Post entry

Glamrock för Duroc

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag hade höga förväntningar på Duroc:s kvartalsrapport. När sedan VD Erik Albinson äntligen vid lunchtid tog plats på scenen, vred upp volymen på Marshallförstärkaren och krängde V-gitarren över axeln för att leverera liknande speedmetal som under Q4, ja då sprack gitarrsträngen..."pjoiing"...och det enda som hördes ur högtalaren var ljummen glamrock. Nej, det blev varken "Hard as a Rock" eller någon "Ozzfest" av Duroc:s rapport, det blev en besvikelse, dock innehållande vissa glädjeämnen.

Tack vare förvärven av Swedish Tool-gruppen samt Gerber och Lamitec ökade omsättningen under kvartalet till 158,1 Mkr (54,4). Rörelseresultatet uppgick till 7,8 Mkr (2,8) och resultatet efter skatt till 5,4 Mkr (2,2), vilket gav ett VPA på 0,74 kr (0,41). Ett ökat varulager bidrog till ett negativt kassaflöde på - 5,4 Mkr (-1,9) och kassan inkl. kortfristiga placeringar uppgick till 81,1 Mkr (89,7). Koncernens räntebärande skulder uppgick till 37,2 Mkr (12,7).

Affärsområdet Industrihandel uppnådde en omsättning på 97 Mkr (-) och ett rörelseresultat på 4,6 Mkr, vilket var en klar besvikelse och långt ifrån det rekordresultat på 10,5 Mkr som uppnåddes under det sista kvartalet ifjol. Med hänsyn till de senaste kvartalen samt den proformaomsättning som redovisades i samband med förvärvet av Swedish Tool-gruppen finns det dock skäl att tro att det första kvartalet är ett traditionellt svagare kvartal. Det som även stärker denna tro är att koncernens orderingång under perioden uppgick till goda 173,7 Mkr (51,4), vilket alltså även ger en vink om att det andra kvartalet bör bli betydligt bättre. Den totala orderstocken för koncernen uppgick vid periodens slut till 259,6 Mkr (47,1).

Det andra affärsområdet Teknik/produktion levererade dock ett mycket starkt rörelseresultat på 5,6 Mkr (5,0) med en omsättning på 59,5 Mkr (54). Insynen i dotterbolagen Duroc Engineering, Duroc Tooling, Duroc Rail samt sågklingetillverkaren Micor har dock försvårats då Duroc numer endast redovisar siffrorna för de två affärsområdena. Med hänsyn till att konjunkturen gett vika inom sågklingebranschen samt då koncernen aviserat nedskärningar bör Micor ha presterat ett klart negativt rörelseresultat under perioden. Med beaktande av detta blev alltså rörelseresultatet överraskande starkt för affärsområdet. Vid rapporten avslöjas att Duroc Rail haft ett av de starkaste kvartalen någonsin men det finns även goda skäl för att tro att också Duroc Engineering nu äntligen bidragit med fullt godkänd lönsamhet, vilket i så fall är en god nyhet. Den mobila lasern har även fått ett första mobilt uppdrag i samarbete med Metso Paper vilket ger signaler om att fortsatt förbättrad lönsamhet är att vänta då den mobila lasern nu är funktionell och inte längre belastar resultatet med uppstartkostnader.

Trots att det andra kvartalet bör bli betydligt bättre kommer resultatet dessvärre att belastas av engångskostnader på ca 6 Mkr tack vare omstruktureringarna i Micor. På sikt och förhoppningsvis redan under det andra halvåret bör dock dessa omstruktureringar bidra till positivt resultat. Exklusive de aviserade engångskostnaderna bör affärsområdet Teknik/produktion ha möjlighet att nå ett rörelseresultat på minst 20 Mkr för helåret. Affärsområdet Industrihandel spås även förbättra resultatet i takt med att synergierna mellan de förvärvade bolagen realiseras till fullo och ett rörelseresultat på 30 Mkr bör vara fullt möjligt att nå. Inklusive de koncerngemensamma kostnaderna bör Duroc således ha möjlighet att leverera ett rörelseresultat på 42 Mkr. Att då Duroc värderas till ca fem gånger rörelseresultatet indikerar att det finns en uppsida för aktien, men risken är dock stor att aktien än en gång faller in i Törnrosasömn och vaknar till först vid nästa rapport, några kronor billigare.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?