Post entry

"Du är väl ganska rik? Blir man verkligen lycklig av pengar?"

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den frågan fick Andreas Carlsson. Andreas Carlsson är ett vanligt namn i Sverige, men denne är den relativt anonyme, men mycket framgångsrike låtskrivaren. Han har skrivit massor av hits till många världsartister som Celine Dion, Backstreet Boys och Britney Spears.

Hans svar är faktiskt ett av de bästa jag har hört på den frågan. Han svarade: ”Man blir lycklig av att slippa tänka på pengar.”

Det är ju precis det det handlar om. Att slippa oroa sig för att man har tillräckligt med pengar. Att slippa oroa sig för att något ska hända som gör att man måste betala pengar för något, pengar som man inte har. Att ha friheten att kunna göra det man verkligen vill eller köpa det man verkligen vill ha. Om man är rik så finns också möjlighet att få frihet att bestämma om den enda tillgång som är garanterat ändlig: tiden. Vi kan inte leva för evigt. Vi måste använda vår tid för det allra viktigaste. Och vad det viktigaste är måste var och en bestämma.

Man kan ha frihet att köpa en sommarstuga någonstans. Eller att man kan göra en jorden-runt-kryssning om man vill det. Men inte bara det; man har friheten kanske t.o.m. att sluta arbeta på ett lönearbete. Man kanske hellre vill åka till Afrika och hjälpa till med att gräva vattenbrunnar, eller åka till Amazonas för att bo på en flotte. Eller man kanske bara vill vara hemma mer med barnen. Man kanske vill skänka bort pengarna till goda ändamål.

Pengar är inte allt och pengar löser inte alla problem. Men man kan använda tiden det man vill; besöka spännande platser, lära känna intressanta människor. Uppleva fantastiska upplevelser. Vara med sin familj och andra man tycker om.

Det kan också finnas en del anledningar till att bli rik som kanske inte är riktigt lika ädla: ”Den som har mest när den dör vinner.” Det kan bli som en tävling inom familjen eller kompiskretsen om vem som har störst hus, dyraste bilen, flottaste sommarstället. Jag måste erkänna att tävlingsmomentet i att spara pengar motiverar mig till viss det. Men det är kanske bara 20 % av anledningen till varför jag vill bli rik. (Även om det är svårt att sätta procenttal på sina känslor.)

Andra vill bli rika för att kunna ge bort pengarna eller ha företag och anställa folk. Det finns flera exempel på megarika personer som har delat ut hela sin förmögenhet innan de dog. Andrew Carnegie är ett exempel, han skänkte bort pengarna till biblioteksbyggen i USA och andra delar av världen. Idag har vi Bill Gates, med sin miljardfond, som använder sin tid till att leta efter goda ändamål dit han kan skänka sina pengar. Många av Gates vänner (bl.a. Warren Buffet) skänker i sin tur också pengar till fonden.

Själv har jag märkt en skillnad från det att jag var singel och barnlös tills jag har fått familj och barn. Jag vill ge mina barn en härlig uppväxt, men samtidigt vill jag inte att de ska skadas av bortskämdhet och en tro att allt man pekar på kan man få. (Jag blir tokig när man läser i tidningar och ser på nyheterna om "stackars" barnfamiljer som inte har råd med en lång utlandssemester eller en ny cykel.) Däremot uppmuntrar jag barnen att arbeta (städa hemma för en slant när de är små etc) och spara sina pengar för att kunna köpa vad de önskar sig efteråt.

Jag tror att barnen hemma tror att vi varken är fattiga eller rika och jag vill att de ska ha en känsla för pengarnas värde. Pengar är inget man "slänger bort". Samtidigt vill jag att barnen ska förstå att det allra viktigaste är att man utvecklas, har roligt, lär sig saker, mår bra och är lycklig (samma som för oss vuxna faktiskt). Men jag ser inte att det finns något motsatsförhållande mellan att snåla lite, bli rik efter ett tag och samtidigt vara lycklig och ha lyckliga barn.

Det får räcka för den här gången. Jag skriver kanske mer senare.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?