategin med reversed drug development är möjlig tack vare Igor Lokots bakgrund och kontakter i Vitryssland och Ukraina. DBP har sedan en tid ett fördjupat samarbetsavtal med Unitechprom BSU, Vitryssland [7] samt ett tekniskt och vetenskapligt samarbetsavtal med Romodanov Neurosurgery Institute i Kiev [8]. Dessa avtal ger tillgång till vetenskapliga och kliniska kunskaper, patienter för kliniska prövningar samt tekniska resurser att utföra dessa. Double Bond Pharmaceuticals tillvägagångssätt att hitta redan etablerade produkter och samarbeten på mindre exploaterade marknader är både kostnadseffektivt och ökar sannolikheten att snabbt nå ut med ”nya” produkter på den globala marknaden. 

Produkt pipeline

BDP har en bred produktportfölj där dock huvudfokus är på läkemedel för cancerterapi. De två huvudkandidaterna Temodex samt SA-033 och företagets BeloGal® plattform är väl värda att fördjupa sig i.

Temodex

Temodex är en lokalt verkande formulering av temozolomid utvecklad av forskningsinstitutet för Fysikaliska och Kemiska Formuleringar vid Vitryska Statliga Universitetet i Minsk, Vitryssland, där den framgångsrikt har genomgått kliniska prövningar [9]. Temodex består av en gel som appliceras in den hålighet som bildas efter att en hjärntumör avlägsnats kirurgiskt. På så sätt kan behandlingen av kvarvarande tumörceller starta omedelbart efter det kirurgiska ingreppet vilket ger en signifikant ökad livslängd för de behandlade patienterna. 

I oktober 2015 förvärvade Double Bond Pharmaceutical de globala marknadsrättigheterna för Temodex med undantag av den Eurasiska Ekonomiska Unionen (Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Armenien, Kirgizistan) och Ukraina [1]. Fortsatt klinisk utveckling av Temodex för registrering och försäljningstillstånd i EU, USA och resten av världen pågår och kliniska prövningar i Europa är planerade att starta år 2018 [9]. Prekliniska studier utförda av DBP inför fasprövningar har varit mycket framgångsrika, vilket inte är så förvånande med tanke på att produkten redan genomgått fullständiga kliniska prövningar och marknadsgodkännande i Vitryssland. Bland framgångar som kan nämnas är godkänd toxikologisk undersökning, lokalt verkande effekt med låg systemisk spridning [ och låg biverkningsprofil [10-12].

Det är också viktigt att nämna att DBP beviljades särläkemedelsstatus för Temodex av Europeiska Läkemedelsmyndigheten (EMA) i juni 2016 för behandling av gliom [4]. Särläkemedelsstatusen för Temodex medför 10 års marknadsexklusivitet samt olika sorts stöd av EMA för att ytterligare möjliggöra och påskynda utvecklingen av läkemedlet. Som ett led i introduktionen av Temodex på den globala marknaden har DBP framgångsrikt påbörjat tillverkning i en europeisk GMP-certifierad facilitet [13].

Primära marknaden för behandling av gliom med Temodex bedöms vara 200 mUSD/år 2026 [3]. Till detta ska också adderas den lyckade in-vitro studie av Temodex som utfördes av ”In vitro and Systems Pharmacology”, SciLifeLab vid Uppsala Universitet [14]. Studien visade att Temodex är cytotoxiskt även mot andra hjärntumörer än glioblastom och därmed öppnar för en ökad marknadspotential med 300 mUSD/år vilket ger en total marknadspotential på 500 mUSD/år.

SA-033

SA-033 utgör en ny behandling av levercancer och är den första läkemedelskandidat som DBP har utvecklat baserat på den banbrytande teknologin BeloGal® som möjliggör en direkt målstyrning och frisättning av ett läkemedel till levern. Den aktiva substansen i SA-033 är doxorubicin, vilket är ett av de mest välkända och beprövade läkemedlen mot cancer. Återigen ett exempel på DBPs strategi med reversed innovation, d.v.s. förädla och förbättra en redan kliniskt prövad och godkänd produkt och ta ut den på den globala marknaden. SA-033 är utvecklad för att öka effekten av behandling av levercancer och dramatiskt reducera de systemiska (helkropps-) biverkningarna som drabbar patienten vid vanlig kemoterapi [15]. 

DBP har erhållit särläkemedelsstatus för SA-033 från EMA för behandling av hepatoblastom (HB) som är en primär elakartad levertumör och den vanligaste typen av levercancer hos barn [5]. Särläkemedelsstatusen innebär att DBP får tio år av marknadsexklusivitet för indikationen HB samt olika former av stöd från EMA för att ytterligare underlätta och påskynda utvecklingen av läkemedlet. Dessutom går DBP in i fas I klinisk studie av SA-033 år 2018 med patienter drabbade av hepatocellulär cancer, vilket är den vanligaste typen av levercancer hos vuxna vilket öppnar för en enorm marknad.

