Post entry

Lön: 74,5 Mkr - du då?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Återigen är VD-löner på tapeten och den nye vd:n för Electrolux får sammanlagt 74,5 Mkr i ersättning 2011. Vad skall man säga?

Personligen tycker jag det är helt okej med fri lönesättning inom den privata sektorn. Det är företag och inte samhälleliga alster. Ägarna har inflytande över sin del. Föreslår styrelsen att den kommande vd:n skall få 1 Mkr eller 100 Mkr i ersättning så får man respektera det. Är någon av en annan uppfattning så får man säga till och stoppa förslaget, och det är främst någon av delägarna som har den möjligheten.

Om jag hade arbetat vid bandet på Electrolux så hade jag troligtvis ogillat att en jänkare kommer hit och tjänar multum för att det är praxis i staterna. Då med bakgrund av att jag som knegare vid bandet kanske tjänar 300-350 000 kr per år (inte per månad).

Jag tycker det är viktigt, för debattens skull, att man sätter vd:ns ersättning i relation till övriga företaget. En lön skall vara rimlig i förhållande till vad personen har presterat och uppnått. Bonusersättning är vidare tänkt att fungera som ett incitament för mera framgångsrikt arbete, ingenting annat. Går företaget bra tack vare en offensiv operativ ledning så skall det också belönas. Jag tror alla jobbar för att få någon typ av erkännande.

Dock vill jag peka på det stora frågetecknet i det hela. Hur det kommer sig att McLoughlin får ett engångsbelopp om 45 Mkr. Jag ställer mig frågan; vad åsyftas med ett hissnade belopp om 45 Mkr? Är det för att han skall kunna ställa om till en ny vd-"stol" eller är det som en framtida sporre.

"Hey, Mr McLoughlin, arbetar du bra så finns det mera av den varan!".

Tillåt mig att skratta. Visst det är ett privat bolag med aktieägare osv. den som äger mest av ett bolag skall också få ha mest inflytande - i teorin. Men utåt sett driver ledningen med arbetarna. En arbetare som tjänar nästan en tredjedel per år, av vad vd:n tjänar på en månad. Det är galet! Vidare vill jag belysa vad man kan göra för pengarna istället (För det är precis det som allting handlar om! Vad kan den överskridande delen av ersättningen ha använts till istället för att göda en redan mättad jänkare).

I sammanhanget vill jag inte konfrontera vd:n, tvärtom. Han är bara glad över att få 74,5 Mkr. Kritiken skall riktas mot de som föreslagit ersättningsnivån, nämligen ledningen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?