Post entry

Electrolux - dags för uppvärdering av tråkaktien?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Electrolux - vitvarujätten som klingar likt Ericsson, HM, Skandia med flera stora svenska bolag i våra öron. Alla svenska tycker att Electrolux är det genuina svenska bolaget som är ytterligare ett exempel på svensk företagsverksamhet som har lyckats nå ut i hela världen.

Och så är verkligen fallet för det är inte så mycket svensk längre i bolaget. Det svencka som är kvar är att har sin huvudnotering i Stockholm och största ägare är Investor samt att huvudkontoret är beläget i Sverige.

Deras produkter säljs och tillverkas någon annan stans än i svealand, enbart ca 3% av produktion och försäljning sker i Sverige.

Till rubriken då är det dags att uppvärdera aktien lite?, egentligen är det inte så mycket som pekar på detta om man ser på siffrorna eller?. P/e närmare 12 är inte lågt, ingen direkt försälningstillväxt att snacka om. Dessutom minskad vinst under Q3 2010. Vad är det då för tecken vi kan se framöver som skulle bidra till köpa av aktien då.

Jo, följande faktorer pekar till fördel för electrolux:

  • En stark kassa ihop med en aktiekurs som inte har följt med upp iår. Mycket tyder på att det kan bli extrautdelningar nästa år från bolaget. Detta ihop med att kursen inte har följt med övriga börsen upp i år kan bli en stark bidragande orsak till att kursen ökar.
  • Tillväxtländerna. Electrolux visar en mycket starkt tillväxt i Latinamerika och Asien är ett bevis på att Electrolux lyckas på dom nya marknaderna. Detta kan driva den framtida tillväxten för bolaget och även om Europa och Amerika stagnerar så håller man sina marknadsandelar där.
  • Rörelsemarginalen. Bolaget klarar 6% på årbasis trots mycket hård konkurens och höjda råvarupriser. Q3 visade även en rörelsemarginal på 7%. Klarar man 6% så minskar P/E talet til ca 9 och vips så har vi en undervärderat aktie som skall upp.
  • Det är överkapacitet i Electrolux fabriker, alltså bolaget klarar att producera mer utan större investeringar. Detta sätter förhoppningsvis spår i marginalerna. 7% kanske inte är orealistisk för 2011?? Voops där har vi ett antal miljoner till på sista raden.
  • Ny VD - trots hög lön. "Nytt" friskt blod är aldrig fel.
  • Många köprekomendationer på bolaget, nästan inga sälj. Dags för dom stora fondbolagen att kliva på/öka??

Det ihop med att konsumentmarknaden säkerligen kommer växa starkt så här i början på slutet av en högkonjuktur tror jag kommer bidra till att Electroluxaktien kommer bli en av vinnarna närmaste halvåret.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?