Prekliniska studier har påvisat att SA-033 är mindre toxisk än enbart doxorubicin samt godkänt toxisk prövning [16, 17]. Marknadspotentialen för SA-033 är större än för Temodex eftersom levercancer är både vanligare och ökar i prevalens. Dessutom är den sekundära marknaden stor då alla elakartade cancerformer ger metastaser som i slutändan drabbar levern. Den primära markanden bedöms 2018 till 1.5 bnUSD/år och en sekundär (levermetastas) marknad på 3 bnUSD/år vilket ger en total årlig marknad på 4.5 bnUSD/år [3]. SA-033 bedöms ha en marknadspotential i blockbusternivå.

BeloGal®

Kortfattad bör även den patenterade BeloGal® plattformen lyftas fram då den i mina ögon har störst potential i hela DBPs produktportfölj. BeloGal® tekniken bygger på Magic bullet konceptet och går ut att aktiva läkemedelssubstanser kopplas till specifika bärarmokekyler för ökad upptag och utsöndring i målorgan (lever och lunga). Studier med BeloGal® har påvisat upp till 10 ggr ökad halt i målorgan med bibehållen administrerad dos samtidigt som halten i övriga friska organ drastiskt minskas [6]. Varför är då detta så viktigt? Jo, de flesta kliniska prövningar misslyckas p.g.a. antingen för hög toxicitet i förhållande till effektiv dos eller för att den bevisade signifikanta effekten är för låg i förhållande till tolererad dos. BeloGal® tekniken öppnar dels för nya marknader, exempelvis kemoterapeutisk behandling av barn men framförallt innebär den att havererade kliniska prövningar (pga för hög toxicitet eller för låg verkningsgrad) kan återupptas och troligtvis gå hela vägen till Fas3 godkännande. De flesta av oss kanske har Astra Zenecas misslyckade MYSTIC studie färskt på näthinnan [18]. MYSTIC avser immunoterapeutisk behandling av lungcancer där substansen inte påvisade tillräckligt hög terapeutisk effektivitet och aktien störtdök med 15%. Detta är ett typexempel på en läkemedelskandidat som skulle kunna räddas med BeloGal® tekniken eftersom upptag i lunga skulle kunna öka upp till 10 ggr med bibehållen dos och därmed påvisa signifikans. För att summera [9];

Fördelar med BeloGal® plattformen är:

  1. Effektiv behandling - läkemedlet levereras till det sjukdomsdrabbade organet
  2. Icke-invasiv behandling – BeloGal® -baserade produkter är utvecklade för intravenös och subkutan tillförsel. Inga katetrar eller visualiseringstekniker behövs
  3. Produkter med mycket hög terapeutisk effektivitet – den totala dosen av det administrerade läkemedlet är signifikant reducerad
  4. Förbättrad säkerhet av behandlingen –BeloGal® innebär att friska organ skyddas från toxiska effekter av läkemedlet

Double Bond Pharmaceutical har följande BeloGal®-formulerade produkter i pipen:

  • SA-033 för behandling av levercancer
  • SA-083 för behandling av lungcancer
  • SA-042 för behandling av pneumoni

Marknadspotentialen för BeloGal® plattformen måste bedömas utifrån fall till fall men den är enorm och en modell med utlicensering in i diverse kliniska prövningar bedöms vara ett naturligt nästa steg.

Team 

Double Bond Pharmaceutical grundades av Igor Lokot (tillika VD) vilken tidigare var med och grundade Oasmia Pharmaceutical AB. DBPs övriga ledningsteam är en spännande mix av personer med upp till 30 års erfarenhet av läkemedelsindustri, prekliniska och kliniska prövningar samt nya unga förmågor. Personligen tycker jag det är föredömligt av företaget att lyfta fram unga och mycket kompetenta kvinnor i ledande roller i företaget . Det ger en ökad diversitet och seriösitet för företaget redan vid detta relativt tidiga stadium [19]

Marknad, strategi & kommunikation 

Den globala marknadspotentialen har redan berörts och bedöms av DBP själva vara 2-5 bnUSD/år för de två huvudkandidaterna i produktpipen. Företaget har tydligt annonserat att de söker licenspartner för både Temodex och SA-033 och intresse har bekräftats genom ett letter of intent med en potentiell partner [20-22]. Parterna valde dock nyligen att inte förlänga avtalet vilket dock ses som positivt från DBP då de får större framtida handlingsfrihet. Det visar dock på att intresse finns från tilltänkta licenspartner och DBP har varit mycket aktiva under hösten i sin marknadsföring. Det kan vara av intresse för DBP att låta en oberoende extern part bedöma värdet av portföljen inför kommande fas studier likande den Cyxone lät utföra nyligen i samband med breddning av portföljen [23]. DBP har valt en aktiv kommunikation via traditionella kanaler och sociala medier. Det finns mycket att fördjupa sig i för den intresserade. Företaget har en aktiv blogg på hemsidan [24] och diverse presentationer och insights på Youtube [25]. Dessutom besvarar företaget snabbt diverse frågor antigen via e-post eller angivna kanaler. 

