Post entry

Ecorub – vilken triggerlista !

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Snacka om att greentech-bolaget Ecorub har en högexplosiv triggerlista ! Aktien som så gott som dagligen ligger på Spotlights topplista omsättningsmässigt har fått ett rejält lyft efter den lyckade nyemissionen i juni som förstärkte kassan med 11 friska miljoner.

 

Ecorubs affärsidé är att tillverka nya material baserat på återvunnen plast och gummi.

Det känns onekligen som att man ligger helt rätt i tiden då allt fler önskemål och t.o.m krav ställs på att återvinna material och därmed främja miljön och den cirkulära ekonomin.

Ecorubs marknadsledande produkt TPRR, ( Termo Plastic Recycled Rubber) är en återvunnen mix av gummi och plast som sedan kan användas till mängder av slutprodukter.

Hemligheten bakom TPRR är en unik och patenterad metod som i korthet fungerar så här:

Bindningen mellan det återvunna gummit och plasten förstärks med en speciell typ av s.k copolymer. Beroende på vilken hårdhet och vilka materialegenskaper som önskas, varieras receptet med möjlighet att även blanda in olika typer av fibrer för ytterligare styrka. Egenskaperna varierar från styva och slagsega material till elastiska och “stöt-absorberande”.

Resultatet kallas TPRR – en ny, patenterad kategori av material som är baserad på termoplastiskt återvunnet gummi. Materialblandningen kan sedan formas på olika sätt, alltifrån att valsas ut till mattor, till duk för stansning eller rivas ner till pellets för avancerade formsprutnings- och injektionstekniker.

Det nya materialet kan återvinnas om och om igen, vilket gör både slutprodukternas produktion och materialets livscykel mycket miljövänlig.

 

 

 

Stor kapacitet med egen fabrik

Det finns ingen konkurrent i Europa inom mixade gummi och plastmaterial som har så stor kapacitet som Ecorub. Nyligen investerade man i en egen 6600 m2 stor fabrikslokal i Hökmark utanför Skellefteå med produktionskapacitet på 1 ton/ timma så man kan skala upp i egen fabrik vilket är fint.

 

6 produkter certifierade och klara.

Till dags dato är 6 st. TPRR material certifierade men ytterligare ett tiotal är under utveckling.

 

Omsättning  275 M SEK år 2024

Ecorub har sjösatt en strategisk plan, ” The Eco Way” som i korthet innebär att en omsättning på 275 m SEK ska nås senast år 2024 och detta med god lönsamhet.

 

Nyckelområden för att nå denna omsättning är:

Fordonsindustrin

Byggindustrin

Anläggning och VVS

Förpackningsindustrin

samt ljud och vibrationsdämpande produkter

 

Ny framåt VD

VD:n Isac Andersson har bara varit igång sen i våras men verkar väldigt framåt. Han brinner för försäljning och var delaktig i att driva upp bolaget Enycon AB från start som 5 år senare såldes för 90 M SEK.

Drivkrafter från myndigheter gynnar bolaget

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att under 2021 lämna förslag på produktgrupper och material där kvotplikter för användningen av återvunnen råvara skulle vara lämpliga att införa för att främja omställningen till en cirkulär ekonomi. En kvotplikt på 10 procents inblandning av återvunna plaster i all nyproduktion av plastprodukter kan komma att bli ett generellt krav i hela industrin då denna diskussion inte bara förs i Sverige och Europa. Efterfrågan på återvunna material ökar och EcoRub ligger i framkant med höga andelar återvunna råmaterial på 70-95 procent.

Vi har en plasttillverkning i Europa på 60 m ton/ år så 10 % innebär enorma volymer !

Däck en monstermarknad

Gummiavfall från bildäck är ett världsproblem. Deponering av däck är inom EU förbjudet sedan 2006. I Sverige samlas alla uttjänta däck in och motsvarade cirka 95 000 ton 2019. EcoRub bidrar till återanvändning av gummipulver från bildäck i produktionen av nya återvunna material.

Intressant är att Ecorubs styrelseordförande Anders Färnlöf är affärsutvecklare på Svensk Däckåtervinning så han har ju garanterat bra kontakter med däckaktörer.

 

Bolagets storägare tidigare ordförande

Ecorubs outstanding största ägare är Svante Larsson som innan emissionen ägde inte mindre än 39 552 411 aktier vilket innebar en ägarandel om 21,09 %. Svante var dessutom största teckningstagare i emissionen där han slantade in ytterligare 1 742 634 kr. Han har därmed drygt 48,2 M aktier. Intressant är att Svante tidigare varit ordförande i bolaget så han lär ha järnkoll på bolaget.

