Post entry

Effnet - har potential att bli nästa Sivers IMA inom 5G

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Firth North noterade Effnetplattformen har under de senaste åren kanske varit mest känd för plattformsdelen och lyckade utdelningar så som tex Sagax och Stendörren. Nu står mina förhoppningar till teknikdelen och deras nya 5G protokoll stack som har goda möjligheter att överraska marknaden...

Kort historik:

En kort histrisk återblick visar att Effnet faktiskt är den aktie jag haft längst i min portfölj, den slog nyligen 20 års jublieum om jag räknat rätt. Jag ska inte gå in närmare på historien men de flesta förknippar nog Effnet med lyckade noteringar inom plattformsdelen, se tex Sagax och Stendörren. Tack vare dessa affärer har Effnet varit en historisk god placering men mitt hopp står nu till teknikdelen som fram tills idag haft det tuffare. Länk till Effnets hemsida: http://effnet.com/

Teknikdelen och utvecklingen av 5G protokoll stacken:

Teknikdelen har tidigare haft sin intjäning inom ROHC men har under senaste året jobbat hårt med den så kallade 5G protokollstacken. Läs gärna mer på bolagets hemsida då mer detaljerad förklaring av detta är aningen avancerat. Man har kommit långt i utvecklingen och avtalsförhandlingar lär pågå vad man kan utläsa från årsredovisingen. Olika samarbetsavtal inom 5G har även tecknats, tex med MetaSwitch som nyligen blev uppköpta av giganten Microsoft (https://blogs.microsoft.com/blog/2020/05/14/microsoft-announces-definitive-agreement-to-acquire-metaswitch-networks-expanding-approach-to-empower-operators-and-partner-with-network-equipment-providers-to-deliver-on-promise-of-5g/)

Utdrag från årsredovisningen gällande 5G:

"Efter perioden har vi ingått samarbetsavtal för vår 5G protokollstack med Accelleran, ett belgiskt bolag för virtuella RAN samt MetaSwitch, ett amerikanskt bolag för 5G corenät. Detta ekosystem kommer att utökas vidare med partners som tillför erfarenhet, expertis och produkter som kompletterar övriga partners och hela ekosystemet."

Paralleller mellan Effnet och Sivers IMA:

Jag drar en hel del paralleller till bolaget Sivers IMA som överraskade marknaden nyligen med ett 5G avtal värt närmare en halv miljard kronor. se länk här: https://www.di.se/live/sivers-ingar-avtal-vart-halv-miljard-aktien-rusar/. Effnet har goda möjligheter att göra detsamma då de sitter i framkant på en nischad produkt inom 5G utvecklingen. Generellt sett är Effnet rätt sparsamma i sin kommunikation till marknaden men vi får väl se om man nämner något i rapporten som nu kommer på fredag den 21/8 om eventuella pågående avtalsförhandlingar. Mycket sekretess i den här branschen har vi lärt om genom åren. Personligen skulle jag inte bli överraskad om man tecknar sitt första 5G avtal nu under Q3 eller senast i Q4.

Insiderköp av styrelseordförande:

Effnets styrelseordförande Hans Runesten har under det senaste året konsekvent köpt aktier på marknaden, något som gått under radarn för de flesta. Ägarbilden är idag god där styrelsen och ett antal större aktieägare sitter på stor del av aktiestocken. Läs gärna topp 10 ägar listan i senaste kvartalsrapporten: https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/edd161b4-1d22-4a96-8746-66cab546b7bb

Q2 rapporten nu på fredag 21 aug:

Q2 rapporten i övrigt har jag inga större förväntningar på vad gäller omsättning eller resultat. Visst har man ett antal licensavtal som genererar intäkter för ROHC delen, men någon drastisk ökning ser jag inte för just Q2. Kassan är dock fortsatt stark vilket är positivt då emissionsrisken är eliminerad (alltid bra att vara övertydlig kring detta då NE frågor ofta brukar dyka upp). Så låga förväntningar på resultat/omsättning för Q2 men desto högre förväntningar att man kommit långt i 5G protokoll utvecklingen och därtill efterföljande avtalsförhandlingar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?