Post entry

Börsreflektioner

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Måndag morgon, terrordåd i Stockholm?? Börsen reagerar med ett "suck". Undrar vad som hade hänt världen över om detta hade hänt i New York av en "ensam" galning. Tror att propotionerna hade blivit tusen gånger större med presidenter och ledande amerkanske politiker som hade gått ut och lovad det amerikanska folket att Al Qaida skulle förgöras för gott. Med detta hade följt tidningsrubriker och nya hotbilder som följd och då ett börsfall utan dess like i spårerna av detta. Men nu hände det i Stockholm och det hanteras på det "svenska" viset. Lungt och sansat och ingaa förhastade slutsatser, bra Reinfeldt & co. Det skapar även lugnet på börsen.

Jag vill även slänga lite blänkare dels till aktiespararna som hela tiden propagerar för sin långsiktighet vad gäller aktiesparande. Långsiktighet är självklart ett rätt tänkesätt som lönar sig i längden, men vi måste inse att tiderna har förändrats radikalt senaste tioåren. Tyvärr verkar det som Aktiespararna fortfarande lever i tron att hela världen en en stor tillväxtregion som hela tiden skapar tillväxt och trots då någar "hack" i kurvan då och då så kommer det att gå upp på sikt. Men tyvärr lever vi inte riktigt i den världen nu. Japan - 70-talsmotoren, USA- världens största ekonomi och Europa, alla tre är mogna marknader där tillväxten inte ökar stort mer än infationen över en längre period. Inte mycket som talar för att man skall köpa och gräva ned sina aktier på dessa marknadar.

Japan toppade väl sina index någon gång på 80-talet:) och börsindexen i USA och Europa har knappt gått upp sedan 1999. Nej, jag tror Aktiespararen snart skall ändra sin strategi lite och inse att någon form för aktiv förvaltning av sin egen portfölj bör rekomenderas. Självklart blir allt mycket svårare då, men om sparande i aktier även skall löna sig framöver måste vi inse att vi kommer inte få det som det var från 1900 - 1980. Det kommer bli större berg- och dalbanor än tidigare är jag rädd för. Den svåraste biten kommer nog att bli att veta när man skall köpa tillbaka - för när börsen går ned så går det inte lika fort som när det går upp. Har för mig att statistiken är något så att 99% av börsen uppgångar sker på 5% av tiden eller når åt det hållet. Så där gäller det att vara snabb.

Teknisk analys skall också få en liten blänkare idag. Har studerat Electrolux under en tid nu och jag själv är ingen expert utan snarare en novis på teknisk analys. Blir därför lite glad idag när jag läser tre olika tekniska analysesperters omdöme om Electrolux.

Investech, "nordens största tekniska analyshus": . Electrolux, AB ser. B gick upp 1.77% till en slutnotering på 184 kronor. Aktien har inte varit högre sedan 28 juni. Aktien har därmed stigit tio av de senaste 13 dagarna. Det ser däremot inte så bra ut tekniskt sett. Aktien är trendmässigt negativ på medellång sikt och en vidare nedgång indikeras.

IC - ikonen... **Electrolux B (184,70) slog i taket redan den 18 april med årets högsta notering på 200,40 kronor. Det var motståndet vid 201 kronor som inte gick att bryta den gången.
Nu är aktien på väg uppåt igen efter en vändning vid stödnivån 161 kronor den 23 november.

Uppgången sedan dess har gått fort och det finns mer att hämta i denna fas som kan ta aktien till motståndet vid 201 kronor igen. På vägen ligger 187 kronor nu närmast som motstånd. Denna nivå bör brytas även om det kan ge en viss tvekan innan en fortsättning sker.**

Redeye - "uppstickaren"... lång trend - Uppåt .... medellång trend ... uppåt.

2-1, själv tar jag rygg på majoriteten.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?