Senaste delårsrapport

Ecorub ökade omsättningen och minskade förlusten i Q1:an, så här skrev Finwire:

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter/nyhets-artikel/?id=33559&publisher=371

 

Q2:an släpps fredagen den 27 augusti och ska bli spännande att läsa.

 

Kurs och värdering

Sista betalkurs i skrivande stund är 0,854 kr vilket ger ett BV på 204 M SEK.

 

Och så var det ju det där med den högintressanta triggerlistan, håll till godo:

Alla rapporter med start Q2 27 aug, ska omsättningen explodera enligt plan så kommer det ju visa sig i rapporterna successivt.

Fler orders + samarbeten 3D printing

Enligt PM 24 juni så bör det ju komma mer nyheter framöver angående denna nisch:

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter/nyhets-artikel/?id=72932&publisher=370

 

Validering strängsprutning + order

Strängsprutning är en stor bransch och detta pm daterat 15 juni lovar ju onekligen gott:

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter/nyhets-artikel/?id=72659&publisher=370

 

Fler nyheter Arbergo

Senaste ordern kom 17 maj och gällde polishögskolan i Borås, vart går nästa order ?

 

Fler TPRR material lanseras

6 st standardmaterial har man idag, ett tiotal under utveckling:

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter/nyhets-artikel/?id=70968&publisher=370

Utlandsaffärer exempelvis produktionsanläggningar

Så här skriver Ecorub i memorandum daterat 17 maj:

”EcoRub möter redan idag intresse från andra länder att starta lokala verksamheter baserade på den teknologi och produktion som EcoRub utvecklat.”

Utvärdering Nefab-förpackning

Nefab som är en jätte inom förpackningsindustrin, ( omsatte 365 M SEK förra året ) håller på att utvärdera TPRR och testsvar borde komma när som helst:

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter/nyhets-artikel/?id=69391&publisher=370

Byggbranschen – utvärdering

Detta gick man ut med 27 januari:

”EcoRub har tillsammans med ett byggföretag arbetat fram en prototyp till syllist som nu är levererad för slutlig utvärdering i skarp miljö. Parallellt med detta sker utveckling av tätande och dämpande materialegenskaper i linje med rådande branschstandarder för att hitta fler möjligheter i byggsektorn. Byggindustrin saknar i dag cirkulära (återvunna) alternativ inom många områden. Byggbranschens behov av sådana lösningar bedöms som mycket stort.”

Nyheter Däckbranschen

Detta kom även det 27 januari:

”Under hösten har samarbetet med formsprutade prover tillsammans med Ecophneus i Italien fortsatt. Ecophneus är med sin 60% marknadsandel, Italiens största företag för insamling, bearbetning och återvinning av uttjänta däck. Tillsammans med företagspartners tar de fram nya produkter för både den inhemska och för den internationella marknaden, såväl som för Nato. 

Prover av flera olika TPRR-material, som var formsprutade i samma verktyg, syftar till att ge mottagaren känslan för spannet i egenskaper hos de olika TPRR-materialen, från styvt och hårt till ett mer mjukt och elastiskt material. Proverna som har levererats har tagits emot mycket väl och ligger nu till grund för fortsatt produktifiering tillsammans med Ecophneus. Nästa steg är att identifiera vilka möjliga applikationsprojekt det finns för TPRR i Italien.”

Order PM

Följande gick att läsa i bokslutet som kom 19 februari:

”Vi har nu ett flertal nya och pågående kunddialoger med flertalet kunder inom VVS industrin, förpackningsindustrin, tillverkare av utomhusprodukter och fordonsindustrin.”

Myndighetskrav på återvinning inom plastindustrin

(se ovan)

Vilken omsättning !

Som sagt, Ecorub har för att vara ett Spotlight-bolag en grym omsättning som efter den lyckade emissionen närmast har exploderat vilket vittnar om ett stort intresse hos investerarkåren att vilja vara med på Ecorubs resa.

För att ta ett exempel: dom senaste 2 veckorna, ( 10 börsdagar) har det omsatts 134 miljoner aktier till ett värde av 112 miljoner SEK !

 

Avslutar med en intressant intervju med VD Isac Andersson från maj. Mycket på gång och kundintresse för produktionsanläggningar ute i Europa får vi bl.a höra :

https://www.youtube.com/watch?v=TbUmKC1TNTE

Bästa Hälsningar

Carpe Diem

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?