Post entry

Electra - väntan fortsätter...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Electra kom idag med sin rapport för andra kvartalet. Tyvärr är det ännu en gång - känns det som (medan faktum är att förra rapporten var riktigt bra) - en liten besvikelse för marknaden. Resultatet under årets andra kvartal minskade jämfört med 2006. Det var väntat att resultatet skulle bli lidande av den hårda marknadsföringen och andra relaterade kostnader för omprofileringen av Audio Video. Exklusive dessa kostnader blev resultatet knappt lika bra som förra året. Men tack vara det starka förstakvartalet i år där resultatet däremot ökade med 60%, så är resultatet för första halvåret 2007 ändå marginellt bättre än under 2006.

I mångt och mycket har omstruktureringen av Audio Video hämnat aktien de senaste 6 månaderna. Ett stort antal butiker föll bort vid årsskiftet - med sin omsättning. Och utbildning och markandföring har kostat pengar. Men i maj gick en stor butik över till Audio Video, som sades täcka upp det totala omsättningsbortfallet för alla butiker tillsammans som tidigare lämnat kedjan. Denna butik ska nyss ha integrerats i Audio Video kedjan. En väldigt glädjande sak med Q2-rapporten är att bolaget säger att 7 nya butiker nu anslutit sig till Audio Video kedjan. Jag tror att detta kan vara ett resultat av den ökade konkurrensen på hemelektronikmarknaden. Det kommer att bli ett måste för fristående butiker att ansluta sig till en gemensam kedja för att överleva. Och där har Electra har en modern och stark kedja att erbjuda i Audio Video.

Dessa saker tillsammans med att Audio Video kedjan nu har en stakare profil än förra året, ger mig en förhoppning om ett starkt andrahalvår. Det har förstås börjat bra med en försäljningsökning på 40 % i juli. Det ska man dock inte dra för stora växlar av då det var vissa omständigheter som bidrog till detta. Nämligen att förra året så lade folk sina platt-TV-inköp till i juni när fotbolls-VM började. Därmed blev det lite säkert lite mindre inköp under juli, samtidigt som vi i år å andra sidan hade ett dåligt väder under juli som gjorde att svenskarna istället handlade mer än normalt.

Min uppfattning är att Electra borde göra en comeback under H2. Tidigare har det mest varit kostnader och omsättningsbortfall. Men det är från och med nu som uppstramningen av Audio Video borde ge frukt. Tror man på det så är det förstås ett ypperligt köpläge nu när aktien är nere på sitt ettårslägsta.

Men jag börjar bli lite otålig, det är dags att de levererar nu! Värderingen är dock inte på något vis ansträngd. P/e talet på 2006-års resultat är 9 vid dagens aktiekurs. Så räknar man med ett starkare andrahalvår i år än 2006 blir p/e talet under 9 på innevarande år.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?