Post entry

Ecorub ett nytt Recyctec

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ecorub är ett relativt okänt litet cleantech bolag som vill bli stort. Med en nyförvärvad fabriksanläggning kommer snart volymproduktionen igång. Vid en jämförelse med Recyctec ser Ecorub billigt ut. Baserat på bolagets egna prognoser är en aktiekurs på 14-19 kronor möjlig på sikt jämfört med dagens 3,70 kronor. Ska bolaget värderas som Recyctec är en aktiekurs på 10 kronor rimlig vilket får bli den korta riktkursen.

Med rubriken menar jag att Ecorub borde kunna göra samma aktieresa som Recyctec när Ecorub blir mer uppmärksammat.

Ecorub återanvänder bildäck och plast och skapar från detta nya gummiprodukter. Bolagets teknik är patenterad i sju Europeiska länder. Nyligen har Ecorub förvärvat en produktionsanläggning. Gamla bildäck finns det hur mycket som helst. Varje år kasseras 80 000 ton i Sverige. Idag finns det inget bra sätt att ta hand om denna rest. I Europa finns 3,5 miljoner ton gamla bildäck per år att tillgå.

Ecorubs gummi är ekologiskt. De kan göra all typ av gummi utom sådant som kan vulkaniseras. T ex kan den svetsas, vilket man inte kan göra med vulkaniserat gummi. För att skapa ett ton gummi krävs med konventionella metoder 3,5 ton olja. Så är inte fallet med Ecorubs teknik. Egenskaperna med Ecorubs gummi är bättre än vanligt gummi.

Anläggningen Ecorub förvärvat skulle kosta ca 250 MSEK i nyanskaffning. Bolaget har betalt mycket mindre än så. Bolaget äger inte byggnaden, bara maskinerna. Hur mycket Ecorub betalt är inte kommunicerat. Ecorubs marknad är gigantisk, men just nu är bolaget begränsat till kapaciteten i anläggningen. Kapaciteten motsvarar en omsättning på 300 MSEK enligt VD. Målsättningen är att nå 100 MSEK i omsättning år 2017. Materialandelen i en gummiprodukt ligger på 70-75 %. Detta är goda nyheter då Ecorub tillverkar gummi avsevärt billigare. Europa marknaden är totalt sett värd 10 miljarder SEK per år. Enligt memorandumet är bolaget kassaflödespositivt vid en omsättning på 30 MSEK.

Med tanke på de låga produktionskostnaderna så är det inte orimligt att räkna med en vinstmarginal på 20 %. Vide en omsättning på 100 MSEK skulle det ge ett resultat på 20 MSEK eller ca 95 öre per aktie. Med god tillväxt bör Ecorub kunna handlas p/e 15-20. Det innebär en aktiekurs på 14,25 – 19 SEK. Det ger så klart en fin uppsida jämfört med dagens kurs på 3,70 SEK.

Enligt VD på Sedermeradagen nyligen i Stockholm förs en diskussion med en ledande golvtillverkare. Det skulle kunna betyda en rejäl order för bolaget. Ecorub tänker försöka hitta en samarbetsmodell med en återvinnare för råvara. Enligt VD på Sedermerdagen är ett möte med Ragn Sells på gång. Dessa två möjliga händelser står överst på triggerlistan.

Ekologiskt gummi tillverkas i USA sedan flera år. Patentet i USA kommer från Ecorubs grundare. Så den amerikanska marknaden är inte tillgänglig Ecorub. I USA står fordonsindustrin för hälften av omsättningen. Många detaljer i bilar är gummi. Det amerikanska bolaget omsätter i storleksordningen 200 MSEK enligt VD. Det visar tydligt att Ecorub också kommer dit. Varför skulle konceptet vara gångbart i USA och inte Europa?

Avseende värderingen så är jämförelsen med Recyctec intressant för Ecorubs aktieägare. Recyctec siktar på att nå full kapacitet i sin anläggning år 2016. Då räknar bolaget med att omsätta 30-40 MSEK. Break-even ska Recyctec nå slutet av 2015. Ambitionerna för Recyctec och Ecorub är med andra ord ganska lika och båda jobbar med återvinning/miljö. Recyctec ska omsätta 30-40 MSEK år 2016 och Ecorub säger 100 MSEK år 2017. Båda är kassaflödespositiva vid ca 30 MSEK. Tillväxtmöjligheterna ser ungefär likadana ut. Recyctec värderas till 220 MSEK och Ecorub bara till 80 MSEK. Den skillnaden kan jag inte finna någon logisk förklaring till. Med samma värdering som Recyctec skulle Ecorub ligga på 10 SEK.

Oavsett om vi värderar Ecorub med nyckeltal eller jämför med Recyctec så är uppsidan betydande. På sikt borde vi in i intervallet 14-19 SEK.

Den mesta informationen om bolaget har jag fått från presentationen på Sedermeradagen i Stockholm. Den kan man se här:

http://www.mediawebb.se/sedermeradagen2014_sthlm/ecorub_ab.html

PS Min analys av Arcoma har inte slagit in. Istället för att stiga från 13,90 har aktien fallit en krona. För de som är med där är det bara att hålla ut. Uppvärderingen kommer. Det visar rapporten tydligt. Bolagets omsättning ökade rejält och de är kassaflödespositiva DS.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?