Post entry

Ecorub

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kan det finnas någon annan lösning på finansproblemet än nyemission?

Det är nu en vecka innan styrelsen i Ecorub ska meddela sin utlovade plan för att rädda finanserna i Ecorub AB.

Vilka möjligheter har då bolaget att få in nytt kapital? Ja, att låna upp erforderliga 5 – 10 Mkr på finansmarknaden verkar vara uteslutet. Det skulle man nog ha gjort redan om det varit möjligt.

Återstår alltså att bjuda in aktieägarna och nya ägare via en nyemission. En nyemission behöver inte vara kurspressande om den leder till en expansion av ett bolag. Tyvärr verkar denna nyemission vara nödvändig för att rädda bolaget.

Hur kan en sådan inbjudan då utformas? Ja en ledtråd är aktiens nominella värde på 35 öre. Man kan inte emittera under det nominella värdet. Alltså krävs en extra bolagsstämma för att sätta ner aktiekapitalet. Ett sådant förfarande tar tid. Den extra bolagsstämman kan då tidigast läggas i början av januari 2016. Om beslut tas omedelbart därefter går minst 3 till 4 veckor innan nyemissionen kan genomföras Så nyemissionspengarna kommer i så fall att inbetalas i slutet av februari 2016. Ett snabbare sätt är att chansa på att emittera på nivån 35 öre eller högre. Nyemissionen bör då vara, åtminstone delvis, garanterad. Mot den bakgrunden vad det olyckligt att aktien nyligen handlades ner under 35 öre (min 33 öre) . Så mitt grundtips är att aktieägarna inbjudes till att delta i en nyemission till villkoren 1:1 35 öre o att den nyemissionen är delvis/helt garanterad av samma intressenter som gav nödlånet på 2 Mkr Detta skulle, i detta tänkta fall, stärka finanserna med 7,4 Mkr minus emissionskostnaderna. Samt öka antalet aktier i Ecorub till 45 794 375 . Brygglånet på 2 mkr är då omvandlat till aktier a 35 öre. Nyemissionen (om det nu blir någon) bör garanteras, åtminstone till en del, även av följande skäl: Många av de befintliga aktieägarna har köpt aktien på högre nivåer än den vi nu talar om o torde därför hellre välja att sälja teckningsrätten än att satsa mer friska pengar. En kurspress är därför tyvärr trolig då någon kurstrigger tyvärr verkar vara osannolik.

Om en vecka vet vi svaret, förutsatt att bolagsledningen då håller sitt löfte om besked.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?