Post entry

ECB spelar högt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu när börsen visar på en viss återhämtning kan det kännas som att krisen är över. Men den Europeiska centralbanken (ECB) har egentligen inte gjort något annat än tryckt på paus för skuldkrisen i Europa. Förra veckans skenande räntor i Spanien och Italien mer eller mindre tvingade ECB att börja stödköpa dessa länders statsobligationer för att stävja en akut kris.

Statsfinanserna i Italien och Spanien är ingalunda lika dåliga som i Grekland, men skenande räntor riskerar att förvandla oron till en självuppfyllande profetia. Exklusive räntekostnaderna för statsskulden så gör Italien ett överskott i sin statsbudget. Men med världens tredje största statskuld (efter USA och Japan) så kämpar landet med stora räntebetalningar. Bedömare säger att Italien inte kommer kunna klara sin finansiering med långa räntor över 5 %. Förra veckan gick räntan på Italiens 10-åriga statsobligationer över 6 %. Efter att ECB börjat stödköpa har räntan nu gått ner till ca 5 %. Dessa enorma stödköp förvandlar sakta (eller ska man säga snabbt) tillgångarna hos ECB till att bestå av spanska och italienska statspapper. En fortsatt finansiering av dessa köp kommer dock att kräva nya pengar från Europas starkaste ekonomi Tyskland. Men det tyska folket börjar av förståeliga skäl tröttna på att betala för andra länders dåligt skötta ekonomier, så ett långsiktigt stödprogram kan därför komma att stöta på patrull. Dessutom befinner sig Italiens ekonomi redan idag på gränsen till recession. Lägg där till de hårda åtstramningsprogram som landet står inför så finns det oro för tillväxten, som är så viktigt för landet just nu.

Pengarna hos ECB kommer en dag att vara slut, vad kommer hända med de spanska och italienska räntorna när stödköpen upphör? Skuldkrisen i Europa fortsätter…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?