Post entry

Electra på årslägsta

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Electras aktie noterade idag en kurs som vi inte sett sedan börsintroduktionen av bolaget. En liten post handlades för alldeles under 50 kr idag, nämligen 49,90 kr, vilket ger aktiens nya årslägsta. Vi har sett det förut i Electra, det är tillväxten som spökar. Eller snarar bristen på tillväxt. För ännu en månadsrapportering av försäljningen visade på negativ tillväxt. Dock kan svängningarna mellan månaderna vara stora och det brukar jämna ut sig över tiden. Fortfarande visar man en svag tillväxt på helåret. Och vid dagens värdering kan inte förväntningarna på tillväxten vara speciellt krävande. Frågan är närmast om det finns en viss tillbakagång i försäljningen redan inprisat i aktiekursen. För vad ska man annars dra för slutsats av att p/e talet är nere på blott 7 för 2008?

Men man ska vara medveten om att det finns andra stora värden med att äga aktien. Direktavkastningen är runt 6 %. Sedan har de har en kassa på ca 13 kr per aktie. Det är ett värde man får som aktieägare. Endera förvärvar de ett annat företag som ökar Electras vinst per aktie eller så delar de ut pengarna. Kassan finns där och förr eller senare ska värdet realiserar, till nytta för aktieägarna. Det är inte heller omöjligt att man väljer att återköpa egna aktier.

Samtidigt har de ingen direkt brist på intressanta tillväxtområden. Man kan öka antalet medlemsbutiker i Audio Video kedjan, och sälja butikssystemet Electra Smart till utomstående. Och troligen kommer man också att utöka sortimentet till kunderna genom att börja sälja vitvaror och datorer. Skulle de börja visa en stadig tillväxt är aktien verkligen ett fynd och det borde ske en rejäl uppvärdering från dagens nivå. Men tills dels finns det andra värden som motiverar köp och värderingen är till största del kravlös.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?