Post entry

Rubrik: Doxa-gyllene tillfälle i onoterat bolag!?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Doxa tillverkar tandlagningsmaterial. Bolagets teknologi ger material med utmärkta egenskaper: hög biokompatibilitet, lätta att handha för tandläkarna och med goda mekaniska egenskaper. Försäljningen visar en mycket positiv utveckling. Vid emissionskursen är värderingen oerhört låg - ca 34 MKr. Risken är självfallet hög, men givet den låga värderingen bedömer jag att förhållandet risk/reward som mycket gynnsamt. Inte osannolikt att det finns möjlighet att teckna utan företrädesrätt. Anmälan senast den 24 maj kl 16:00.

Jag har ett innehav i medicinteknikbolaget Doxa. Det har hittills inte varit någon lyckad investering och nu behöver bolaget pengar (igen). Som brukligt för denna typ av bolag så har vägen till marknaden varit kantad av problem och förseningar. Jag är dock övertygad om att man har en mycket bra produkt. Fast det är självfallet inte synonymt med framgång.

Ett memorandum till den pågående emissionen finns hos www.doxa.se :

http://www.doxa.se/documents/pages/p540_t532.pdf

Anmälningsblankett

http://www.doxa.se/documents/pages/p540_t531.pdf

Bolaget tillverkar tandlagningsmaterial. För närvarande har man en produkt på marknaden, ett cement, d v s en produkt som används för att klistra fast kronor och bryggor. I pipeline ligger två ytterligare produkter byggda på samma teknologi, dels ett material för mindre fyllningar framför allt riktat mot barn och dels ett material för rotfyllningar. Planen är att lansera dessa under 2014.

Bolagets teknologi har ett flertal fördelar jämfört med befintliga produkter på marknaden, se även sid 6 i memorandumet.

Tandlagningsmaterial baserade på teknologin innehåller ämnen som i hög grad liknar den naturliga tandsubstansen. Detta innebär mycket låg risk för toxisk påverkan. Många på marknaden befintlig produkter innehåller ämnen, exempelvis bisfenol, som väcker farhågor för sådan påverkan. Sådana risker är förstås särskilt känsligt vid behandling av barn.

Materialet är lätt att arbeta med. Fördelar utgörs bl a av att tandytan inte behöver förprepareras och att resultatet inte är beroende av att ytorna är fuktfria.

Det färdiga cementet har också mycket goda mekaniska egenskaper.

Bolagets produkt har fått ett antal utmärkelser, se sid 7. Den senaste utmärkelsen rapporterades tidigare i år.

http://www.doxa.se/?pageID=437&newsID=145

Doxas cement säljs idag i Sverige och USA av stora och etablerade distributörer, i USA av Henry Schein och i Sverige av Unident. Man har nyligen bytt distributör i Sverige. Ett par av USAs och därmed världens största tillverkare av kronor har valt att rekommendera att tandläkarna använder Doxas cement för att fästa deras kronor. I det ena fallet infördes rekommendationen i höstas i det andra fallet är rekommendationen beslutad. En sådan rekommendation betyder givetvis oerhört mycket för att stimulera försäljningen.

Bolagets totala försäljning under första kvartalet i år var 1,49 MKr (0,94 MKr). Försäljningen i USA har hittills i år utvecklats mycket starkt, första tertialet sålde man för ca 290 kUSD, jämfört med ca 90 föregående år. (Notera dock, att om jag förstått rätt gäller dessa siffror Scheins fakturering inte bolagets intäkter.) Vidare såldes i USA under första tertialet 1384 refillförpackningar, jämfört med 414 stycken samma period i fjol. Detta indikerar att man får tandläkarna som provar materialet att fortsätta att använda det, vilket bådar gott för framtiden. Således, även om försäljningen idag ligger på en nivå som är otillräcklig så ser tillväxten mycket bra ut.

http://www.doxa.se/documents/news/156.pdf

Avtalet med Henry Schein är globalt (exkl Sverige) enligt memorandumet för man diskussioner med Schein om hur man skall få igång försäljningen i övriga Europa då denna inte utvecklats som förutsetts i avtalet.

Man anger att man beräknar att positivt kassaflöde nås under 2014. (Hur mycket avseende man bör fästa vid en sådan utsaga tål onekligen att diskuteras).

Veckans Affärer har tagit med Doxa på sin Topp16-lista över de mest intressanta medicinteknikbolagen, "ett av Sveriges hetaste medicinteknikbolag" (nr. 14/15 2013).

http://www.doxa.se/documents/news/148.pdf

Bolaget siktar på en börsnotering senare i år. Detta är rimligtvis avhängigt av att man kan visa en fortsatt positiv försäljningsutveckling, Kan man det borde borde börsvärdet på bolaget kunna stiga rejält.

Trots att det finns mycket positivt idag finns nog en risk att bolaget inte får in de pengar man ber, de vid det här laget uttröttade, aktieägarna om. Därmed framstår det som långt ifrån omöjligt att teckna utan teckningsrätter. Att bolaget får in de pengar man nu ber om är mycket viktigt. Om bolagets misslyckas med att etablera sig på marknaden för tandlagningsmaterial vore det givetvis tråkigt från mitt perspektiv som investerare. Därutöver vore det tråkigt för framtida tandvårdspatienter eftersom det behövs bättre produkter, inte minst vad gäller biokompatibilitet. Min bedömning är att för den som är beredd ta en risk så är förhållandet mellan risk och reward idag mycket gynnsamt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?