Förväntade Triggers 2018

Följande triggers är förväntade under 2018:

  • Genomförda och godkända prekliniska studier av Temodex och SA-033. 
  • Initiering av klinisk prövning/eventeullt godkännande i Europa för Temodex
  • Initiering av kliniska prövning för SA-033
  • Partnerskap gällande Temodex
  • Partnerskap gällande SA-033

Riktkurs & värdering

Riktkurser och värdering är av naturen spekulativa. Dagens BV på 82mSEK och kurs strax under 5kr/aktie måste ändå anses vara lågt med tanke på vilket skede företaget befinner sig i. En stor värdehöjare är licensavtal för endera eller båda produkterna som har kommit längst i utvecklingen. Hur mycket ett licensavtal ger är beroende från fall till fall och avhängigt av marknadspotential och vilket utvecklingsstadium produkten befinner sig i.

En översikt över vilka trender som gällde för Big Pharma de senaste 5 åren [26] visar att 287bnUSD omsatts i licensavtal varav onkologi (cancer) står för 1/3 av omsättningen. Vidare så sker inlicensering ofta i tidigt skede d.v.s. fas1/fas2. De största up-front betalningarna år 2015 varierade mellan 124mUSD-1bnUSD [27]. Relativt nyligen (2014) presenterades en sammanfattning för över 800 pharma licensavtal över en 18 årsperiod [28]. Studien visade på att BP betalar i genomsnitt 35% högre up-front betalning till små och medelstora företag (SMEs) än för SME-SME. Avtalssummorna ökade med fasutveckling och var i genomsnitt tidig utveckling: 15mUSD, preklinisk fas: 14mUSD, fas1: 30.3mUSD, fas2: 33.7mUSD, fas3: 39.1mUSD.

Hur tillämpar vi detta på DBPs produktportfölj? DBP är ett mikrobolag och därför är miljardbelopp ganska orealistiskt att förvänta sig. När det gäller Temodex går den under 2018 in i fas1 i västvärlden men är redan kliniskt godkänd i Vitryssland. Eftersom DBP redan har facit på hand anser jag att den redan nu ligger på fas3 nivå i förhandlingar. Detta skulle motsvara 39.1mUSD. En dollarkurs på 8.4kr ger ett BV på 39.1×8.4 = 328mSek + 80msek (dagens BV) = 408 mSek. Utslaget på 16 miljoner aktier ger det en kurs på 25.5 Sek/aktie.

SA-033 går också in i fas 1 under 2018. Eftersom marknadspotentialen för SA-033 är i blockbusternivå bedöms ett fas1 licensavtal ligga på samma nivå som för Temodex, d.v.s. 39.1mUSD och 25.5 Sek/aktie. Licensavtal för båda produkterna motsvarar 328mSek + 328mSek + 80msek = 46 Sek/aktie. 1 licensavtal motsvarar minst 5 ggr dagens kurs och avtal för båda produkterna 10 ggr dagens kurs. Sist men inte minst har vi BeloGal® plattformen vilken AstraZeneca borde snegla på. AstraZeneca är en av BPs stora investerare gällande inlicensering av SME produkter i tidigt skede och de betalar bra.

Referenser & länkar

[1] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=75357

[2] http://www.doublebp.com/sv/produkter/temodexsv

[3] https://youtu.be/8KVwGOJP_pM

[4] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=79478

[5] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=74331

[6] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=76420

[7] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=85060

[8] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=85349

[9] http://www.doublebp.com/sv/produkter/pipelinesv

[10] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=85966

[11] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=85871

[12] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=84041

[13] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=85447

[14] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=85366

[15] http://www.doublebp.com/sv/produkter/sa-33sv

[16] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=79337

[17] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=83243

[18] https://www.di.se/nyheter/astra-zeneca-rasar-efter-mystic-besvikelse/

[19] http://www.doublebp.com/sv/f-r-investorer/team

[20] http://www.doublebp.com/sv/f-r-investorer/partner-f-r-temodex

[21] http://www.doublebp.com/sv/f-r-investorer/partner-f-r-sa-033

[22] http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=83012

[23] http://cyxone.com/nyhetsbrev-2-juni-2017/

[24] http://blog.doublebp.com/sv/

[25] https://www.youtube.com/channel/UCYDhODc5QtAYlwjYgZpxWJw

[26] https://globenewswire.com/news-release/2017/05/30/999779/0/en/Big-Pharma-Licensing-Trends-2012-2016-Over-1-200-Drug-Focused-Deals.html

[27] http://www.nature.com/nbt/journal/v34/n7/fig_tab/nbt.3630_T3.html

[28] https://www.nature.com/articles/nbt.2946?WT.feed_name=subjects_licensing

Disclaimer. Jag äger själv aktier i Double Bond Pharmaceutical AB. Detta blogginlägg skall inte ses som rådgivning då den främst är till för att höja marknadens intresse för det valda bolaget. Jag råder alla att göra en kritiskt bedömning av denna blogg och göra en egen självständig analys av bolaget innan man köper aktier. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?